Last news in Fakti

8 Март, 2023 14:56 398 1

Жените в ЕС са мнозинство сред административните служители и учителите

  • ес-
  • жени-
  • служители-
  • учители-
  • евростат

През третото тримесечие на 2022 г.

Жените в ЕС са мнозинство сред административните служители и учителите  - 1
Източник: Shutterstock

Мъжете са съставлявали 54 на сто от всички заети лица на възраст между 15 и 64 години в страните от Европейския съюз през третото тримесечие на 2022 г., а жените - 46 на сто, показват данните на "Евростат".

Съгласно Международната стандартна класификация на длъжностите (ISCO), жените в ЕС са мнозинство сред служителите в административните и спомагателните дейности (66 на сто), както и в сферата на продажбите и на услугите, ориентирани към нежния пол (63 на сто). Жените са по-добре представени и сред научните работници, и учителите в страните от ЕС (54 на сто), както и при професиите, които не изискват специална квалификация (53 на сто), информира европейската статистическа служба.

На другия полюс в тази класация са професиите, свързани със заетостта на квалифицирани работници и сродни на тях занаятчии, при които жените са 11 на сто. Само 19 на сто от машинните оператори и монтажниците в ЕС са били от нежния пол.

При някои професии жените в ЕС са представени значително повече от мъжете през третото тримесечие на 2022 г. - помощник-учители и помощник-възпитатели в детски градини (93 на сто), медицински сестри и акушерки (89 на сто), както и начални учители и възпитатели в детски градини (88 на сто).

Жените в ЕС почти не са били представени в някои професии - работниците, които се занимават с груб строеж (1 на сто) и машинните механици и монтьорите (3 на сто), предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 клатикраковци

    1 0 Отговор
    Добре, че са нашите жени от администрацията.... цял ден си чоплят носовете и се замерват с топчета