Съд в Тайланд осъди мъж на три години затвор, след като той бе признат за виновен в продажбата на календар с гумени патета, който прокуратурата определи като обида към монарха, съобщава Ал-Джазира.

Наказателният съд в Банкок постанови, че календарът за 2021 г. съдържа снимки на жълти патета в пози, които наподобяват и осмиват тайландския крал Маха Ваджиралонгкорн, уронвайки репутацията му.

26-годишният Наратхорн Чотманконгсин, беше признат за виновен в клевета и осъден на три години затвор след шестдневния си процес. Съдът посочи, че шестте илюстрации на патета в календара са създадени, за да се подиграват с краля.

Продемократичното движение в Тайланд използва жълти надуваеми патета, за да символизира своята кауза за политическа реформа, която също включва реформиране на тайландската монархия като фундаментална стъпка към демократичен преход.

Жълтите играчки за баня станаха случаен символ на продемократичното протестно движение през 2020 г., след като демонстрантите използваха големи надуваеми патици, за да се предпазят от полицейски сълзотворен газ и водни оръдия.

Източник: Ал-Джазира / News.bg