Last news in Fakti

10 Септември, 2013 12:46 2 090 0

Историческа победа за десните на парламентарните избори в Норвегия

  • избори-
  • норвегия-
  • десните-
  • правителство-
  • ерна солберг-
  • андерш брайвик

Партията на терориста Брайвик идва на власт с коалиционно правителство

Историческа победа за десните на парламентарните избори в Норвегия - 1
52-годишната Солберг, наричана "желязната Ерна", ще сформира ново коалиционно правителство. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дясноцентристите начело с лидера на Консервативната партия Ерна Солберг спечелиха парламентарните избори в Норвегия, съобщи Би Би Си. Очаква се Солберг да сформира нов коалиционен кабинет на страната заедно с антиимиграционната Партия на прогреса, чийто член беше и норвежкият терорист Андерш Брайвик.

По време на проява на свои поддръжници в Осло Солберг нарече изхода от изборите „историческа победа“ за десните партии, които не са управлявали страната от 1990 г. Действащият министър-председател Йенс Столтенберг, лидер на лявоцентристката Норвежка работническа партия, който е начело на правителството от 2005 г., призна поражението си на изборите.

Той поздрави Ерна Солберг за победата и обяви, че ще освободи премиерския пост през следващия месец, след като предложи новия държавен бюджет. По думите му, неговата партия се е опитала „да направи това, което почти никой не е успявал – да спечели на три поредни избори, но това се е оказало прекалено трудно“.

Сегашните избори са първите в страната след като през 2011 г. ултрадесният екстремист Андерш Брайвик застреля 77 души в младежки лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя и в центъра на столицата Осло. По онова време той беше член на Партията на прогреса, която сега ще дойде на власт чрез новото коалиционно правителство, отбелязва Би Би Си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: