Last news in Fakti

10 Септември, 2013 16:11 2 064 0

Една четвърт от мъжете в Азия признават, че са изнасилвали жена

  • азия-
  • изнасилване-
  • оон

Изследването на ООН е анкетирало 1000 мъже от различни страни на континента

Една четвърт от мъжете в Азия признават, че са изнасилвали жена - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една четвърт от мъжете в някои части на Азия признават, че са изнасилвали жена, сочи доклад на ООН, цитиран от британския вестник "Дейли Мейл".

Изследването показва, че по-голямата част от  сексуалните посегателства са извършени в рамките на романтична връзка между мъж и жена.  Един от всеки десет мъже обаче признава, че е изнасилвал жена, с която не е имал взаимоотношения.

Папуа Нова Гвинея- 62%

Индонезия Провинция Папуа- 48.6%

Индонезия градски райони- 26.2%

Китай градски райони- 22.2%

Камбоджа- 20.4%

Индонезия селски райони-19.5%

Шри Ланка- 14.5%

Бангладеш- 9.5%

Анкетирани са били 10 000 мъже от 6 страни - Бангладеш, Китай, Камбоджа, Индонезия, Шри Ланка и Папуа Нова Гвинея.

Макар и изследването да не се спира върху цяла Азия, то е едно от най-изчерпателните по рода си до момента. Това е първото многонационално проучване, което изследва разпространението на сексуалното насилие в даден регион.

Близо 75% от мъжете са признали, че са извършили изнасилванe под предлог, че имат сексуално право над жертвата си.

Според доктор Емма Фулу  тези хора смятат, че имат правото да правят секс с жената, независимо от нейното съгласие.

60% от извършителите са признали, че основната им мотивация за прилагането на сексуално насилие е забавата. Те заявяват, че са го направили просто, защото в дадения момента им е било скучно.

Третата най-разпространена причина за сексуалното насилване над жени е наказанието. Мъжете ги изнасилват под афект на гняв или раздразнение, в повечето случаи повлияни от алкохол. Процентът на тези случаи е 40.

Само половината от мъжете признават, че чувстват вина за стореното, а едва 23% от запитаните са лежали в затвора за престъпленията си.

Оказва се, че мъжете, които са били малтретирани като деца, са много по-склонни от останалите към упражняването на сексуално насилие.

Статистиката е била съставена от няколко изследователски агенции към ООН. Според проучването най-разпространени са изнасилванията в Папуа Нова Гвинея. Там шест на всеки десет мъже са признали за подобно престъпление.  Най-добро, сред изследваните страни, е положението в Бангладеш, където признание за подобно престъпление са направили по-малко от 10% от анкетираните.

Според Майкъл Дерек, доктор на училището по обществено здраве в Балтимор, данните са предизвикали глобално възмущение, подплътено и от нашумелия напоследък случай с брутално изнасилената студентка в Ню Делхи.

Днес и четиримата заподозрени за изнасилването и убийството на 23-годишната студентка се изправиха пред съда.

Въпреки че Индия не е сред страните попаднали в изследването на ООН , населението на страната беше потресено от серия брутални изнасилвания извършени на нейна територия през последните месеци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА