Last news in Fakti

11 Март, 2023 18:05 756 9

Молдова създава необходимите условия за образование на децата на украинските бежанци

  • молдова-
  • образование-
  • семейства-
  • украински бежанци

"Министерството на образованието и научните изследвания, заедно с партньорите за развитие, прави всичко възможно, за да осигури качествено образование и възможности за интеграция в обществото в приятелска среда за всички деца от семействата от Украйна, които са намерили убежище в Молдова", заяви държавният секретар в МОНИ Адриана Казаку

Молдова създава необходимите условия за образование на децата на украинските бежанци - 1
Снимка: Shutterstock

На 10 март молдовското министерство на образованието и научните изследвания (МОНИ) беше домакин на среща с делегация на Специалния комитет по миграция към Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ПА на ОССЕ). Делегацията е на посещение в Молдова с цел събиране на информация за положението на бежанците от Украйна, предаде агенция МОЛДПРЕС.

"Министерството на образованието и научните изследвания, заедно с партньорите за развитие, прави всичко възможно, за да осигури качествено образование и възможности за интеграция в обществото в приятелска среда за всички деца от семействата от Украйна, които са намерили убежище в Молдова", заяви държавният секретар в МОНИ Адриана Казаку.

За да се справят с кризата с бежанците, представители на молдовското правителство, определиха образователните институции, които могат да интегрират децата бежанци от Украйна, разработиха съответните нормативни актове и материали за подпомагане на интеграцията на децата.

Същевременно, с подкрепата на партньорите за развитие, бяха отпуснати финансови средства за изхранването на децата бежанци. С усилията на министерството бяха организирани онлайн изпити за завършване на училище и онлайн приемни изпити, бяха създадени условия за децата за летен отдих в лагери, бяха организирани курсове по румънски език, бяха проведени консултации с психолози, беше организирано участие в дейности на детски центрове.

Понастоящем в системата за общо образование на Молдова са интегрирани 1179 деца бежанци, които се обучават в 227 институции. В същото време 708 деца посещават 222-те детски градини, предложени за украинските деца.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    11 2 Отговор
    Първо да ваксинират аборигените от укрия
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гошо

    10 2 Отговор
    Създава Молдова , те за собствените си деца не създават ама те за украйнските създавали
  • 4 Боклук

    10 3 Отговор
    И нашите деца ще учат в училище как се разглобява автомат в час по военна подготовка,за да се отбраняват от Украинските ученици,които са отличници по този предмет.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пешо

    5 0 Отговор
    Колко мило ми стана за тази инициатива. Едно ми е мило и жално.
    Само с глупости за баламосване и без логика.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КАДИРОВ ЩЕ ДОКОПА ЗЕЛЕНСКИ

    3 0 Отговор
    АЗ ОБРАЗОВАМ ДВЕ УКРАИНКИ ..... ЕДНАТА ВЕЧЕР , ДРУГАТА СУТРИН - НА ДВЕ СМЕНИ !