12 Март, 2023 15:17 2 525 59

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Кишинев

  • молдова-
  • кишинев-
  • протест-
  • полиция-
  • опозиция-
  • мая санду

Органите на реда блокираха пътя на многохилядна колона към централния площад на града

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Кишинев - 1
Източник: БГНЕС

Сблъсъци между полиция и участници в масовия опозиционен протест имаше в неделя в центъра на Кишинев. Органите на реда блокираха пътя на многохилядна колона към централния площад на града, съобщи кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

Колоната се натъкна на полицейски кордон, отделни групи се опитаха да го пробият. Демонстрантите скандираха "Долу диктатурата", "Долу (президента на Молдова) Мая Санду". След кратки сблъсъци с полицията протестиращите, заобикаляйки кордоните на спецчастите, се отправиха към сградата на парламента, резиденцията на президента и правителството. Те настояват при тях да излязат държавните ръководители, скандират "Оставка", "Позор". Вадим Фотеску, Регина Апостолова и вицепрезидентът на политическата сила Марина Таубер, оглавяващи колоната, преговарят с представители на правоприлагащите органи, настоявайки протестиращите да бъдат допуснати да проведат митинг.

Генералният инспекторат на полицията на Молдова съобщи на сайта си, че са задържани 54 протестиращи, включително 21 непълнолетни. Според полицията те са се държали "подозрително" и са носили "забранени предмети".

Организаторите на протестите обвиниха властите в организиране на провокации и други незаконни действия, за да осуетят началото на мирна демонстрация. "Днес има просто безумна провокация от страна на властите и полицията. Хората бяха незаконно свалени от автобуси, въпреки това хиляди протестиращи отиват пеша и с минаващи автомобили към столицата, други организираха митинги на място, разпространявайки протести в цялата страна“, заяви на брифинг един от лидерите на Движението за народа, депутатът Вадим Фотеску.

Лидерите на протеста увериха, че акциите ще бъдат мирни.

От лятото на 2022 г. в Молдова се провеждат масови протести, участниците в които искат оставката на Санду и правителството, съставено от управляващата Партия на действие и солидарност. Демонстрантите обвиняват властите за икономическата криза, при която цените на бензина скочиха седемкратно, разходите за храна, електричество, комунални услуги и гориво скочиха рязко, а инфлацията достигна рекордните 34,62% ​​на годишна база. Ръководството на страната е критикувано за нежеланието му да договори по-добри цени на газа с Русия, милитаристични изявления и политически натиск върху представители на опозицията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Основно

    98 14 Отговор
    Протестиращите искат смяната на прозападното правителство

    Коментиран от #11, #19, #22

  • 2 3.14К

    81 10 Отговор
    Герантифила Макрон няма ли да осъди действията на полицията срещу протестиращите? Сигурно още не е изтрезнял от воайажа си по бардаците в Киншаса! За зверствата на полицията в Париж мама какво да говорим.
  • 3 Панчаревската кметица

    71 9 Отговор
    ей не щат хората да слушат мученето на кравите и това си е
  • 4 Българка

    19 94 Отговор
    От статията разбирам, че Русия е открила втори фронт в Молдова и засега организира протести срещу правителството. Явно иска чрез преврат да превземе Молдова

    Коментиран от #8, #40, #58

  • 5 Хората поне

    71 11 Отговор
    Се мъчат да променят нещо. Ний чакаме кво ша ни спуснат от Козяк.
  • 6 Браво

    68 7 Отговор
    Оставка и затвор за продажните джендур..ски правителства
  • 7 пепа

    79 10 Отговор
    Там където стъпи американски ботуш държавата е приключена! Страните като Грузия и Молдова са поредните жертви на продажните им политици, командват им от САЩ! Апетита на деменцията да стъпи на руска земя е огромен, но да се захване със сина си да не прикрива далаверата му с лабораториите за биологично оръжие, да си признае за взривяването на Северен поток и да се маха , за да не унижава държавата си и обрича човечеството унищожение!

    Коментиран от #52

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рублииии

    9 69 Отговор
    Замирисва на рубли ,и почват протестите .А ми стоите си в кочината ,то затуй и стандарта ви на живот е равен с руския

    Коментиран от #10, #18, #45

  • 10 Уууууууууу

    54 6 Отговор

    До коментар #9 от "Рублииии":

    ЗАМИРИСВА ВЕРНО ,НО НА УМРЕЛИ И ПРОСКУБАНИ КРАВИ

    Коментиран от #49

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Груйо

    11 62 Отговор
    Наизскачаха платените молдовски копейки, но няма да стане тоя път преврата. Кремълските мекерета бяха неутрализирани

    Коментиран от #20

  • 13 Да видим

    9 48 Отговор
    Кой прави сега майдана, пак ли западът ?!

    Коментиран от #16

  • 14 Оракул

    28 9 Отговор
    Намирисва на денацификация на Молдова
  • 15 Точен

    55 9 Отговор
    В САЩ фалират банки, а русите за първи път в историята си имат по-висок стандарт и по-висока покупателна способност от българите. Време е за излизане от нато и ЕС.

    Коментиран от #17

  • 16 Явно са

    38 2 Отговор

    До коментар #13 от "Да видим":

    По-умни от нас. Взеха си петте пари "демокрация" крадлива и размисли ха. Ама ние Кога???
  • 17 Шаро

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "Точен":

    👌👍👌👍
  • 18 Нали сме

    43 3 Отговор

    До коментар #9 от "Рублииии":

    В ЕС бре ..от 34 години вече ..и днес сме последни по доходи и пенсии и всичко...само по смъртност и заболяване сме начело...ама от ларви и хлебарки като се яде е така ...и промити мозъчета
  • 19 Общо взето

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "Основно":

    Молдова си е молдованска,т.е. на законните й обитатели.Има две Молдова.Едната е руско владение от 1812-та,когато руснаците във война успели да отмъкнат от Турция-Кишинев/Кишинеу,а тогава турци са се разпореждали там и по религиозната линия гърци-фанариоти.Другата Молдова става васално молдовски княжество с главен град Яш и се обединява с другото васално дунавско княжество Влахия.В Кишинев живее руско малцинство,което преви тия вълнения сега.
  • 20 Виж ни нас

    31 2 Отговор

    До коментар #12 от "Груйо":

    И тогава коментирай ....и на такива като теб им дават по 10 долара да врещите 100 броя грантаджий...ти за копейките не мисли ..и хапни ларви казват от ЕС били полезни...за промити мозъци
  • 21 Антонио Бандера

    25 1 Отговор
    Дедо Джо върти майдани у всички съседи. Кога ли ще дойде нашият ред

    Коментиран от #26, #31

  • 22 вейл

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "Основно":

    Всички прозападни правителства от бившия соцлагер , докараха държавите си до една несвършваща 32г. икономическа криза и спадане на стандарта на живот....всичко в полза на богатите западни държави и малък брой забогатяли чрез корупционни схеми . Сега Окрайна воюва пак заради запада за да сложат ръка на руските енергийни ресурси . Управляват предатели купени с много пари За това се чудя на симпатизиращите на ГЕРБ и ПП ...какво очакват да направят за тях партии , които са съюзници с нацисти .
  • 23 Вашето Мнение

    29 4 Отговор
    Хората в молдова живеят на хуманитарни помощи, вече месеци. Прозападното правителство се опита да ги храни с ценности, сллед като скъсаха отношенията си с Русия. Първите избесени нацисти извън украйна ще са в Молдова.
  • 24 Вашето Мнение

    23 4 Отговор

    До коментар #8 от "А ти":

    Напротив, нямаш представа каква полза има от такива половонеопределени индивиди. С появата на всеки нов, повече хора ненавиждат америка.

    Коментиран от #33

  • 25 Наблюдател

    6 28 Отговор
    И в Молдова има пета колона на Москва от национални предатели, които искат републиката отново да бъде мачкана от руският ботуш. Но няма да им минат номерата, проруски майдан няма да има.
  • 26 Шаро

    22 1 Отговор

    До коментар #21 от "Антонио Бандера":

    За какво да ни идва реда, бе? То от нас по-големи послушковци имали? Ако каже Хероинята да скача ме, ще се изтрепем да търсим по-високо място за скачане. Вече сме стадо за съжаление.
  • 27 Сандо

    17 0 Отговор
    Лидерите на протеста увериха,че акциите ще бъдат мирни.Властта им отвърна:Ще има кютек!
  • 28 Марионетките на краварите си отиват

    23 5 Отговор
    Никой не иска корумпираните марионетки на краварите!
  • 29 Киряци навсякъде

    25 3 Отговор
    Ми протестират хората. Не стига, че техните киряци ги докараха до просешка тояга, ами сега ги готвят и за пушечно месо. Нормално е да протестират, а ние кога? Ма ние сме душици и абсурд да мръднем от диваните. При нас ще е от дивана, директно в окопа
  • 30 За една бройка да мине

    6 15 Отговор
    Руските спящи клетки се задействаха, но в Молдова се усетиха навреме. :))) А и няма как Расия да влезе да "умиротворява" :(

    Коментиран от #32

  • 31 Ооооби Уан

    13 5 Отговор

    До коментар #21 от "Антонио Бандера":

    "Дедо Джо върти майдани у всички съседи" Мая Санду е на страната на ДжОдайте, тъй че пак си объркал масура с тютюна. Ако някой "връти Майдани" то тва е Империята (на Злото).
  • 32 добре

    15 5 Отговор

    До коментар #30 от "За една бройка да мине":

    а в грузия сигурно протестите са спонтанни и не са организирани от краварите чрез грантаджиите от десетките нпо-та

    Коментиран от #34

  • 33 дано

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Вашето Мнение":

    дано да е така!:)
  • 34 За една бройка да мине

    4 8 Отговор

    До коментар #32 от "добре":

    Кой бе, ония със закона като на Путин ли са "добрите"? :) Вие верно свивате от добрия. :)

    Коментиран от #38

  • 35 Вашето Мнение

    7 10 Отговор
    И ко ся? Още една война? А ние сме следващите! Жертви... Дъ мрът ръшшките!
  • 36 Кило

    16 1 Отговор
    Още една държава тръгнал по пътяна Украйна 2013-2014 едно към едно .
  • 37 Лекар

    7 12 Отговор
    Трябва да се засили военната помощ за Украйна, че гледам, че руските фашисти още мърдат. Спрат ли да мърдат, значи лекарството е хванало.

    Коментиран от #46, #55

  • 38 Сандо

    8 3 Отговор

    До коментар #34 от "За една бройка да мине":

    Законът им е като на Байдън.И тъй като той е най-старият от подобен тип,то имаме обосновано предположение,че всички /вкл. и Путин/ са преписвали от него.Така че ако нещо имаш против,иди на Козяк и го заяви с пълен глас.Ако ти стиска,де!

    Коментиран от #39

  • 39 За една борйка да мине

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "Сандо":

    "Законът им е като на Байдън." Колкото демокрацията им е като в САЩ :)
  • 40 Вашето Мнение

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Аз съм пйерунхел! Ща цункам!

    Коментиран от #41

  • 41 Наблюдател

    6 3 Отговор

    До коментар #40 от "Вашето Мнение":

    Браво! Призна си, че си гей! Нищо срамно няма! Гордей се с това!

    Коментиран от #54

  • 42 пппп

    12 3 Отговор
    Да затворят американското посолство в Молдова и протестите сами ще спрат !!
  • 43 ХА ХА ХА

    12 2 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! МАЯ САНДУ , ПОДЛОГАТА НА ФАЛШ И ЗАПАДА ЩЕ Я НАРИТА СОБСТВЕНИЯ И НАРОД ВЪВ НАЙ СКОРО ВРЕМЕ ! А НАШАТА МАЯ ДРАПА ДА ВЛЕЗЕ ВЪВ ПАРЛАМЕНТА !
  • 44 Коментар

    12 4 Отговор
    Много са го закъсали молдовците.Те протестират срещу инфлацията и високите цени,а не им дават и ги обвиняват как били проруски.Не е нормално това.Те не можели сметките да си платят.
    А тази с ник "Българка" под номер 4 не разбирам как може да пише такива глупости.
    Смятайте,че ако и ние се вдигнем на протест против инфлацията тея същото ще говорят,че нямало инфлация,само си е въобразяваме и това е "руска" пропаганда.Мирише на фашизъм....
  • 45 хаха

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Рублииии":

    Е нали рублите нямаха стойност бе троле. Сами си противоречите. На вас може да ви мирише само пот от не къпани рософоби солидарни с козяк.

    Коментиран от #47

  • 46 Слава России

    9 5 Отговор

    До коментар #37 от "Лекар":

    Путин ви излекува от ковида ще ви излекува и от чумата рософобия.
  • 47 Рублите

    4 7 Отговор

    До коментар #45 от "хаха":

    Са с голяма стоиност ,отивай да си пазариш от там българомразецо
  • 48 мммда

    9 3 Отговор
    Западното управление в Молдова ги е направило много богати и са се събрали да изкажат своята благодарност към демократите, които ги клатят здраво. Дясна ръка на Санду най-изявения мушангия мафиот нещо като в Бг корубция без край със западен Чадър.
  • 49 И замириса

    3 8 Отговор

    До коментар #10 от "Уууууууууу":

    На рубли развалящи всички продукти

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 неграмотен

    6 1 Отговор

    До коментар #49 от "И замириса":

    не замириса на краварски долари......и си хапни ларви... били полезни за промити мозъци..казват от любимия ти ЕСссссс
  • 52 Гачо

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "пепа":

    Вариантите са два,или се предаваш като нас,или те хвърлят пушечно месо срещу Русия.

    Коментиран от #53

  • 53 мммда

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "Гачо":

    Бате ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ според швабите, ще са следващата коалиця, от която, ще бъде съставено следващото правителство след изборите.
    Тогава няма да ме учуди и война да обявим на руснаците.
  • 54 Вашето Мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Наблюдател":

    Колега, нека не се излагаме публично! Ще те цункам, но без камери!
  • 55 Култура миянко

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Лекар":

    На теб една ко жена инжекция добре би ти се отразила.
  • 56 Мдааа

    1 2 Отговор
    И те искат руски ботуш,Путин налял пари и тамскоро ще видим зелени руски човечета и там както в Крим
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    • Да, сценарият от Крим, Луганск и Донецк може да се повтори и в Кишинев, дано Европа не проспи отново преврата...на "вежливых людей"....Интересно, дали Молдова има някое полуостровче за окупиране, но май нямат излаз на Черно море.
  • 59 Сократ

    5 0 Отговор
    Демокрация в действие. В Молдова президента с румънски паспорт. В Грузия президентката с френско. У нас премиер с канадски. Преди години се довлече един псевдо цар и той с чуждо поданство. Това не ви ли смущава?