Last news in Fakti

13 Март, 2023 19:55 932 9

Бола Тинубу е победител на президентските избори в Нигерия

  • нигерия-
  • избори-
  • президент-
  • бола тинубу

Огромни предизвикателства очакват новия нигерийски президент, чието избиране е оспорвано от опозицията

Бола Тинубу е победител на президентските избори в Нигерия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът на управляващата партия Бола Тинубу бе обявен на 1 март за победител на президентските избори в Нигерия, произведени на 25 февруари. Водещите опозиционни кандидати обаче продължават да не признават победата му, в обстановка на високо политическо напрежение, повсеместна несигурност и сериозни икономически проблеми.

Никога досега след възстановяването на демокрацията в Нигерия през 1999 г. президент не е бил избиран с толкова малък дял от гласовете, отбелязва Франс прес. За участие в изборите в най-многолюдната държава в Африка, с население от около 216 милиона, се регистрираха само 87 милиона души. Избирателната активност в крайна сметка бе едва 29 процента - най-ниската в историята на страната. Само 8,79 милиона от упражнилите право си на вот под 25 милиона човека (резултат от 37 процента) подкрепиха кандидата на управляващата партия Конгрес на всички прогресивни сили.

Такава изборна подкрепа не предвещава стабилно и безоблачно начало на президентския мандат на Бола Тинубу, който по план трябва да встъпи в длъжност на 29 май. Наричан Кръстника заради голямото си политическо влияние, особено в югозападната част на страната, откъдето е родом, Тинубу отдавна не криеше амбициите си за президентския пост. Той е възприеман като политически наследник на сегашния държавен глава Мухамаду Бухари, който по конституция нямаше право да се кандидатира за трети пореден четиригодишен мандат.

Бухари, бивш ръководител на военния режим през 80-те години на миналия век, бе избран през 2015 г. за президент с надеждата да донесе сигурност и по-висок стандарт на нигерийците. Реален напредък обаче не бе постигнат, като джихадистките групировки и престъпните банди продължават да вилнеят в различни райони на страната, а икономическата ситуация се влоши, особено след пандемията от новия коронавирус.

Изборите в най-голямата африканска икономика бяха произведени в обстановка на недостиг на банкноти, в условията на хаотично провеждана парична реформа, и на бензин - нещо на пръв поглед парадоксално за страна, която е на първо място в Африка по добив на суров петрол. Те бяха помрачени от многобройни технически проблеми и обвинения в масови измами.

"Трябва да работим заедно", за да "съберем отново счупените парчета", обърна се Бола Тинубу към своите опоненти, след като бе обявен за победител. Неговите двама основни съперници - Атику Абубакар от основната опозиционна сила - Народната демократична партия, и Питър Оби от по-малката Лейбъристка партия, обаче оспорват резултатите и подадоха жалби в съда.

"Тинубу първо ще трябва да работи здраво, за да се сдобие с легитимност, предвид това как протекоха изборите, с избирателна комисия, която бе некомпетентна или съучастник (в предполагаеми изборни измами)", коментира пред АФП Намди Обаси, експерт от базирания в Брюксел мозъчен тръст Международна кризисна група.

Новоизбраният нигерийски президент, който на 29 март навършва 71 години, победи с безпрецедентно малка подкрепа. АФП обяснява този факт с възхода на Питър Оби. 61-годишният кандидат на лейбъристите, който е по-млад от кандидатите на двете основни партии, спечели градската младеж, недоволна от посоката, в която е поела страната, и залагайки на социалните мрежи.

Оби дори победи Тинубу в неговия бастион Лагос. Бъдещият президент на Нигерия е бивш губернатор на щата и е роден в едноименния град - най-многолюдния в страната. При това Бола Тинубу постави акцент в своята предизборна кампания именно на успехите си като губернатор на Лагос в периода 1999-2007 година. На Тинубу му е приписвана заслугата, че е построил съвременния Лагос - търговския център на Нигерия, посочва Би Би Си. Според някои оценки населението на мегаполиса вече е надхвърлило 20 милиона души и се очаква той да стане до края на този век най-големия град в света.

За да спечели своята легитимност, бъдещият президент на Нигерия - много богат бизнесмен, който е бил обвиняван в корупция, но никога не е бил осъждан - ще трябва да изпрати "много бързо силни сигнали", смята Обаси. Той допълва, че при всички случаи Тинубу не бива да повтаря грешката на Бухари, който е изчакал цели шест месеца, преди да формира правителство.

Бъдещият президент на Нигерия все пак получи подкрепата на редица обществени групи, свързани с управляващата партия. Една от тях, Мрежата на диаспората Тинубу/Шетима (б. ред.: мюсюлманинът Кашим Шетима, бивш губернатор на североизточния щат Борно, където вилнее джихадистката групировка Боко Харам, бе избран за вицепрезидент), го призова днес да заложи на лоялността, ангажираността и компетентността при подбора на членовете на новия кабинет, предаде нигерийската държавна новинарска агенция НАН.

Възрастта и здравословното състояние на Бола Тинубу обаче будят безпокойство, отбелязва АФП. В една страна, където 60 процента от населението са под 25-годишна възраст, случаите, при които той трепереше на публични прояви, "изострят неговия проблем с легитимността", коментира Тунде Аджилейе от нигерийската консултантска компания "Ес Би Ем Интелиджънс".

Той прогнозира, че новият президент "твърде вероятно" ще изпита народния гняв, след като обяви поредица "необходими решения", но с "много негативни икономически последици в краткосрочен план".

При управлението на Бухари състоянието на нигерийската икономика не спря да се влошава. Ситуацията стана особено тежка след пандемията и избухването на войната в Украйна. Една трета от трудоспособното население са безработни, инфлацията гони 22 процента, държавният дълг нараства и 133 милиона души живеят под прага на бедността.

Тинубу например обеща, в съответствие със споразумение с Международния валутен фонд и Световната банка, че веднага ще отмени субсидиите за горивата. Тази може би необходима мярка обаче няма да бъде посрещната с радост от населението, голяма част от която и без това е в затруднено положение.

Защото това "ще удвои цената на бензина и ще предизвика висока инфлация. Хората наистина ще бъдат много гневни", прогнозира Обаси.

Иначе тази непопулярна политическа мярка вероятно ще донесе полза в по-дългосрочен план, като позволи да бъдат пренасочени повече средства за образование, инфраструктура и социално подпомагане.

Друг приоритет според експерти е да бъдат ограничени кражбите на суров петрол, които лишават страната от потенциални приходи в размер на милиарди долари.

Новият президент ще трябва да се заеме и с друг належащ проблем, които е взаимно свързан с икономическата криза: повсеместната несигурност, предизвикана от джихадисти (на североизток), сепаратисти (на югоизток) и престъпни банди (в различни райони от страната). На този фон армията и полицията изпитват недостиг на хора, зле оборудвани са, а и срещу тях има обвинения в нарушаване на човешките права, посочва АФП.

Междувременно смъртоносните атаки в Нигерия не спират. За 13 години конфликтът с джихадистките групировки на североизток причини смъртта на 40 хиляди души и принуди 2 милиона да напуснат домовете си.

Предполагаеми бойци на Боко Харам убиха 29 души при атака близо до границата с Чад в петък, съобщи ДПА, като се позова на полицията.

На този фон Независимата национална избирателна комисия (ННИК) реши в сряда да отложи с една седмица насрочените за 11 март избори за губернатори в 28 от 36-те нигерийски щата, предаде Ройтерс.

Това стана, след като по-рано същия ден съд позволи да бъдат преконфигурирани машините за гласуване, използвани при президентските избори на 25 февруари. Решението бе постановено въз основа на една от жалбите на опозицията, която се оплаква от манипулиране на машини и други изборни измами.

В отговор ННИК отложи губернаторските избори с аргумента, че няма време да изпълни нареждането на съда.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    11 1 Отговор
    Благодаря на сайта че най-после ни информира за вътрешното положение и политиката на друга държава и извън традиционните украйна русия великобритания и съединените щати по изключение и китай понякога
  • 2 нека позная

    10 1 Отговор
    назначават някаква черна соросоидка през поредните демкратично изфалшифицирани избори
  • 3 Абе

    5 0 Отговор
    Абе защо в статията става въпрос за мъж, че е избран, а на снимката е жена?!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Патето Яки

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    Може би се е определила като мъж,. 216 милиона са трябва мъжка ръка.
  • 5 Патето Яки

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    Жена е казва се Бола Тинубу,, нямят женски род на думата президент.

    Коментиран от #8

  • 6 Гутьо

    2 2 Отговор
    Нигерийките са страшни жени може ти изкара акъла в тъмното. Препоръчвам на президента Румен Радев да не се среща с нея.
  • 7 Боли Макуру

    2 0 Отговор
    Следващия пет ще съм аз ако дедо е още жив.
  • 8 Атина Палада

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Патето Яки":

    Не при тях, а при нас. В българския език длъжностите се изписват само в мъжки род...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.