13 Март, 2023 21:40 1 146 8

Министрите на труда на Румъния и Австрия със съвместна декларация: Румъния трябва да стане част от Шенген

  • министрите на труда -
  • румъния -
  • австрия-
  • декларация-
  • шенгенското пространство-
  • мариус будъй-
  • йоханес раух -
  • брюксел

Румъния е част от европейската общност и следователно трябва да стане част от Шенгенското пространство. Това се казва в съвместната декларация, подписана днес (13 март) от румънския министър на труда и социалната солидарност Мариус Будъй и неговия австрийски колега Йоханес Раух в Брюксел

Министрите на труда на Румъния и Австрия със съвместна декларация: Румъния трябва да стане част от Шенген - 1
Снимка: Официална Фейсбук страница на Мариус Будай

Румъния е част от европейската общност и следователно трябва да стане част от Шенгенското пространство. Това се казва в съвместната декларация, подписана днес (13 март) от румънския министър на труда и социалната солидарност Мариус Будъй и неговия австрийски колега Йоханес Раух в Брюксел.

В публикация на страницата си във Фейсбук Будъй уточнява, че позицията на министър Раух се споделя и от Вернер Коглер - вицеканцлер на Австрия и председател на Зелената партия.

„Австрия и Румъния имат дълга споделена история и тясно икономическо и културно сътрудничество. И двете страни се възползват от това до голяма степен. Съгласихме се, че трябва да подобрим условията за румънските работници като цяло, особено за постоянните болногледачи. Това включва достъп на Румъния до Шенген, което би намалило времето, прекарано от болногледачите на границите. Би било от полза за цялата австрийска икономика, не само за служителите в системата на здравеопазването и здравните грижи. Румъния е част от европейската общност и следователно трябва да стане част от Шенгенското пространство. В Австрия хиляди семейства разчитат всеки ден на подкрепата на постоянни болногледачи от Румъния и други страни от Централна и Източна Европа. Без 30 000 постоянни болногледачи не би било възможно да се предоставят качествени грижи на хора, които нужда от помощ в Австрия", се посочва в съвместната декларация, подписана в Брюксел.

През декември миналата година Съветът по правосъдие и вътрешни работи отхвърли присъединяването на България и Румъния към Шенген с два гласа. Тогава против се обявиха Австрия и Нидерландия. Последната заяви, че се противопоставя само на присъединяването на България.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 5 Отговор
    Ще стане, чакай първо да прехвърлим 1-2 млн камилар в България.

    Коментиран от #2

  • 2 Абе Дончо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Да не ги отбием през скопията, че като се съберат с албанците ще ви карат като трудовашка количка по вардарско!
  • 3 Перо

    3 2 Отговор
    През Румънската граница не преминават по 1100 незаконни престъпници, мигранти, дневно!

    Коментиран от #4

  • 4 Смех 😆🤡🤣

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    А да не би Румъния да граничи с Турция
  • 5 Ще има Видов ден за всички

    3 4 Отговор
    Румънците непрекъснато правят някакви инициативи, само и само да докажат, че са част от Шенген и Еврозона. Ние обаче си копаем гроба, единствената държава, която без бой ще се присъедини към евразийския Мордор. Такава ид.иотия няма и няма да има никъде другаде по света. Само тук шепа лумпенизирани тролове и бабички ще казват какво може и какво не. Само тук се дава гласност на копейкин и сие, само тук след 35г след разпада на онзи строй се опитваме да се върнем към него. Да ви е честито на всички бездушници. Но, има едно НО .... докато аз съм тук ще им е трудно и на троловете и на беззъбите бабички да ми управляват живота. Победата ще е наша, на всички нормални българи.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: