17 Март, 2023 17:05 1 838 19

В Беларус се извършват престъпления срещу човечеството

  • беларус-
  • оон-
  • престъпления-
  • човечество-
  • свобода

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви

В Беларус се извършват престъпления срещу човечеството - 1
Източник: БГНЕС

ООН призова Беларус да прекрати "систематичните си репресии" срещу критиците и незабавно да освободи задържаните по политически причини, съобщава "Асошиейтед прес".

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че някои от тези нарушения може да се равняват на престъпления срещу човечеството.

Изявлението му идва, след като неговата служба публикува нов доклад за нарушения на международното право в страната, като незаконни убийства, изтезания, сексуално насилие и лишаване от правото на свобода на изразяване и сдружаване. Документът се основава на интервюта с над 200 потърпевши и свидетели и други източници.

"Нашият доклад обрисува една неприемлива картина на безнаказаност и почти пълно унищожаване на гражданското пространство и основните свободи в Беларус", посочи Тюрк и настоя правителството в Минск да прекрати "масовите репресии" и да извърши безпристрастно разследване.

Критиците на режима посочват, че натискът продължава, а във вторник защитници на правата в Беларус алармираха за нова тежка репресия срещу несъгласието от страна на авторитарното правителство, при която над 100 души са били задържани за една седмица.

По данни на "Вясна" - най-старата и най-известна правозащитна организация в Беларус, властите са атакували опозиционни активисти, журналисти, медицински работници, членове на спортни клубове по стрелба и хора, работещи с дронове.

В доклада на ООН се посочват побоищата на хиляди мирни протестиращи през август 2020 г. - най-големите демонстрации, провеждани някога в страната - след спорните избори, които на които президентът Александър Лукашенко получи още един мандат.

Отчита се, че над дузина законодателни изменения, приети през последните две години, са насочени към политически активисти и опоненти, като в момента близо 1500 души са задържани по "политически мотивирани обвинения". Близо 800 неправителствени групи са били закрити от миналия месец.

Лукашенко - дългогодишен съюзник на руския президент Владимир Путин, който подкрепи руската инвазия в Украйна, управлява с твърда ръка бившата съветска страна от 1994 г. насам, предаде news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гейчо

    37 6 Отговор
    В САЩ е демокрация но още избиват чернокожи по улиците.

    Коментиран от #14

  • 2 Американска подлога

    35 3 Отговор
    Кой го казва, по точно за това му плащат!
  • 3 СталиН

    39 3 Отговор
    Единствените престъпления срещу човечеството са на ционистката западна мафия ,само в Ирак убиха 1 000 000 души

    Коментиран от #13, #16

  • 4 айдеПак

    32 2 Отговор
    айде явно ще закриват и ООН, той и до сега искаше едно, но ставаше каквото САЩ искат .... а сега свирят на един тон с две цигулки. Ефекта от тях е никакъв и преди никой не ги бръснеше за слива, най-много да го махнат като организация, света се разцепва на сфери на влияние и няма нужда вече от "общи" организации, който защитават правата само на 15% от населението на света, за сметка на другите 85%.
  • 5 Наглецо

    31 2 Отговор
    То в Африка и Латинска Америка плюс Мексико им режат главите и крайниците с мачете и моторни резачки,ама там нема човечество,нема престъпления !
  • 6 Реалист

    36 2 Отговор
    Тоя Комисар дали наистина има престава какво е престъпление срещу човечеството - я кажи нещо за Ирак, Либия, Сирия, Афганистан, Югославия, пък после "дрънкай" за престъпления в Беларус

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 стоян георгиев

    18 4 Отговор
    Щом 60р06 нята надава такъв вой ,значи правилно се развиват нещата.
  • 9 Демократ

    2 18 Отговор
    Нали са колония на Кремъл и незаконния послушник на Путлер какво друго ще върши,освен което учителят му нареди.Нали той му е ментор.Насилие и беззаконие.
  • 10 Потюрк

    7 0 Отговор
    Боклуциибоклуци
  • 11 Питам:

    13 2 Отговор
    Що станА с американските войници, които се гавриха сексуално с пленниците в Ирак ? Що станА с "лагера" в Гуантанамо???
  • 12 Кали

    13 2 Отговор
    Мхмм в Беларус дааа , май те отказаха дасе боцкат с течностите на файзер , модерна и сие . В момента само ЕС извършва престъпления срещу човечеството
  • 13 Еврака

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "СталиН":

    Жени , деца и старци !!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 да да

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Я каже ,я му отрезаха пъпеша...Мълчиш и казваш това което платено..
  • 16 куку

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "СталиН":

    сащ убиват, но не ги броят..1 или 10 млн...все тая за новия свят..Както каза класика..един убит..е трагедия..1000 вече е статистика..
  • 17 Вирус

    5 1 Отговор
    Айде пак почнаха все повече се утвърждава че който не скача по свирката на саксиите е диктатор и му се вменяват престъпления
  • 18 Зъболекар

    1 1 Отговор
    Ще си счупите зъбите,но аз ще ви направя протези на 1/2 от цената и с възможност за помесечно изплащане.
  • 19 Бълвоч

    0 1 Отговор
    Умирам, да видя, тоя скъсаняк, заловен в Окрай... с треперещи крачка.

    Утре новините ще започнат....
    "В Чепня се извършват престъпления срещу човечеството:
    Не сгъват, за да смачкат амбалажната хартия, преди да я скъсат! Срам и позор, за тия.

    Едно време е имало "дивашки войни" Но както пра-дядо ми, разказваше, че са забранявали, достъпа до всичко, на какъвто и език да е.
Новини по държави: