Last news in Fakti

23 Март, 2023 04:16 1 218 9

Кая Калас: Време е представители на Източна Европа да оглавят ЕС или НАТО

  • кая калас-
  • премиер-
  • естони-
  • вропейски съюз-
  • нато

За почти 20 години те са се доказали и в двете организации, заяви естонският премиер

Кая Калас: Време е представители на Източна Европа да оглавят ЕС или НАТО - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Време е някоя от ръководните длъжности в ЕС или НАТО да бъде поверена на източноевропеец. Това мнение изрази естонският премиер Кая Калас в интервю за изданието "Политико", цитирана от БТА.

По думите ѝ вече са минали почти 20 години, откакто източноевропейските страни са се присъединили към Евросъюза и алианса и за това време "те са се доказали и в двете организации". По тази причина според Калас е настъпил моментът държавите от Източна Европа "да влязат в полезрението за най-високите длъжности" в ЕС и НАТО.

Понастоящем нито един от най-високите постове в ръководните институции на Евросъюза - Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент - не се заема от източноевропейски представител. Никога източноевропеец не е бил и начело на НАТО. Най-високият пост, който регионът е получавал, е председателското място в Евросъвета, когато то се заемаше от бившия полски министър-председател Доналд Туск от 2014 до 2019 г.

Името на самата Калас се завъртя в общественото пространство като един от възможните кандидати за поста на сегашния генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, чийто мандат изтича тази година. Естонският премиер засега не е обявявала официално подобно намерение.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    14 1 Отговор
    Орбан е много подходящ и за НАТО и за ЕС. Кая да не излезе че има нещо против ,защото май има предвид себе си за тези постове
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 среднощен

    5 0 Отговор
    ".. Време е някоя от ръководните длъжности в ЕС или НАТО да бъде поверена на източноевропеец. Това мнение изрази естонският премиер Кая Калас в интервю за изданието "Политико", цитирана от БТА...";
    "А дано, ама надали" - особено за НАТО... В политиката също си има "логика" и тя не е в полза на Източна Европа... Единственото изключение може да бъде Полша - заради американските инвестиции там и заради "традиционната любов" на поляците към Русия...

    По думите ѝ вече са минали
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СЗО

    5 1 Отговор
    Европа на две скорости. Помните ли?
  • 6 Да бе да

    1 1 Отговор
    Време е и то да станеш по висока , ама нейсе 😂
  • 7 Механик

    5 3 Отговор
    Да, правилно. От нашите трябва да е!
    Е, например Монката Паси е чудесен кандидат. Хем е евреин, хем е ястреб, хем в казарма не е служил, хем е учил в Русия, хем е бивш доносник на ДС, хем не обича да се къпе.... Не е ли чудесен екземпляр за кандидатура?
    Или, не! По-добре да сложат Зеленски. Мда. Той и без това комндва по цял свят. Нарежда, укорява, гневи се.. Кара се на държавните ръководители. Иска, писка и пр. Отлична кандидатура.
    п.п.
    И за де честно всичко, най-добре е Монката и Зельото да бъдат затворени в един килер и вътре да им се пусне една граната. И който оцелее, дето се вика. Не за друго, а за да няма сърдити.

    Коментиран от #8

  • 8 глупости пишеш

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Паси е човек на американците и винаги е работил срещу Русия и България!
  • 9 Миротворец

    1 0 Отговор
    Направете таварищ Радеф и ще спре войната с рози и шоколадови бонбони а не с ракети и снаряди
Новини по държави: