Last news in Fakti

23 Март, 2023 04:39 2 100 10

Населението на Канада се е увеличило за година с повече от милион души за пръв път в историята

  • канада-
  • население-
  • миграция

За това е допринесла рекордната миграция

Населението на Канада се е увеличило за година с повече от милион души за пръв път в историята - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Населението на Канада през 2022 г. се е увеличило с повече от милион души за пръв път в историята почти изцяло заради временните жители и имигрантите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на канадската статистическа служба.

Броят на населението е нараснал с рекордните 1,05 милиона души и е достигнал 39,57 милиона между януари 2022 г. и 2023 г.. Около 96 процента от ръста се дължи на миграцията, заяви статистическата служба.

Ръстът е помогнал на Канада да запази позицията си като най-бързо разрастващата се страна от Г-7. Увеличението е с 2,7 процента и значи, че за 26 години Канада би могла да удвои населението си.

Канада разчита на имигрантите да задвижват икономиката ѝ и да подпомогнат проблема със застаряващото население и откакто либералното правителство на премиера Джъстин Трюдо пое властта през 2015 г. миграцията рязко се увеличи.

Отава работи и по специални проекти, за да приема временно хора, бягащи от кризи, като например войната в Украйна, нестабилността в Афганистан или земетресенията в Турция и Сирия.

През 2022 г. Канада е приела 437 180 имигранти и броят на временните жители се е увеличил с 607 782 души. Това са най-високите нива някога и се отразяват "по-високи имиграционни цели и рекордна година за обработка на молби за имиграция", каза "Статскан".

При преброяването на населението агенцията включва както постоянните, така и непостоянните жители, заедно с новородените деца.

От септември Канада отчита покачване на броя работещи и статистическата агенция по-рано каза, че непостоянните жители значително допринасят за този ръст.

Имиграцията представлява почти 100 процента от нарастването на работната сила в Канада и до 2036 г. се очаква имигрантите да бъдат около 30 процента от населението на Канада спрямо 20,7 процента през 2011 г., заяви канадското министерство на имиграцията.

Съгласно тригодишен план, обявен през ноември, правителството на Трюдо иска да продължи да увеличава годишните имиграционни цели, с цел да предостави постоянно пребиваване на 465 000 души през 2023 г. и да увеличи тази цел до 500 000 души до 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Жорж

    9 6 Отговор
    Канада е гадна, студена страна.
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    9 1 Отговор
    ХЕХЕ , И ВСИЧКО Е "КАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ " :))
    Индия (118 095 имигранти) – 27%
    Китай (31 815 имигранти) – 7,2%
    Афганистан (23 735 имигранти) – 5,4%
    Нигерия (22 085 имигранти) – 5,05%
    Филипини (22 070 имигранти) – 5,04%
    Франция (14 145 имигранти) – 3,2%
    Пакистан (11 585 имигранти) – 2,6%
    Иран (11 105 имигранти) – 2,5%
    Съединени американски щати (10 400 имигранти) – 2,3%
    Сирия (8 500 имигранти) – 1,9%

    Коментиран от #4

  • 4 8455

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Я виж само "качествения" материал който имигрира в руския "рай" от кои държави е :)) Таджикистан,Казахстан,Киргизстан,Узбекистан,Туркменистан,Армения,Азербайджан... В същото време кадърните кадри бягат от русия и мечтаят за западен живот,а празнотата се запълва от втора ръка хора :))
  • 5 В същото време

    2 1 Отговор
    имигрантите вземат работата на Канадците и много от тях се чувстват несигурни, че на следващият ден могат да бъдат заменени от по-ниско платен имигрант. От доста години има призиви за прекратяване на миграцията, но печалбата на някои фирми в Канада е по-важна.

    Коментиран от #6

  • 6 Не вече патрЕоте ...

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "В същото време":

    Канадците прибират наемите и им продават каквото им трябва... Не ги мисли канадците, а фокусирай глупостите които пишеш, върху изпадналите губернийка БГ, която дори и емигрантите заобикалят !!! Понякога?!

    Коментиран от #9

  • 7 Дааа

    3 1 Отговор
    Аз ако бях на мястото на канадците щях да съм притеснен ,Украйна ,Турция,Афганистан Сирия дааа все качествен материал и от всичко това близо милион ...а те се радват
  • 8 Якооо

    4 2 Отговор
    Пълни се Канада с мигранти от Турция,Афганистан,Сирия...а бе не виждат ли какво стана с либерастите в Швеция?!?
  • 9 Някои хора

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Не вече патрЕоте ...":

    като Вас са ми много странни. Пишат простотии, разбират от всичко ... Аз съм живял в Канада и много добре съм наясно за ситуацията там. Имал съм колеги които правят мизерии само и само да не им вземе някой работата. Призиви като върви си от където си дошъл са доста често срещани. Канада е била добро място преди 30 гадини, сега е станала – гето и доста Българи взеха да се връщат.
  • 10 Нищо общо

    3 0 Отговор
    Дядо ми,баба ми,леля ми,както и блат и братовчед на дядо ми бяха,а и сега имаме роднини канадски поданици. Днашна джендърска Канада няма нищо общо с Канада отпреди 50 години. Днас Канада е сборище на световната жендърия.
Новини по държави: