Last news in Fakti

23 Март, 2023 04:46 674 7

Лондон започва разследване на твърдения за незаконни убийства в Афганистан, извършени от британските въоръжени сили

  • великобритания-
  • афганистан-
  • убийства-
  • разследване-
  • военна полиция

Ще се проверява дали британската военна полиция е прикривала или не е извършила адекватна проверка на твърдения за престъпления

Лондон започва разследване на твърдения за незаконни убийства в Афганистан, извършени от британските въоръжени сили - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдебните власти в Обединеното кралство започнаха разследване за изясняване дали британската военна полиция е прикривала или не е извършила адекватна проверка на твърдения за незаконни убийства, извършени от британските въоръжени сили в Афганистан между 2010 и 2013 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Британското правителство нареди разследването, след като адвокати внесоха съдебни искове от името на семействата на осем афганистанци, за които се твърди, че са били убити от британските специални сили при среднощни акции през 2011 и 2012 г.

Съдията, който е натоварен с проверката, се зарече, че ще разплете историята "до дъно", за да се изясни дали Кралската военна полиция е разследвала случаите по надлежния ред.

"Без съмнение е важно всеки, който е нарушил закона, да бъде разследван от компетентните органи. По същия начин името на всеки, който не е извършил нищо нередно, трябва да бъде изчистено и да отпаднат всякакви подозрения срещу него", заяви съдия Чалрз Хадън-Кейв. "Това е от изключителна важност както за репутацията на въоръжените сили, така и на страната ни."

В хода на разследването на двата случая ще се изяснява и дали смъртните случаи "са част от някакъв повтарящ се модел на екзекуции без съд и присъда, извършвани по онова време от британските въоръжени сили в Афганистан".

По време на 20-годишната мисия на НАТО в Афганистан, започнала след терористичните атаки от 11 септември, там бяха разположени хиляди британски войници. Много от тях участваха в ожесточени боеве с бунтовниците в южната провинция Хелманд.

През 2014 г. Великобритания обяви, че прекратява бойните си операции в Афганистан и остави там само малък контингент, който да обучава афганистанските сили за сигурност. Последните британски военнослужещи си заминаха през 2021 г., когато всички международни сили се изтеглиха окончателно от Афганистан.

Хадън-Кейв поясни, че много от изслушванията по разследването ще трябва да се състоят при закрити врата от съображения, свързани с националната сигурност.

"Лей Дей", правната кантора, представляваща семействата на убитите, заяви, че според документи на британското министерство на отбраната офицерите масово са знаели за незаконните убийства, извършвани от специалните сили на Обединеното кралство в Афганистан, но не са уведомявали военната полиция.

Отделно от това миналата година в разследване на Би Би Си бяха отправени твърдения, че между 2010 и 2011 г. подразделение на силите със специално предназначение САС (SAS) може да е убило десетки хора в Хелманд, включително невъоръжени мирни граждани, при акции за залавяне на талибански командири "живи или мъртви" и разбиване на мрежи за подготовка на взривни устройства.

Тогава представители на силовите ведомства определиха изнесената информация като невярна. По думите им вече е имало разследване на твърденията за неправомерни действия, но при него не са открити достатъчно доказателства за започване на съдебно преследване на когото и да било.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    12 0 Отговор
    Мислех, че само Русия е агресор, пък сега се оказва, че и Великобритания е агресор, чии са го дирили британците в Афганистан?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГЕРБЕР

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Слава Велика Британия
    Слава Америка
    Байдън ще победи Русия

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Петър

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРБЕР":

    Слава на коя Америка?
  • 5 Механик

    7 0 Отговор
    Щом има "незаконни" убийства, значи всички останали убийства извършени от западняците в Афганистан са ЗАКОННИ????!!!!!
    И кой закон позволява на наглосаксонците да убиват хора по света?
    Кой закон им позовлява да наричат Русия "агресор", при положение, че за последните двета години, почти няма държава на тоя свят, останала неограбена и опожарена от НАТО+ООН?
  • 6 Механик

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРБЕР":

    Америка изгуби И ТАЯ война.
  • 7 случаен

    5 0 Отговор
    да не забравите тонката блеър,щот и в ирак вършахте,за предишните ви подвизи по света не говорим
Новини по държави: