Last news in Fakti

23 Март, 2023 13:20 979 11

Нови протести във Франция срещу пенсионната реформа

  • франция-
  • протест-
  • стачка-
  • гняв-
  • пенсионна реформа-
  • еманюел макрон

Протестите срещу законодателството, предвиждащо повишаване на възрастта за пенсиониране с две години - до 64 г., от януари насам привличат огромни тълпи на митинги, организирани от синдикатите

Нови протести във Франция срещу пенсионната реформа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди хора и днес излизат на протести и стачки във Франция, след като президентът Еманюел Макрон обеща да продължи с дълбоко непопулярната си пенсионна реформа въпреки ескалиращия гняв в цялата страна, съобщава "Ройтерс".

Протестите срещу законодателството, предвиждащо повишаване на възрастта за пенсиониране с две години - до 64 г., от януари насам привличат огромни тълпи на митинги, организирани от синдикатите.

Профсъюзите съобщиха, че огромен брой демонстранти ще се включат в деветия национален ден на протести днес срещу "подигравката" и "лъжите" на Макрон.

Вчера френският лидер разгневи синдикатите и опозиционните партии, след като отхвърли призивите им да се вслуша в нарастващото обществено недоволство.

"Най-добрият отговор, който можем да дадем на президента, е това, че милиони хора излизат на протест по улиците", заяви Филип Мартинес, ръководител твърдолинейния синдикат CGT.

Днешната стачка ще доведе до сериозни затруднения в движението на влаковете, ще бъдат засегнати и летищата. Учителите също спират работа, продължават и стачките в петролните депа и сред сметосъбирачите.

Повечето протести протекоха мирно, но гневът нарасна, след като миналата седмица правителството прокара законопроекта през парламента без гласуване.

През последните седем нощи имаше спонтанни демонстрации в Париж и други градове с подпалени контейнери за боклук и сбивания с полицията.

В свое изявление вчера Макрон остана непреклонен, че новият закон е необходим и ще влезе в сила по-късно тази година.

Той отхвърли призивите за уволнение на своя министър-председател Елизабет Борн, която беше сред основните поддръжници на пенсионната реформа.

Последната вълна от протести е най-сериозното предизвикателство за властта на президента след бунта на "жълтите жилетки" преди четири години. Проучванията показват, че мнозинството от французите са против пенсионното законодателство и решението на правителството да го прокара в парламента без гласуване.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАФ КОЗЛОДУЙ

    25 1 Отговор
    Пенсионирайте г-н Президента Макарон.

    Коментиран от #2

  • 2 Поздрафи на

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАФ КОЗЛОДУЙ":

    Греонтофинята
  • 3 МирО

    24 1 Отговор
    Браво франсета кефите ме.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ъъъттт

    20 1 Отговор
    Довечера Франция ще гори, така се прави не като наще роби да недоволства само в социалните мрежи
  • 6 ГРАФ КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Обичаш шрасоемуорарле":

    Не сте Адекватен, Господине.

    Коментиран от #9

  • 7 Да, бе

    11 0 Отговор
    Време е да се махне ръждата от гилотината...
  • 8 Гошо

    12 0 Отговор
    Няма ли кой да обясни на тия французи, че сега хич не е време за стачки В Украйна се води епична борба със силите на злото ,ако трябва ще се работи до гроб без пенсии дори на минимална заплата ,за да се погне на достойните бойци за демокрация Представяте ли си ако Путин спечели -край на геипарадите , подтискане на ЛГБТ общността , връщане на омразните термини "майка ,баща" Възможно е дори да дойдат и такива правителства които да патрулират в морето и спрат горките емигранти

    Коментиран от #10

  • 9 Чинка ти е на

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАФ КОЗЛОДУЙ":

    друг Ъкъл
  • 10 А ве Гошо

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Момче лошо ела та шибна един път по кухата ти чотура
  • 11 Ивайло Табаков

    3 1 Отговор
    Тая измислена държава, няма ли да се закрива вече!
Новини по държави: