Last news in Fakti

24 Март, 2023 03:23 1 051 1

Бенямин Нетаняху призова за помирение

  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • съдебна реформа-
  • премиер-
  • помирение

Най-добрият начин да постигнем балансирана реформа и да избегнем разцепление в нацията е чрез консултации за намиране на възможно най-широк консенсус, заяви израелският премиер

Бенямин Нетаняху призова за помирение  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова за помирение в спора относно мащабните планове за ограничаване на съдебната власт и предоставяне на повече правомощия на политиците, но заяви, че няма намерение да спира процеса въпреки широкото противопоставяне, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Най-добрият начин да постигнем балансирана реформа и да избегнем разцепление в нацията е чрез консултации за намиране на възможно най-широк консенсус", заяви Нетаняху в обръщение към нацията снощи, след седмици на масови протести заради реформите.

Нетаняху посочи, че се опитва да намери решение и е "отворен за опасенията на другата страна". Но премиерът не представи конкретни планове и потвърди намерението си да извърши основен ремонт на съдебната система въпреки общественото недоволство.

В понеделник парламентът ще гласува на последно четене основен елемент от реформата.

По-рано Нетаняху проведе среща с министъра на отбраната Йоав Галант. В съобщения в медиите се твърдеше, че министърът работи за спиране на плановете за съдебната реформа и дори е заплашил да подаде оставка.

Обявена за вечерта реч на Галант е била отменена след разговор на министъра с премиера.

Хиляди хора в цялата страна днес отново излязоха по улиците, като протестите продължиха до късно вечерта.

В продължение на месеци хиляди хора протестират срещу предложените от Нетаняху реформи в едно от най-мащабните протестни движения в историята на Израел.

Критиците виждат в предложените реформи заплаха за демократичното разделение на властите. Те също така се опасяват, че реформите биха могли да позволят на Нетаняху да избегне присъда в текущия процес за корупция.

Плановете ще позволят на парламента да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство. Освен това се предвижда политиците да получат по-голямо влияние при назначаването на съдиите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе да

    3 0 Отговор
    Изрелският боко иска да се помирява😂
    А за " надграждане" ко ша кайш😂😂