Last news in Fakti

24 Март, 2023 07:10 1 488 5

Кървавото насилие в Буркина Фасо не спира

  • армия-
  • ислямисти-
  • буркина фасо

Нападението в сряда в Зоркум, близо до град Кая, е било насочено срещу подразделение от войници и членове на Доброволците за защита на отечеството

Кървавото насилие в Буркина Фасо не спира - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четирима войници и 10 доброволци от армията са били убити в сряда в северната част на Буркина Фасо при терористична атака, която е съвпаднала с посещението на военния лидер на страната в същия регион Център-Север, съобщава източник от службите за сигурност в четвъртък.

Нападението в сряда в Зоркум, близо до град Кая, е било насочено срещу подразделение от войници и членове на Доброволците за защита на отечеството (ДЗН), казва източникът.

"За съжаление загубихме четирима войници и 10 доброволци. От страна на противника бяха неутрализирани около 20 войници", заяви източникът. Друг източник от силите за сигурност заяви, че са убити "няколко" членове на силите за сигурност, а местен служител потвърди нападението, но не посочи брой на жертвите.

Подразделението в Зоркум е било натоварено със задачата да осигури охрана на работниците, които ремонтират водоснабдяването на Кая, на около 10 км, и които често са били обект на нападения, казва местният източник.

Ръководителят на хунтата капитан Ибрахим Траоре е пристигнал в Кая в началото на сряда на 48-часово посещение.

Той е отишъл на мястото на нападението "няколко часа по-късно", за да "отдаде почит на храбростта на силите, които отблъснаха нападението и дадоха огромни жертви", заяви високопоставен служител по сигурността.

Правителственият говорител не отговори на молбата за коментар относно нападението от сряда.

Буркина Фасо се бори с терористичен бунт, който през 2015 г. се пренесе от съседно Мали.

Бунтовниците в северната и източната част на страната минират пътища, обсаждат градове, разрушават водни съоръжения и подкопават усилията за доставка на храна и провизии на попаднали в капан цивилни.

Според една от оценките на неправителствени организации са убити над 10 000 цивилни, войници и полицаи, а най-малко два милиона души са разселени.

Гневът в армията заради неуспехите да се спре настъплението доведе до два преврата през миналата година.

След като дойде на власт през септември, Траоре обеща да си върне загубените територии.

От декември 2019 г. обаче силите претърпяха тежки загуби, като станаха обект на нападения с крайпътни бомби, засади и набези на джихадисти.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питане

    16 3 Отговор
    Защо не отидат великите демократични щати да решат проблема. А, то там няма петрол и природни богатства, не е необходимо да се налага демокрация

    Коментиран от #4

  • 2 ТИРбушон

    7 0 Отговор
    Където е замесен исляма обикновено има много кръв.
  • 3 Бойнанегривтъмнанощ

    2 1 Отговор
    Да изпратим военна помощ, патрони и снаряди и някой танк, ако е останал.
  • 4 Стойчев

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Питане":

    Там си има демокрация. Не е съветски съюз или Русия, че да има нужда да се налага.

    Коментиран от #5

  • 5 случаен

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Стойчев":

    що па само при демократите има терористи,от що са недоволни,нали е все хубаво,що не щат меда