24 Март, 2023 10:40 1 228 25

Русия няма да се връща в Съвета на Европа

  • русия-
  • съвет на европа-
  • изключване-
  • николай кобринец

През изминалата година Русия разбра, че решението ѝ да напусне Съвета на Европа е правилно и няма да се върне в тази организация в бъдеще

Русия няма да се връща в Съвета на Европа - 1
Снимка: Shutterstock

През изминалата година Русия разбра, че решението ѝ да напусне Съвета на Европа е правилно и няма да се върне в тази организация в бъдеще. Това заяви Николай Кобринец, директор на департамента за общоевропейско сътрудничество на руското външно министерство, съобщава ТАСС.

"Изминалата година ни доказа, че направихме правилния избор (да напуснем Съвета на Европа). Нашият "развод" със Страсбург не е прищявка, а добре обмислено решение, което назряваше в продължение на няколко години. Днешният Съвет на Европа далеч не е това, което беше през 1996 г. Двойните стандарти, лицемерието и русофобията вече са негови отличителни черти. Ясно е, че с такъв Съвет на Европа пътищата ни се разделиха", подчерта руският дипломат.

По думи на Кобринец обединителните принципи и демократичните идеали, провъзгласени от Хартата на Съвета на Европа, са "пожертвани за интересите на блока".

Според него Западът е превърнал организацията в свой идеологически придатък и я използва, за да "наложи своите съмнителни "прогресивни" ценности" на Русия и да окаже натиск върху нейните правителство и народ.

"Страницата е обърната. Няма за какво да съжаляваме", лаконичен бе Кобринец.

Той заяви, че Русия няма да опетни 26-годишната си история като член на Съвета на Европа.

"Имаше много полезни неща, особено за развитието на руското законодателство. Но тази глава вече е затворена", обобщи руският дипломат.

Русия напусна Съвета на Европа през март миналата година. Според руското външно министерство страните от НАТО и Европейския съюз, които злоупотребяват с абсолютното си мнозинство в Комитета на министрите на Съвета на Европа, продължават да следват "курс към разрушаването на Съвета на Европа и общото хуманитарно и правно пространство в Европа".

Те "упорито превръщат тази организация в инструмент на антируска политика, като отказват да участват в равноправен диалог и отхвърлят всички принципи, които служат като основа за тази общоевропейска структура", допълват от ведомството.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    58 104 Отговор
    Европа и ЕС са в дълбока криза, ЕС скоро ще се разпадне и ще престане да съществува. Европа с тоя див капитализъм и марионетките на САЩ не я чака нищо добро!

    Коментиран от #11, #14, #17, #18, #20, #21, #23, #24

  • 2 Гошо

    46 106 Отговор
    Има време за този съвет ,нов ще си прави,ама от Русия със седалище Киев
  • 3 Аспарух

    101 61 Отговор
    Русия зад Урал.Няма място в Европа

    Коментиран от #13

  • 4 Много прав

    57 99 Отговор
    Жалко за нас. Европа се разпада служейки на САЩ
  • 5 прокопи

    7 56 Отговор
    Не може ли и ние някак си така и да се присламчим към ОПЕК. Ще си джиткаме с гориво за жълти стотинки...
  • 6 Много хубаво

    98 47 Отговор
    И без това не сте за там.Кандидатствайте си за съвета на Азия,нали натам Ви тика Путин!
  • 7 честен ционист

    47 96 Отговор
    Вижда му се краят на тоя бургерски съвет. България също трябва да го напусне, зашото има декуративни функции още 92 год когато я набутаха вътре.
  • 8 Соваж бейби

    45 96 Отговор
    Май накрая ще дойде момент всяка държава за себе си .Фалита на САЩ се видя до къде доведе Европа ,първо пуснаха ковид обвиниха Китай .Продадоха си ваксините спечелиха някой лев,като по чудо на другите държави не бяха хубави .После войната в Украйна която изобщо не е европейска грижа с парите на хората подържат война и омраза днес към Русия,утре Китай за Африка ,Сирия ,Либия изобщо не ми се пише ,милиони хора които търсят убежище в Европа ,не им харесва в САЩ или не ги пускат ?!Цялата върхушка трябва да се смени,да се смени с друга идеология и други политици.И малко по сериозно край на войните ! Има си лудници явно психиатрите са подкупени в много държави не си вършат работата.

    Коментиран от #12

  • 9 Безсмислена говорилня

    38 75 Отговор
    излишна е
  • 10 Правилно

    40 91 Отговор
    А ЕС отива при СССР.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БЪЛГАРИН

    37 96 Отговор

    До коментар #3 от "Аспарух":

    Ами ВРЪЩАЙ се и ти там, откъдето си дошъл.Тръгвай към Волга, и не се връщай.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Соваж бейби

    29 76 Отговор

    До коментар #12 от "Совичке":

    Ами от хубавото управление на Макрон и полицаите му.Очаквам изявления на Марин,Земур,Меланшон да си кажат думата за полицията как нападат мирни граждани това не е демокрация!Мишел Онфре прочети неговото мнение съвпада с моето жалко че хора като него не са президенти ?!не е от богата фамилия !Страшно е полиция на всеки метър ,въпреки безредиците подкрепям хората които са на вън ако трябва ще търпим още месец .Европа не трябва да си разваля отношението с Русия и да слуша САЩ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Просто човек

    70 15 Отговор
    Не се връщайте, моля! Не сте част от цивилизована Европа...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Урюрвкос

    5 66 Отговор
    Съвета на Европа трябва да се саморазпусне. Без Русия всичко е 100% единодушно по всички въпроси. бадева рупат хляба на данъкоплатците.
  • 23 Иван

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Азиатските комунисти и болшевики нямат място в Европа.
    Трябва да бъдат завряни далеч в Сибир !
  • 24 Кико

    27 6 Отговор

    До коментар #1 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Болшевизмът и пyтлеpacтията са тежко мозъчно заболяване. Лекува се само с еднопосочен билет за Cибир !
  • 25 Хасан избирателят

    1 31 Отговор
    Кокоркиро премиер,Еленка крадлата външен министър.Аутист за финансов.Мравояд за министър на войната.Жабата за вътрешен.Соломон без портфейл.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания