Last news in Fakti

24 Март, 2023 13:55 762 1

Горски пожар прогони хиляди хора от домовете им в Испания

  • испания-
  • огън-
  • евакуация-
  • горски пожар

Десет самолета са се включили в гасенето на пламъците, заради които се е наложила евакуацията на три населени места. Над 1000 души са били принудени да напуснат домовете си

Горски пожар прогони хиляди хора от домовете им в Испания - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горски пожар в Източна Испания принуди стотици хора да се евакуират от домовете си, съобщава "Ройтерс".

Огнената стихия е избухнала около 13.00 часа местно време вчера в близост до Вилануева де Вивер в района на Валенсия.

Десет самолета са се включили в гасенето на пламъците, заради които се е наложила евакуацията на три населени места. Над 1000 души са били принудени да напуснат домовете си.

Службите за спешна помощ съобщиха, че са създали подслон за 600 души и полева болница.

На 8 март европейски учени съобщиха, че зимата на 2022-23 г. в северното полукълбо е била втората най-топла в историята и освен това - необичайно суха. В Западна и Югоизточна Европа е отчетепо по-голямо засушаване от средното през зимния сезон, а през февруари са отбелязани рекордно ниски нива на почвената влага в някои райони.

Данните, събрани от Европейската информационна система за горски пожари на Европейската комисия, показват, че миналата година е била най-лошата година в Испания по отношение на горските пожари с общо 493 такива бедствия, изпепелили 307 000 хектара земя.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех 😆🤡🤣

    2 2 Отговор
    Място за панели требват
Новини по държави: