Last news in Fakti

24 Март, 2023 14:40 924 16

Франция очаква решение на кризата от Макрон

  • пенсионна реформа във франция-
  • протести във франция-
  • пенсионната реформа на макрон

Около 441 полицаи бяха ранени, а 475 души бяха арестувани. Десетки протестиращи също бяха ранени, включително жена, която загуби палеца си в нормандския град Руан

Франция очаква решение на кризата от Макрон - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Еманюел Макрон е подложен на натиск в петък да намери изход от кризата, довела до едни от най-тежките улични безредици във Франция от години заради пенсионната реформа, която той прокара през парламента без гласуване, предава Ройтерс.

В Париж и много градове в страната почистващите екипи се стремят да се справят с купчините от счупени стъкла, овъглени кофи за боклук и разбити автобусни спирки след ожесточените сблъсъци през нощта между облечени в черно анархисти и полиция.

Около 441 полицаи бяха ранени, а 475 души бяха арестувани. Десетки протестиращи също бяха ранени, включително жена, която загуби палеца си в нормандския град Руан.

Протестните митинги, които събраха хиляди през целия ден, иначе бяха до голяма степен мирни.

Проучванията на общественото мнение показват, че голямо мнозинство от гласоподавателите са против увеличаването на възрастта за пенсиониране с две години до 64 години. Те бяха допълнително ядосани от решението на правителството да заобиколи гласуването в парламента.

На счупена витрина на кафене "Старбъкс" някой бе написал с големи червени букви "Демокрация". Други надписи върху изгорели павилиони за вестници и повредени витрини, гласят "Анти-Макрон" и "Макрон, подай оставка".

"Всички са притеснени тази сутрин, защото имаше неприемливо насилие", каза ръководителят на синдиката CFDT Лоран Бергер пред радио RTL, призовавайки Макрон да се намеси.

"Трябва да успокоим нещата, преди да е станала трагедия", каза той. "За да намерим изход, трябва правителството и президентът да направят жест."

Решението, според влиятелния синдикален лидер Бергер, би било реформата, която повишава възрастта за пенсиониране с две години до 64, да бъде спряна за шест месеца и да се търсят компромиси.

В телевизионно интервю в сряда Макрон каза, че няма да оттегли закона и че той ще продължи по план и законът ще влезе в сила до края на годината.

В петък министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин каза пред CNews TV, че Макрон е "разтревожен за страната" поради уличното насилие, но не дава признаци, че е променил курса си.

Доставките на гориво бяха възобновени рано в петък от рафинерията на TotalEnergies в Нормандия, след като полицията се намеси, за да разпръсне работниците на рафинерията, блокиращи изхода, каза министърът на енергетиката Агнес Пание-Руначер.

Синдикатите призоваха за регионални протестни действия през уикенда и за нови национални стачки и протести във вторник, деня, в който британският крал Чарлз трябва да пътува до Бордо от Париж с влак в рамките на първото си държавно посещение във Франция.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    22 1 Отговор
    Решението е едно пенсиониране на 55 и по една пичкъ като подарък и кашон с виагра.Не мое да бачкаш за нищо цел живот и да ти одържат парите до 67 и после у гроба кво чинът с твойте пари Мазерятита и яхти.А ишевите трябвя да бъдат изтрепани.
  • 2 ДАНКО

    26 2 Отговор
    НОВАТА ФРЕНСКА РЕВОЛЮЦИЯ ЗАПОЧНА ДАНО И ДРУГИ Я ПОДКРЕПЯТ ЗА ДА СИ ОТИДЕ ТОЗИ ЗАРОБВАЩ ЕВРОСАЮЗ
  • 3 Другарят

    20 2 Отговор
    Колко трябва да са глупави френските джендъри , за да тръгнат да вдигат пенсионната възраст точно в този момент?!
  • 4 Боклук

    16 6 Отговор
    Жълтопаветните лумпени не могат да издържат на полицейския кютек,който се води в Париж.В София ги малтиха по колоните на МС и гейчетата от ПП и ДБ ореваха орталъка,че са били бити неправомерно.Жалка сган ,не с като френската съпротива.
  • 5 Българин

    19 2 Отговор
    Пи романът Макарон подпали Франция и целият ЕС. Санкциите работят
  • 6 СталиН

    20 1 Отговор
    Френската революция пак ще спасява Европа от ционисткия банков канал на Ротшилд,Микрон трябва да се окачи на въжето
  • 7 Баба Ванга

    14 1 Отговор
    Макрон ке visi na Айфеловата кула.
  • 8 Зеленски

    7 1 Отговор
    По 440 полицаи на ден стават груз 200
  • 9 РЕЖЕТЕ МУ ЗЕЛКАТА НА МАКАРОН !

    12 0 Отговор
    .............................................................................
  • 10 МАКАРОН Е БОКЛУК КАТО БОКО И КИРО !

    17 0 Отговор
    ИЗВРАТЕНЯЦИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ! КРАДЦИ !
  • 11 Тцтц

    1 14 Отговор
    Трява да си изключително тъп ако не се сещаш защо Макрон е 100% прав и трети път се опитва да закърпи пенсионния фонд.

    Коментиран от #13

  • 12 чудя се

    15 1 Отговор
    "Протестните митинги, които събраха хиляди през целия ден, иначе бяха до голяма степен мирни." Това, което виждам по новините не е само "хиляди" и не е "мирни". Иначе се чудя на политиката на ЕС и Франция, при толкова млада кръв внесена с мигрантите и разбира се тяхната плодовитост, защо мъчат хората да бачкат до последно. Не намирам отговор, освен че белите трябва да бачкат дълго за социалните помощи на многодетните по-тъмни.
  • 13 Суперумен

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тцтц":

    Не тъпакът си ти щом те крадат а ти плескаш
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ахааа

    11 0 Отговор
    Франция очаква този келеш мазен, да си подава оставката, а не да решава каквото и да било. Не е само за пенсионирането, също и за излизане от ес и нато. И не са хиляди, а само снощи са били над 3-милиона хора.
  • 16 Макарончо геронтофилест

    3 0 Отговор
    Думкам си бабичката и ми дреме на жартиерите за щенията на народа!
Новини по държави: