Last news in Fakti

28 Март, 2023 10:18 693 2

Афганистан: Арестуваха правозащитник, организирал обучение на момичета по домовете

  • афганистан-
  • момичета-
  • обучение-
  • арест-
  • правозащитник

Това съобщи днес афганистанската агенция Хама прес

Афганистан: Арестуваха правозащитник, организирал обучение на момичета по домовете - 1
Източник: БГНЕС

Талибаните задържаха известния в Афганистан правозащитник Матиула Веса, организирал в страната обучение на момичета по домовете, след като властите въведоха ограничения и забрани върху образованието за жени. Това съобщи днес афганистанската агенция Хама прес, като се позова на роднини на правозащитника, предаде ТАСС.

Веса е бил задържан недалеч от дома си в западната част на Кабул. Засега не се знае къде се намира той в момента.

ООН изрази загриженост във връзка със случая. Специалният докладчик на организацията за положението с правата на човека в Афганистан Ричард Бенет посочи в Туитър, че ООН е "разтревожена от съобщенията, че известният педагог, водещ член на гражданското общество и основател на (софтуерната платформа) PenPath е арестуван в Кабул от талибаните". Бенет прикани властите да спазват законните права на Веса.

PenPath е и организация, която предлага образование на афганистанските момичета, лишени от възможността да посещават училище. След закриването на девическите училища в страната тя е предоставила на няколко хиляди момичета възможност да бъдат обучавани по домовете. Веса е организирал и обществени прояви, на които властите са били приканвани да отворят отново девическите училища.

В неделя в Кабул бе разпръснат със сила митинг на жени, протестирали срещу забраната жени и момичета да получават висше образование. Няколко участнички бяха арестувани, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалко за момичето

    2 1 Отговор
    и за всички че не са се родили деца на мошеници политици .
    Факти , пишете какво става с Макрончо и неговата демоцрация . С Бай Пън и с разследваниата колко милиона е пребирал от Китай как подкуп ..
    Пишете , вие сте свободни юрналисти...
  • 2 Потребностите на мюслама

    1 0 Отговор
    фанатик са: колкото по-проста кравата, толко по-добре. Това особености на културата им ли е, или диващина?
Новини по държави: