Last news in Fakti

28 Март, 2023 10:41 1 959 18

Бивш тайвански президент: Всички ние сме китайци

  • китай-
  • тайван-
  • пекин-
  • етнос-
  • националност-
  • китайци

Хората и от двете страни на Тайванския проток са етнически китайци и имат едни и същи предци

Бивш тайвански президент: Всички ние сме китайци - 1
Източник: БГНЕС

Хората и от двете страни на Тайванския проток са етнически китайци и имат едни и същи предци, каза днес бившият президент на Тайван Ма Инцзоу в началото на историческа визита в Китай, разкритикувана от управляващата партия на острова, предаде Ройтерс.

Ма, който управляваше от 2008 до 2016 г., е първият тайвански президент, както бивш, така и действащ, който посещава Китай, откакто през 1949 г. правителството на Република Китай бяга в Тайван, след като губи гражданската война с комунистите.

Той посещава Китай в условията на нарастващо напрежение между Пекин и Тайпе, в което Китай използва всички възможни военно-политически лостове, за да принуди демократично управлявания Тайван да признае китайския суверенитет.

Управляващата в Тайван Демократическа прогресивна партия изрази съмнения дали подобна визита е уместна точно сега, когато Пекин успя да привлече на своя страна поредния тайвански дипломатически съюзник в лицето на Хондурас, с което държавите, с които островът има официални дипломатически отношения останаха само 13.

В изказване пред Мавзолея на Сун Ятсен в източнокитайския град Нанцзин, където е погребан човекът, свалил последния китайски император през 1911 г. и обявил Китай за република, Ма похвали делото на Сун.

"Хората от двете страни на Тайванския проток са китайци и потомци на императорите Ян и Хуанди (митични китайски владетели - бел. ред.)", посочва бившият тайвански президент според съобщение, разпространено от пресслужбата му.

В изказването си Ма използва формулировка на китайски, която се превежда като китайци по етнос, а не по националност.

"Наследници на императорите Ян и Хуанди" е израз, подчертаващ връзката на китайския народ с общите му праотци.

Повечето тайванци са престанали да се чувстват като китайци според социологическите проучвания.

Сун официално е смятан за бащата на Република Китай, което остава официалното име на Тайван и до днес. Сун е почитан и от Китайската комунистическа партия за това, че е свалил династията Цин, но от друга страна, правителствата в Пекин и Тайпе не се признават взаимно.

Посещението на Ма е част от протегната ръка за диалог от страна на тайванската Националистическа партия (Гоминдана), най-голямата опозиционна сила на острова, с надеждата да се намали напрежението в отношенията между Китай и Тайван. Националистите традиционно са за по-тесни връзки с Китай, но категорично отричат да са пропекински настроени.

Сегашният президент на Тайван Цай Ингвен многократно предложи преговори на Китай, но Пекин отхвърли възможността да преговаря с нея предвид това, че я смята за сепаратист. Тя отстоява позицията, че само тайванският народ може да решава какво да бъде бъдещето му.

Ма, който е и високопоставен функционер на Гоминдана, каза, че се надява да има мир.

"Искрено се надяваме двете страни да работят заедно за мир, избягване на войната и да се стремят към възраждане на Китай", заяви бившият тайвански президент отново използвайки израз, който се отнася към китайския народ като етнос, а не като националност. "Това е неизбежна отговорност на китайския народ и от двете страни на протока и затова трябва да работим усилено в тази посока."

Ма не е предвидено да се срещне с нито един представител на китайското ръководство. Той и китайският президент Си Цзинпин се срещнаха в Сингапур през 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кай чесно

    12 3 Отговор
    Нимой да бъде!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бонев

    18 9 Отговор
    Това са китайските македонци.

    Коментиран от #8, #18

  • 4 Македонски

    15 7 Отговор
    В Тайван са македонци отишли са там преди 3000 години
  • 5 Скорпи

    13 16 Отговор
    Китай да приеме нещата..И ние с РСМ имаме общи предци...,но сме две отделни държави.....
  • 6 Африканец

    11 14 Отговор
    Тайван е незаконно окупирана територия на Китай
  • 7 12343211

    6 3 Отговор
    Японците и Нидерланците ще правят чипове и не искат конкуренция.
  • 8 Скопие

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    Сашо Македонски е основател на Тайван
  • 9 Тайванец

    10 3 Отговор
    Чувствам се севромакедонец
  • 10 Абе и

    5 1 Отговор
    Македонци ако трябва по характер
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 УСА боклук

    11 1 Отговор
    След хондураска, УСА ще издухат и тайванска супа
  • 14 Абсурдистан

    4 9 Отговор
    Всеки с повече от два грама мозък знае, че тайванците са китайци. Те обаче не желаят някаква си ККП да ги управлява. Пекин пък не подбира средства за да се докопа до привлекателния остров. Който е пътувал до Тайван и Китай е забелязал, че вече визуално китайците от двете държави се различават!
  • 15 Снощи гледах филм за Кхун са,

    11 1 Отговор
    азиатският наркобарон. САЩ сами са си направили филм за него, и описват как са го създали. Да точно САЩ, по скоро ЦРУ го създават, като първо го правят техен шпионин, и му позволяват да си създаде наркоимперия. В този филм ЦРУ разказват, как са си създавали мрежата от шпиони, предлагали са да им съдействат точно наркотрафиканти, и така са залели САЩ с наркозависими, там са се внасяли тонове наркотици.Затова този наркобарон е единственият който си умира от естествена смърт, защото не е депортиран в САЩ да бъде съден, това показва двойственият стандарт на краварите. Готови са да жертват населението си, за сметка на шпионската си мрежа.
  • 16 Миии

    10 2 Отговор
    Това цял свят го знае, само от САЩ не.
    За Македония -същото.
  • 17 Саса

    11 1 Отговор
    Както китайци и тайванци имат общи предци и корени, същото е при руснаците с украинците, както и с българите и македонците... Само, че сега световните господари, действат с мотото -" Разделяй и владей"...
  • 18 Ало, ало...

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    Тайван поне си признават, че са китайци.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания