Last news in Fakti

3 Април, 2023 20:07 769 10

Олаф Шолц в Букурещ на тристранни разговори с президентите на Румъния и Молдова

  • русия-
  • черно море-
  • румъния-
  • германия-
  • украйна-
  • отбрана-
  • молдова-
  • война-
  • сигурност-
  • санду-
  • йоханис-
  • шолц

Германският лидер се срещна първо с румънския президент Клаус Йоханис в двореца Котрочени в Букурещ за двустранни разговори, които се фокусираха върху сигурността, икономиката и енергетиката. Двамата обсъдиха и сътрудничеството в областта на отбраната на източния фланг на НАТО и сигурността в Черноморския регион

Олаф Шолц в Букурещ на тристранни разговори с президентите на Румъния и Молдова - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц пътува до столицата на Румъния в понеделник за тристранни разговори с президентите на Румъния и Молдова, тъй като трите нации се стремят да засилят връзките си на фона на продължаващата война на Русия в Украйна и да обмислят начини за подкрепа на закъсалата Молдова, съобщава АП.

Германският лидер се срещна първо с румънския президент Клаус Йоханис в двореца Котрочени в Букурещ за двустранни разговори, които се фокусираха върху сигурността, икономиката и енергетиката. Двамата обсъдиха и сътрудничеството в областта на отбраната на източния фланг на НАТО и сигурността в Черноморския регион.

Йоханис каза на пресконференция след разговорите, че стратегическото значение на Черноморския регион нараства и призова НАТО "значително да укрепи" позицията си за отбрана и възпиране там.

От своя страна Шолц подчерта силните отношения между неговата страна и Румъния и повтори често повтаряния ангажимент да "оказва военна подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо и ние работим върху това постоянно и заедно".

Шолц не отговори директно на въпроси относно възможността в Румъния да бъде създадено съоръжение за поддръжка на германско военно оборудване, изпратено в Украйна, което да отразява подобни усилия в други страни.

Говорител на германската отбранителна компания Rheinmetall каза пред германската информационна агенция dpa в понеделник, че тя създава център за поддръжка и логистика в Сату Маре, Северна Румъния, за западни военни машини и гаубици, доставени на Украйна, който ще започне работа този месец.

Двамата лидери също така се съгласиха относно важността на разширяването на Европейския съюз и че Западните Балкани "остават ключов приоритет", за да се присъединят един ден към 27-членния блок, каза Йоханис. "Ние също споделяме обща визия по отношение на стратегическите ценности на разширяването на (ЕС) на изток", каза той.

По-късно към Йоханис и Шолц се присъедини президентът на Молдова Мая Санду за разговори относно начините за подкрепа на нейната страна, която беше изправена пред поредица от кризи през последната година, включително предполагаеми опити за дестабилизация от страна на Москва. Молдова, която не е членка на НАТО, получи статут на кандидатка за членство в ЕС миналия юни, същия ден като разкъсаната от война Украйна.

Санду каза на пресконференция след разговори, че Молдова е "най-уязвимият съсед на Украйна", добавяйки, че "когато нашите ценности са атакувани, демократичните държави трябва да си помагат взаимно".

"Някои искаха Молдова да падне... (но) Молдова стои изправена", каза тя. "Отървахме се от руския шантаж по отношение на газа, помогнахме на хората да си платят сметките и най-важното - застанахме зад европейските ценности. Молдова показа на целия свят, че сме европейска страна".

Шолц каза пред репортери, че Молдова е "част от европейското семейство" и изрази загриженост относно съобщенията, че Русия се опитва да дестабилизира Молдова.

"Суверенитетът и териториалната цялост на всяка държава са неприкосновени", каза Шолц. "Ето защо ние правим всичко възможно, за да подкрепим Молдова в защита срещу опитите да се дестабилизира от страна на Русия".

Миналия месец молдовската полиция каза, че е осуетила заговор на групи подкрепяни от Русия саботьори, които са били специално обучени да предизвикат масови безредици срещу прозападното правителство на страната.

Това дойде няколко дни, след като представители на американското разузнаване заявиха, че хора, свързани с руското разузнаване, целят да използват протестите като основа, за да се опитат да свалят правителството на Молдова.

Румънският министър Йоханис каза, че "Молдова не е сама", отбелязвайки, че тристранната среща в понеделник "ясно демонстрира този факт".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    15 1 Отговор
    Този господин по , ще довърши буквално Германия...
    Такова чудо не съм и сънувал..
  • 2 Киро премиера

    15 1 Отговор
    Имам чувството,че Молдова ще бъде заличена както Украйна
  • 3 Майна

    17 1 Отговор
    Защо по ,,върховете,, на Европа са ,,подбрани,, ,, компрометирани,, и ,,невзрачни,, личности???
    Защото те нямат ЧЕСТ, ДОСТОЙНСТВО ..Хванати са на ,,къс повод,, с документалните им компромата тези ,,страхливци..
    Жалко от ,,мълчанието на агнетата.
  • 4 гост

    14 1 Отговор
    Много ме вълнува изречението " ПРЕДПОЛАГАЕМИ опити за дестабилизация от страна на Москва" ! От друга гледна точка Германия и Румъния залагат на бойната ружба от Втората световна война и пердаха който ядоха от Сталинград на сетне!
  • 5 Пучо Капучо

    12 0 Отговор
    Мали, сирийски бежанец кмет на германското село хе-хе...краварите верно са ги натикали в миша дупка дойчовците, а Улаф тръгнал да засилва връзките с мамалигари и молдаванци...Улаф, ама улаф да видиш на кво се вика...
  • 6 Втори Фронт

    4 0 Отговор
    Хайде, хаирлия да е....
  • 7 Майна

    15 1 Отговор
    Молдова ще бъде ,,присъединена ,, към Румъния ...
    Повечето ,,депутати,, както и Санду имат румънски паспорти..
    Въведоха румънския и училищата и буквално толерират получаване на румънски паспорти...
    Само че..., Путин каза ,че няма да допусне да се ,,случи,, ..,,нещо,, с Приднестровието...
    Щом е казал , точка!
  • 8 Напреднал

    16 1 Отговор
    Колективният Запад е много верочтно да толерира поглъщането на Молдова от Румъния, което ще приближи НАТО до отваряне на втори фронт срещу Русоия. Майдан тук не е необходим - властта е в ръцете на атлантистите. Северните ни съседи отново са обсебени от идеята за Велика Румъния и няма да мине много време, преди да си поискат нашата Добруджа. Сценарият е същият. Молдова не трябва да се отказва от рускоезичното Приднестровие и конфликтът с Русия ще е налице. Трябва да се отбележи, че исторически Молдова съществува векове преди "основаването" на Румъния, бидейки освободена от османците от Русия
  • 9 Гориил

    6 4 Отговор
    Дойде ли да каже твърдо „не“ на Букурещ и Кишинев? Обединението не е възможно.Във всеки случай Германия ще откаже да финансира този ненавременен политически проект.

    Коментиран от #10

  • 10 нашия

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    Що ли се съмнявам ,ама много силно се съмнявам,даже бих казал,че имам обосновани предположения ,че е точно за обратното- инструктажа им е донесъс как точно да стане ,така че Молдова да го отнесе а Румънците да приберат каквото остане след това.....и съответно да е сигурен ,че румънския президент е разбрал точно колко трябва да върне под масата...аааа молдовците...кучета ги яли...
Новини по държави: