Last news in Fakti

6 Април, 2023 17:15 710 2

Президентите на Египет и Кипър обсъдиха сътрудничеството между страните си с акцент върху енергетиката

  • египет-
  • кипър-
  • президентът на република кипър-
  • никос христодулидис-
  • абдел фатах ас сиси

Египетският президент подчерта необходимостта страните да зачитат суверенитета и териториалната цялост на другите държави в рамките на международното право

Президентите на Египет и Кипър обсъдиха сътрудничеството между страните си с акцент върху енергетиката - 1
Снимка: КНА

Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис, придружаван от правителствена делегация, беше на двудневно посещение в Египет вчера и днес, по време на което разговаря с египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси, съобщи КНА.

На пресконференция след разговора със Сиси вчера Христодулидис се спря конкретно върху енергийното сътрудничество между Кипър и Египет и определи създаването на Източносредиземноморския газов форум като ключов момент в него.

Той съобщи, че двамата са се договорили следващото съвместно заседание на правителствата на двете страни да се състои през септември в Кипър, като припомни, че Египет е първата страна, с която Кипър установи такава форма на сътрудничество.

Христодулидис се спря и на следващата среща в тристранен формат Кипър-Египет-Гърция и заяви, че с египетския президент за обменили мнения за разширяването на тези формати и с други страни от региона на ад хок основа.

От своя страна Сиси определи значението на връзките между двете страни като стратегическо и спомена задълбочаването на двустранните контакти по време на мандата на предишния кипърски президент Никос Атастасиадис.

Той допълни, че с Христодулидис са обсъдили енергийни теми, сред които преноса на кипърски природен газ към терминали в Египет, както и свързаността на електропреносните мрежи и зелената енергия.

Египетският президент подчерта необходимостта страните да зачитат суверенитета и териториалната цялост на другите държави в рамките на международното право. Сиси заяви още, че Египет подкрепя Кипър и винаги се стреми да допринесе за решаването на кипърския въпрос на основата на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

По време на пленарните разговори двете страни подчертаха волята си съвместно да подкрепят включването на проекта за свързаността на електропреносните им системи в списъка на проектите от общ интерес на Европейския съюз.

Днес в рамките на посещението си в Кайро кипърският президент разговаря и с генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гергана

    0 0 Отговор
    Браво! Пазара на природен газ вече се диверсифицира и виждаме как навлизам нови доставчици на пазара и нови търговски връзки се сформират. Също и Турция засили влиянието си като проучва газови находища, а и съвсем скоро ще пусне в експлоатация новото находище, намиращо се в Черно море.