6 Април, 2023 21:54 1 111 11

Азербайджан експулсира четирима ирански дипломати

  • азербайджан-
  • иран-
  • дипломати-
  • експулсиране

Заради "провокативни действия"

Азербайджан експулсира четирима ирански дипломати - 1
Източник: БГНЕС

Азербайджан съобщи днес, че експулсира четирима ирански дипломати заради "провокативни действия", предаде Ройтерс. Агенцията отбеляза, че това е пореден знак за влошаване на отношенията между съседните страни, отчасти поради подобряването на отношенията на Баку с Израел, който е заклет враг на Техеран.

Отношенията между Азербайджан и Иран се влошиха през последните месеци, като спорът между тях се изостри до крайност, след като миналата седмица Баку откри посолство в Израел.

Азербайджан предположи, че Техеран може да е свързан с опита за убийство на антиирански настроен азербайджански депутат преди седмица. Фазил Мустафа, нарекъл Иран "терористична държава", е в болница, след като миналата седмица беше прострелян с автомат "Калашников" и ранен в рамото и бедрото. Баку определи нападението като "терористична атака", припомня Ройтерс.

Азербайджанското външно министерство съобщи в изявление днес, че е извикало посланика на Иран и е изразило "силно недоволство (от) последните провокативни действия, демонстрирани от неговата страна по отношение на Азербайджан".

Министерството заяви, че обявява четирима ирански дипломати за персона нон грата и им е дало 48 часа да напуснат страната.

Азербайджан затвори посолството си в Техеран през януари, след като ръководителят по сигурността на комплекса беше убит при нападение, а миналата седмица откри свое посолство в Израел.

Иран, в който живее значителна общност от етнически азери (в северозападната част на страната), критикува Азербайджан за сближаването с Израел. Иранското външно министерство заяви, че гледа на прохождащите отношения между Азербайджан и Израел като на "антиирански".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1944

    5 8 Отговор
    да се въртиш около заразно болен е опасно. аятоласите кат сирийците трудно ги разбират нещата.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 българин

    10 12 Отговор
    Слава на Украйна!...Слава на Българската армия дето гони руснаците по цяла Добруджа през 16 година!...Тогава скачаха в Дунава заедно с конете, сега ще скачат с разконсервираните Т32 в Азовско море!

    Коментиран от #5

  • 5 Голем смях

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    Асвабадителите ги изкла ген.Колев и ги гони чаааак до Молдова .Прославените руски казаци ...Пфу...женщини...А българската войска влиза в Букурещ .
  • 6 Иван

    2 1 Отговор
    Почна се ..след Сирия наред е Иран ..ще има провокации , демонстрации ,сблъсъци ..
  • 7 Юсуф

    3 3 Отговор
    АКО НЕ Е ТУРЦИЯ АЗЕРИТЕ СА ИЗЯДЕНИ ЗА ЗАКУСКА. АХМАЧКО ПЕРЧЕНЕ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ,ЧЕ НАД 10 % ОТ ИРАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ СА АЗЕРИ.
  • 8 Пако

    1 3 Отговор
    Току виж арменците здраво са ги подпрели руси и американци и с Алиев става мяууу.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Роспартизан

    0 1 Отговор
    И по-лошо ще става!
  • 11 Мдаа

    1 0 Отговор
    Иран поддържа Армения а Азербайджан е с Израел,в Иран живеят 35 милиона азери