Last news in Fakti

7 Април, 2023 12:30 2 185 5

Кризата около джамията "Ал-Акса" се задълбочава

  • израел-
  • хамас-
  • ливан-
  • ивицата газа-
  • хизбулла-
  • ал-акса

Израелските удари срещу Южен Ливан - това, което анализаторите описаха като най-сериозното трансгранично насилие след войната през 2006 г. на Израел с ливанската въоръжена групировка "Хизбулла" - заплашиха да тласнат конфронтацията в опасна нова фаза след насилието в едно от най-свещените места в Йерусалим - джамията "Ал-Акса"

Кризата около джамията "Ал-Акса" се задълбочава - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел нанесе въздушни удари в Ливан в петък, рязка ескалация, която предизвика опасения за по-широк конфликт, след като екстремисти изстреляха десетки ракети от Ливан към израелската територия. Израел също така продължи да бомбардира Ивицата Газа, предава Асошиейтед Прес.

Израелските удари срещу Южен Ливан - това, което анализаторите описаха като най-сериозното трансгранично насилие след войната през 2006 г. на Израел с ливанската въоръжена групировка "Хизбулла" - заплашиха да тласнат конфронтацията в опасна нова фаза след насилието в едно от най-свещените места в Йерусалим - джамията "Ал-Акса".

Въпреки че израелската армия побърза да подчертае, че нейните бойни самолети са ударили обекти, принадлежащи само на палестински въоръжени групи, ударите заплашват да ядосат стария враг на Израел - "Хизбула", която контролира голяма част от Южен Ливан и в миналото се е представяла като защитник на палестинците и спорният град Йерусалим. Израелската армия заяви, че държи Ливан отговорен за атаките, произхождащи от негова територия.

Израелски ракети удариха открито поле близо до палестинския бежански лагер Рашидие край крайбрежния южен ливански град Тир, според фотограф на Асошиейтед прес. Други удари поразиха малък мост и захранващ трансформатор в близкия град Маалия и стадо овце в град Калили, в покрайнините на палестинския лагер. Няколко овце бяха убити, а жителите на града, включително сирийски бежанци, съобщиха за леки наранявания.

Израелската армия каза, че нейните удари засягат най-вече "инфраструктура на въоръжените сили на "Хамас" в Ливан и Газа".

Израелските въздушни удари дойдоха в отговор на необичайно масиран обстрел с ракети от Ливан, след като израелските полицейски акции в джамията "Ал-Акса" в Йерусалим прераснаха в безредици и предизвикаха възмущение в арабския свят. Свещеното място, което от години е в центъра на израелско-палестинското противопоставяне, се намира на върха на хълм, свещен както за мюсюлманите, така и за евреите. През 2021 г. ескалация, също предизвикана от сблъсъците в комплекса "Ал-Акса", прерасна в 11-дневна война между Израел и управниците на "Хамас" в Газа.

В петък отново избухна насилие в комплекса на джамията "Ал-Акса". Хаосът избухна на един от входовете ѝ преди утринната молитва в петък, когато израелската полиция с палки се нахвърли върху палестински богомолци, които скандираха лозунги, възхваляващи "Хамас", докато се опитваха да влязат. Един час по-късно, според видеозаписите, хората, напускащи храма, организираха огромен протест във варовиковия двор, като палестинците вдигнаха юмруци и викаха в подкрепа на ракетния обстрел на "Хамас", а израелската полиция нахлу в комплекса.

Полицията не коментира по-ранните сблъсъци, но каза, че силите за сигурност са влезли в свещения комплекс след молитвата в отговор на "маскирани заподозрени", които са хвърляли камъни към служителите на една от портите.

Сцените на израелска полиция, която бие и разпръсква палестинци - и час по-късно, навлизайки със сила на самия площад - може допълнително да разпали напрежението по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Израелските военни казаха, че е ясно, че и двете страни искат да избегнат пълномащабен конфликт. "На тишината ще се отговори с тишина", каза подполковник Ричард Хехт, говорител на израелската армия, пред репортери рано в петък. Но, добави той, "всичките ни очи сега са насочени към Йерусалим".

Израелската армия каза в петък, че палестинските екстремисти в Газа досега са изстреляли 44 ракети от Газа, само 23 от които са преминали през израелска територия. Повечето ракети удариха открити райони в южната част на Израел, но една падна в град Сдерот, повреждайки къща. Израел не съобщава за пострадали хора.

Израелската армия каза, че е нанесла удари в Ивицата Газа в петък, поразявайки 10 цели, които описва като тунелна инфраструктура, заедно с обекти за производство и разработка на оръжия, принадлежащи до голяма степен на групировката "Хамас". Засега няма съобщения за жертви в Ивицата Газа, но палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че един от ударите е причинил щети на детска болница в град Газа.

Сегашният кръг от насилие започна в сряда, след като израелската полиция на два пъти нападна джамията "Ал-Акса". Това доведе в четвъртък до ракетен обстрел от Ивицата Газа и за първи път от много време от Ливан.

"Отговорът на Израел, тази вечер и след това, ще коства висока цена на нашите врагове", каза израелският премиер Бенямин Нетаняху след заседанието на кабинета си по сигурността късно в четвъртък.

Източник: News.bg

Кратер оставен от израелски удар в Ливан


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    12 10 Отговор
    може да доде още един холокост
  • 2 Хамид

    9 18 Отговор
    Само Изреал може да ни спаси от полумесеца.
  • 3 Петкан

    15 3 Отговор
    Ааааааа пак Палестинците са виновни мили евро атлантици, защото крадат земите на съседите и убиват децата им. Да живее демокрацията през крив макарон
  • 4 безпартиен

    9 1 Отговор
    Каква е разликата от това в Украйна и това в Ливан и Палестина?

    Коментиран от #5

  • 5 Калпазанин

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "безпартиен":

    И на двете места (и не само) са замесени англосаксиите значи няма разлика за едните е разрешено и им се дава оръжие да се от щбраняват а на другите нищо да ги гонят от домовете им и треоят като зайци