Last news in Fakti

7 Април, 2023 14:42 774 4

Американски конгресмен прави всичко възможно, за да ускори доставките на оръжие за Тайван

  • сащ-
  • доставки-
  • оръжия-
  • тайван

Намеквайки, че и други страни, които разполагат с оръжия, могат да ги продадат на острова с разрешение от правителството на САЩ

Американски конгресмен прави всичко възможно, за да ускори доставките на оръжие за Тайван - 1
Източник: Shutterstock

Високопоставен американски конгресмен заяви днес, че прави всичко възможно, за да ускори доставките на оръжия за Тайван, намеквайки, че и други страни, които разполагат с оръжия, могат да ги продадат на острова с разрешение от правителството на САЩ, съобщи Ройтерс.

От миналата година Тайван се оплаква от забавяне на американските доставки на оръжия, например на зенитни ракети "Стингър", тъй като производителите насочват доставките към Украйна в подкрепа на нейната отбрана срещу Русия.

Пред репортери по време на пътуването си до Тайван Майкъл Маккол, председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите в САЩ, заяви, че Тайван трябва да има достъп до оръжия, предвид заплахата от страна на Китай, който твърди, че демократично управляваният остров е негова територия, предаде БТА.

"По въпроса за оръжията, аз подписвам тези доставки и ние правим всичко възможно, за да ускорим това", каза Маккол в тайванския парламент на среща с неговия председател Ю Сикун.

Необходимо е възпиращите способности на Тайван да бъдат подсилени, добави той.

Маккол каза още, че идеите за по-бързо предоставяне на оръжия на Тайван включват промяна на приоритетите при продажбите на оръжия, тъй като островът е в зона на висока заплаха, и "продажби от трети страни" - САЩ да позволят на други държави, които разполагат с тези оръжия, да ги предоставят на Тайван.

"Искаме да направим всичко възможно, за да възпрем много агресивна страна, комунистически Китай, да си помисли някога да извърши десант на бреговете на този красив остров, защото това би било сериозна грешка за всички."

Китай никога не се е отказвал от употребата на сила, за да постави под свой контрол Тайван, и засили военния и политически натиск, за да се опита да принуди острова да премине под негов контрол.

Маккол, който е придружаван от още седем конгресмени, ще се срещне утре с президентката Цай Ингвен, която се връща в Тайван късно днес, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАЩистките "миротворци" и пуделите им

    12 2 Отговор
    Са дали 60 мириарда помощи
    през последните няколко години
    за бетстващи райони по света
    и 150 милиарда на укрофашистите
    само за последната година !
    "Миротворци..." !!!
  • 2 Госあ

    7 1 Отговор
    Докато не бъде смазана империята на злото - сащ, мир няма да има !
  • 3 Госあ

    6 1 Отговор
    Подигравка с вселената и живота е, империята на чифудите, престъпниците и проститутките да се изживява като световен фактор ! Въпреки нищожното време през което го прави (след ВСВ)
  • 4 Констатираща

    7 0 Отговор
    Отдавна го казах, че Тайван е следващата цел на САЩ. Там ще започне втора война на НАТО, но с другата "заплаха" - Китай и то преди да е приключила операцията в Украйна, за да се разконцентрира противника. Същото беше в Украйна преди операцията - складираха се оръжия и затова започна тя, сега картинката се повтаря, но с Тайван. Само, че няма да им стигнат оръжията, колкото и да мобилизират целия ЕС, а и да се "шегуват" с Китай, ще е доста опасно. Ще има да се наблюдава интересен шахматен турнир. Политиката на САЩ е гнусна, защото е хегемонистична, егоцентрична и античовешка, но не се знае какви ще им излязат сметките.
    Само е жалко за жертвите, за които никой не мисли!!!