Last news in Fakti

9 Април, 2023 05:27 774 5

Папа Франциск насърчи надеждата сред "ледените ветрове на войната"

  • папа франциск-
  • ватикана-
  • великден-
  • базилика свети петър-
  • служба

Главата на Ватикана отслужи снощи службата за великденското бдение в базиликата "Свети Петър"

Папа Франциск насърчи надеждата сред "ледените ветрове на войната" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск отслужи снощи службата за великденското бдение в базиликата "Свети Петър", като осъди "ледените ветрове на войната" и други несправедливости, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Заради необичайно ниските температури в Рим 86-годишният Франциск пропусна службата на открито в петък. Лекарите му препоръчаха предпазливост, след като миналата седмица светият отец беше хоспитализиран заради бронхит.

Папата изглеждаше добре на службата за великденското бдение, по време на която той покръсти осем новоприети католици.

След като месата започна в задната част на базиликата с традиционното запалване на голяма пасхална свещ, Франциск беше отведен в инвалидна количка до предната част, за да ръководи службата.

В проповедта си, прочетена пред около 8000 души в най-големия храм на християнския свят, папа Франциск говори за горчивината, тревогата и разочарованието, което мнозина изпитват днес.

"Може да се чувстваме безпомощни и обезкуражени пред силата на злото, конфликтите, които разкъсват връзки, поведението на пресметливост и безразличие, които сякаш преобладават в обществото, ракът на корупцията, разпространението на несправедливост, ледените ветрове на войната", каза той.

Папа Франциск призовава за прекратяване на всички войни. Откакто Русия нахлу на украинска територия през февруари 2022 г. той многократно нарича Украйна и нейния народ "мъченици". Четейки проповедта си със силен и уверен глас, папа Франциск каза, че дори когато хората усещат изворът на надеждата да е пресъхнал, е важно да не застиват с чувство за поражение, а да да търсят "вътрешно възкресение" с Божията помощ.

Светият отец ще завърши честванията на Страстната седмица днес, като ще ръководи великденската меса на площад "Свети Петър". След това папа Франциск ще произнесе своята благословия и послание "Към града и света" ("Urbi et Orbi") от централния външен балкон на базиликата "Свети Петър".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    6 0 Отговор
    Папинката приветства ли хуманизма на еврейския сатанински рептил Меделин Олбрайт, който в момента се намира в Ада?
  • 2 Иван

    7 0 Отговор
    Папинката обяви ли на всеослушание, че Антихриста идва от Запад?
  • 3 Иван

    7 0 Отговор
    Със сатанинската Папинка като твой духовен водач, демони и паднали ангели не ти трябват, за да си усигуриш място в Ада.
  • 4 123

    0 0 Отговор
    Дъртия Сатанист дърпа конците на целия свят
  • 5 нпо агент

    0 0 Отговор
    Католическа църква контролират Ротшилди...Отваряйте очи, има много книги написани за това..Папа да не се прави на миротворец..