Last news in Fakti

12 Април, 2023 04:31 1 874 18

12 април 1961 г. Гагарин покорява Космоса

  • гагарин-
  • космос

Първите думи на Гагарин в открития Космос са „Поехали!”

12 април 1961 г. Гагарин покорява Космоса - 1
Снимка: Shutterstock

На 12 април 1961 г. СССР изстрелва в Космоса „Восток 1”. Това е първият пилотиран космически кораб. На борда е Юрий Гагарин.

Първият космонавт трябва да е с отлична подготовка и да стане лицето на съветската държава, достойно представящ я пред света. Гагарин притежава точно тези качества и това е сред определящото при избора му за първия полет. Последната дума има Никита Хрушчов, по това време първи секретар на управляващата в СССР комунистическа партия КПСС. Когато му показват снимките на първите космонавти, без колебание той избира Гагарин.

Първите думи на Гагарин в открития Космос са „Поехали!”. Позивната на Гагарин е „Кедър”. Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 1 час и 48 минути и се насочва за приземяване в Саратовска област. Тъй като системите за приземяване на „Восток 1” не са били достатъчно изпробвани, на височина 7 км Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е успешно извършено близо до спускаемия апарат.

Новината мълниеносно обикаля целият свят. След два дни е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред десетки хиляди ентусиазирани хора, дошли да го видят. За този си полет е награден със званието герой на Съветския съюз и е издигнат в чин майор, а датата 12 април започва да се чества като Международен ден на авиацията и космонавтиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Четете

    37 5 Отговор
    Велик подвиг!!!!
  • 2 Коко

    25 7 Отговор
    """"""""Първите думи на Гагарин в открития Космос са „Поехали!”"""""""
    Няма по невежи от вас! Тези думи са казани на земята
  • 3 Леля Гошо

    23 6 Отговор
    В "Бесарабски фронт" пишеше че 12 април е руска пропаганда, лъжи, студийни снимки.
    В Космоса са летели само американците

    Коментиран от #9

  • 4 Урюрвкос

    13 4 Отговор
    Град Гжатск става гр.Гагарин (Смоленска област) а село Клушино където е роден е на 13км от него и сега живеят 403 души.
  • 5 Рико

    5 29 Отговор
    И колко е голямо това нещо Космоса? Един съветски майор се вдигнал на 200 км (от София до малко след Пловдив), обаче "покорил" . Космоса , Вселената, Галактиката? Тези които пишат такива неща дават ли си сметка калко са мънички.

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ами така е!

    23 7 Отговор

    До коментар #5 от "Рико":

    Руснакът Юрий Гагарин не е никакъв "покорител на Космоса", щото е летял на 200 км над земята и направил една обиколка на Земята, а истинският "покорител на Космоса" е американецът Алън Шепърд, който прави суборбитален полет на височина 186 км и се приводнява на 480 километра от точката на старта след няколко минути... Още повече, че през 2020-та година един съд във Флорида обявява полета на Гагарин за мистификация на руско киностудио и на базата на това американците обявяват Гагарин за измислена личност и следователно първият човек в космоса, разбира се, е американецът Джон Глен... Да се смееш ли, да плачеш ли... Има хора, които вярват на подобни глупости, чиято цел е да "докажат", че американците са единствените "покорители на Космоса", а всичко друго е откраднато от тях...

    Коментиран от #17

  • 8 Самовлюбените ФАЩ

    14 7 Отговор
    Щяха тогава да пукнат от яд, че не са те с първият космонавт в света. Те взеха фашиста Вернер фон Браун да им прави ракети. А с него и цяла свита от германските учени, работили за фашистка Германия. Нищо чудно че се превърнаха в чудовище за цял свят. Взели са от идеологията на фашизма още тогава и така се развиваха до днес...
  • 9 Бесарабски фронт

    14 7 Отговор

    До коментар #3 от "Леля Гошо":

    Са някакви прокиснали мозъци. Родени русофоби, побъркани вярващи, че "западната демокрация" е края на човешкото развитие. Но се лъжат. Нека дойдат да видят, какво е демокрация! Пълен боклук на система. Даже някогашния социализъм се оказа по-напреднала обществено икономическа формация.
  • 10 Драги Рико

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "Рико":

    Големите неща винаги започвзат с малки стъпки, кога успешни, кога неуспешни! За времето си първият полет извън атмосферата на Земята е голямо постижение, макар и да изглежда нищожно на фона на безкрайната Вселена! На базата на опита от предишни години идват и следващите човешки стъпки в Космоса, не винаги успешни и разумни! Но разбира се, за всичко това трябва да има "първи път" и този "първи път" и началото на пътя към по-нататъшно изследване на Космоса е полетът на Юрий Гагарин...
  • 11 Потанчев

    8 4 Отговор
    Този янки Гагарин в кой щат е роден? А републиканец ли е бил или демократ. А какъв чин е имал в пентагона?И нито един град в щатите да не кръстят на него. Може ли такова неглижиране.
  • 12 Анонимен

    3 0 Отговор
    12.4.1961- 12+4+17=33
  • 13 Ксаниба

    11 3 Отговор
    Земля в илюминаторе!! Честит ден на космонавтиката!!!
  • 14 ...

    6 9 Отговор
    Покорява. На баба ми хвърчилото.
    Стигаьсте повтаряли тази лъжа.
  • 15 Разговор

    2 3 Отговор
    - я вижу Америку
    - ква Америка те гони бе. Над северния полюс си
    - много са върти капсулата. Ще скачам
    - няма саьскачаш. Бяма да се води за успешен опит
    - ок. Няма да скачам. Упс... Скочих. Деце капсулата
    - утре ще я вземем
    - бабушка. Скажи я бил в капсула
    - що таков капсула?
    - скажи скажи....
    - он бъил в капутула
    Кгб - честна думажтам беше
    Запада - ок. Признаваме. До чуване.
  • 16 пюрий гаргарин

    0 0 Отговор
    в космос-а да ли си летял
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ами така е!":

    1. Снимките за целият филмов репортаж на полета са правени в последствие...
    2. Гагарин няма нито една снимка от космоса, .... защото нямал фотоапарат, който много би тежал.
    3. Приземява се от космоса не с капсулата, а с парашут???
    4. Юрий, явно не е могъл повече да играе в тази лъжа и бе "неутрализиран" успешно.
  • 18 Историк

    0 0 Отговор
    Няма никакви доказателства, че Гагарин е летял в Космоса.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания