Last news in Fakti

22 Септември, 2013 11:20 3 161 0

Близо 60 са убитите при атаката в Найроби

  • кения-
  • драма-
  • заложническа криза-
  • найроби-
  • убити

Заложническата драма продължава

Близо 60 са убитите при атаката в Найроби - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Продължава заложническата драма в търговския център в столицата на Кения. 
 
По последни данни са убити 60 души, а ранените са над 150, съобщи Би Би Си. 

Днес сутринта избухна нова ожесточена престрелка във вътрешността на търговския център "Уестгейт". Двама ранени кенийски военнослужещи бяха евакуирани от мола и откарани с линейка, а на мястото пристигнаха други две на бърза помощ и части на армията.

"Броят на заложниците все още е неизвестен, но те са на няколко места. Засега няма и комуникация. Горните етажи на мола са обезопасени", съобщи правителственият Национален оперативен център по бедствията на Кения.

Според АП сред убитите са двама канадци. Сред убитите в луксозния търговски център „Уестгейт”, посещаван предимно от чужденци и заможни кенийци, има американски граждани, обяви още снощи Държавният департамент.
 
Терористите държат поне 7 души за заложници, но е възможно броят им да е много по-голям. 
 
Атаката в търговския център е най-тежкото терористично нападение в Кения от бомбения атентат срещу американското посолство в Найроби преди 15 години.
 
Вчера маскирани въоръжени мъже нахлуха в търговски център в Найроби, столица на Кения, и откриха огън по клиентите и персонала. Убити са над 40 души, а ранените са над 200. Свързаните с „Ал Кайда” сомалийски бунтовници от „Аш Шебаб” поеха отговорността за нападението. 
 
Международната общност единодушно осъди нападението. От Белия дом го нарекоха "гнусен акт". Съветът за сигурност на ООН осъди по най-решителен начин вчерашното нападение на екстремисти срещу търговски център в кенийската столица Найроби. „Няма оправдание за подобни действия”, се казва в позицията на организацията.
 
Канцеларията на канадския премиер Стивън Харпър разпространи изявление, потвърждаващо, че сред загиналите са канадска дипломатка и още един канадец, чиято самоличност е неизвестна.
 
Двама френски граждани също са загубили живота си при вчерашното нападение, съобщи в изявление Елисейският дворец, цитиран от ИТАР-ТАСС. Президентът Франсоа Оланд осъди решително нападението и изрази съболезнования на близките на загиналите. Държавният департамент на САЩ отказа да разпространи подробности за ранените. Според ведомството дипломатически служители са в постоянна връзка с ранените. Държавният секретар Джон Кери обеща САЩ да помогнат с всичко, с каквото могат, за да бъдат изправени извършителите на нападението пред правосъдието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА