Last news in Fakti

25 Септември, 2013 18:09 1 417 0

Аш Шабаб обвини кенийските власти за смъртта на 137 заложници

  • кения-
  • аш шабаб-
  • терористи-
  • уестгейт

Кенийското правителство категорично потвърди официалният брой на цивилните жертви

Аш Шабаб обвини кенийските власти за смъртта на 137 заложници - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Ислямистката терористична организация „Аш Шабаб“, отговорна за кървавата драма в кенийската столица Найроби, обяви днес, че силите за сигурност са погребали 137 заложници под развалините на  търговския център "Уестгейт" докато са го щурмували, съобщава АП.

Говорител на правителството отрече твърденията и заяви, че кенийските спецчасти са огледали всички помещения преди последната акция, която сложи край на 4-дневната заложническа драма в кенийската столица.

В серия от съобщения, публикувани от „Аш Шабаб“ в Twitter се казва: "След като не успяха да победят муджахидините в търговския център, кенийските власти използваха химически газ и експлозиви в края на обсадата си."; "Те предизвикаха срутването на сградата, с което погребаха доказателствата и всички заложници под руините."

АП коментира, че посоченият брой все още не може да бъде проверен със сигурност, но е по-висок от общия регистриран на хората, които се смятат за убити или изчезнали при терористичното нападение.

Говорителят на кенийското правителство Маное Есипису заяви пред Асошиейтед прес, че не са използвани химически оръжия - включително сълзотворен газ. Според правителственото изявление три етажа на търговския център са се срутили заради пожар, причинен от терористите. Той категорично потвърди, че официалният брой на цивилните жертви остава 61.

"Ал-Шабаб е известен с гръмките си твърдения, в които няма абсолютно никаква истина", заяви Есипису. Въпреки това той допусна, че броят на загиналите най-вероятно ще се повиши. Прогнозите варират между няколко тела на десетки, докато разчистването на останките продължава.

Кения обяви три дни национален траур след края на четиридневната обсада. Знамената в страната са спуснати на половина докато скърбящи приятели и роднини продължават да  погребват жертвите на атаката.

В телевизионно обръщение към нацията президентът Ухуру Кенята заяви, че сред загиналите има шестима души от кенийските сили за сигурност, които обезвредиха терористите при специализирана операция.

"Засрамихме и победихме нападателите ни. Кения повали злото и триумфира", каза Кенята в ефира на местната телевизия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА