Last news in Fakti

11 Април, 2023 06:02 821 10

Джо Байдън е на четиридневна обиколка в Северна Ирландия и Ирландия

  • джо байдън-
  • сащ-
  • ирландия-
  • северна ирландия

Той ще бъде в Белфаст днес и утре

Джо Байдън е на четиридневна обиколка в Северна Ирландия и Ирландия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън пристига на посещение в Северна Ирландия днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.. Той ще бъде в Белфаст днес и утре в момент, в който Северна Ирландия отбелязва 25 години от споразумението за мир, сложило край на 30-годишния кървав конфликт там.

Байдън, който от десетилетия е известен с проирландските си възгледи, ще разговаря с представители на всички политически партии и ще произнесе реч в Университета на Ълстър утре.

Това е първата визита на американски държавен глава в Северна Ирландия от 10 години насам.

След Северна Ирландия Байдън ще посети Ирландия, като там той ще обсъди тясното двустранно сътрудничество по редица глобални проблеми

Байдън има ирландски корени. Прапрадядо му по майчина линия Джеймс Финеган е емигрирал от Ирландия в САЩ в гладните години 1845-1852, в които на острова са умрели от глад над 1 милион души.

Визитата на Байдън в Северна Ирландия идва в деликатен момент, в който пробританските юнионисти, лоялни на Лондон, продължават да бойкотират договорката за споделено управление на провинцията, която беше фундаментална част от Споразумението от Разпети петък, сложило край на конфликта в Северна Ирландия през 1998 г. Северноирландските юнионисти вече подчертаха, че визитата на Байдън няма да ги застави да прекратят протеста си срещу постбрекзитните правила за търговия, които третират провинцията по различен начин от Обединеното кралство.

В навечерието на визитата на Байдън в Северна Ирландия, в северноирландкия град Дери/Лондондери избухнаха протести и сблъсъци с полицията, при които протестиращи замериха с коктейли "Молотов" полицейски коли, предаде ДПА. Това илюстрира какво напрежение има в провинцията.

Вчера Северна Ирландия отбеляза 25-ата годишнина от края на конфликта. По повод на годишнината привърженици на идеята за независимост на провинцията организираха протестно шествие, което прерасна в използване на коктейли "Молотов" срещу полицията.

Посещението на Байдън в Северна Ирландия и в Ирландия ще продължи 4 дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    22 0 Отговор
    Да вземе и зелето, да просят заедно
  • 2 ха ха

    17 0 Отговор
    Неведоми са пътищата на бай Дънското съзнание, Кой знае в чии коси се рее... Само доктор на образователните науки като Джил може да ни каже...Дръж го изкъсо Джил... Да не вземе да избяга от мазето с бюлетините.
  • 3 Любопитно!

    26 0 Отговор
    На коронацията не иска да присъства, че бил изморен, а за посещение в Ирландия намери сили!
  • 4 деменция

    24 0 Отговор
    Той знае ли че ще ходи, че ще забрави веднага е ясно!
  • 5 българина

    18 0 Отговор
    колониите се бунтуват и шефа отива веднага
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИРА- извънтедни

    15 0 Отговор
    Потренирахме за посрещането му.
  • 8 Бах

    15 0 Отговор
    Вместо да си седи в старческият дом , тръгнал и той не знае къде .
  • 9 няма прошка

    9 0 Отговор
    Северноирландците ще посрещнат Байпън с коктейли Молотов за добре дошъл.
  • 10 555

    4 0 Отговор
    Да вземе да ги накара да се сбият пак. Да стане интересно.
Новини по държави: