Last news in Fakti

11 Април, 2023 11:25 557 7

САЩ и Филипините започнаха днес най-големите си съвместни учения

  • китай-
  • сащ-
  • филипини-
  • южнокитайско море-
  • учения-
  • съвместни

Маневрите се провеждат на фона на повишаването на напрежението заради агресивното поведение на Китай в Южнокитайско море

САЩ и Филипините започнаха днес най-големите си съвместни учения - 1
Източник: БГНЕС

Съединените щати и Филипините започнаха днес най-големите си съвместни учения в историята, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че маневрите се провеждат на фона на повишаването на напрежението заради агресивното поведение на Китай в Южнокитайско море и около Тайван.

Около 12 хиляди американски войници и 5400 военнослужещи от Филипините участват в ежегодните учения "Баликатан" ("Рамо до рамо"). Тази година за първи път ще има бойни стрелби, при това в Южнокитайско море, където Манила има териториални спорове с Пекин. Освен това ще бъде отработено кацане на военни хеликоптери на северен филипински остров, на 300 километра южно от Тайван, предаде БТА.

Ученията ще помогнат да бъде гарантирано, че въоръжените сили на двете страни "са готови да отговарят бързо и ефективно на всяка ситуация, криза или извънредна ситуация при всякакви обстоятелства", каза на церемонията по откриването на маневрите началникът на генералния щаб на филипинските въоръжени сили генерал Андрес Сентино. Той изтъкна, че това ще допринесе за оказване на хуманитарна помощ и за отговор при природни бедствия, но и за мира и стабилността в Индо-тихоокеанския регион.

Ученията започнаха ден след края на китайски тридневни военни маневри около Тайван.

Филипините имат спор в Китай заради припокриващи се териториални претенции в Южнокитайско море, където Пекин сложи ръка на зони и построи изкуствени острови, на които разположи военно оборудване, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    6 2 Отговор
    СИ си ги е набелязал, ще им сменя собствеността
  • 2 Сащ

    6 1 Отговор
    Най миролюбивата държава
  • 3 Бурхныбэлэг чадалтай

    6 2 Отговор
    Говедарите скоро ще бъдат изгонени и от тоя регион. Марионетките им там ще имат съдбата като марионетките в Тайван.
  • 4 УСА боклук

    6 2 Отговор
    Правят учения свсеки. Ама когато стане време за бой- вие атакувайте , а не отзаде ще викаме Урааааа. И ще ви подпираме.
  • 5 мъри

    4 1 Отговор
    от тук до филипинити саму синити
  • 6 Евроатлантик

    3 1 Отговор
    САЩ търсят пушечно месо срещу Китай. А Китай си има най-големия военен флот в света и лудото Кимче с ядрените пиратки. Ко прайм?
  • 7 Казуар

    0 0 Отговор
    След като Китай има претенции върху цялото Южнокитайско море и признава само 12 милната зона на Филипините страната резреши да има 4 американски бази на територията. Преди години имаше американски бази на територията на Филипините, но се премахнаха по искане на правителството.