Last news in Fakti

13 Април, 2023 06:40 690 8

Молдова се нуждае от 275 милиона долара, за да модернизира отбраната си

  • молдова-
  • армия-
  • отбрана-
  • валериу мика

Това заяви Валериу Миха – държавен секретар по отбранителната политика и реформата в националната армия

Молдова се нуждае от 275 милиона долара, за да модернизира отбраната си - 1
Снимка: Уикипедия

Молдова се нуждае от 250 милиона евро (275 милиона долара), за да модернизира въоръжените си сили, след като миналата година Русия нахлу в съседна Украйна, каза вчера високопоставен служител от отбранителната сфера в прозападно ориентираната държава, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изходната точка за промяна в общественото мнение към развитие на отбранителния сектор естествено беше шокът от февруари 2022 г., каза Валериу Миха – държавен секретар по отбранителната политика и реформата в националната армия, на форум по националната сигурност в столицата Кишинев.

С други думи, периодът на романтизъм с мечтата за вечен мир свърши, нужен е друг подход, каза Миха на форума.

По наше мнение, са нужни 250 милиона евро за модернизация на въоръжените сили, отбеляза държавният секретар по отбранителна политика.

Една от най-бедните държави в Европа, бившата съветска република Молдова се стреми към членство в Европейския съюз, но не и към членство в НАТО, тъй като принципът на неутралитета е вписан в конституцията ѝ.

Президентът на Молдова Мая Санду многократно осъди войната на Русия в Украйна, в резултат на която части от ракети, изстреляни в конфликта от другата страна на границата, паднаха на нейна територия.

Откакто Санду встъпи в длъжност през 2020 г. с мандат да се бори с корупцията и да се приближи към Европа, страната получава щедро западно финансиране.

Миха посочи, че Молдова трябва да получи тази година 87 милиона евро от Европейския фонд за мир, както и увеличение на бюджета си с 80 милиона евро.

Страна с 2,5 милиона население, Молдова остава обременена от присъствието на проруската сепаратистка държавица Приднестровие, вече 30 години, след като кратка война я изправи срещу отскоро независимата молдовска армия.

Около 1500 руски „миротворци“ остават в Приднестровието, а неговите лидери обвиняват Украйна, че иска да ги свали.

Молдова пък обвинява Русия, че иска да я дестабилизира.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Местим

    13 1 Отговор
    с прозявка..
  • 2 Пучо Капучо

    19 2 Отговор
    Айде, новите просяци в Европа са факт...
  • 3 падналия ангел

    16 2 Отговор
    Тия от две години не са си плащали за руския газ!
  • 4 Теле

    14 4 Отговор
    Ще им купят американски леки галоши, да могат бързо да бягат от вагнер
  • 5 Дреме ми

    11 3 Отговор
    За Молдова. Нека и те да дадат милиарди на Фащ за самолети и после няма никакви да видят! Защо се натискат за "демокрацията"? И те ще паднат в капана на Фащ.
  • 6 дядото

    5 3 Отговор
    спокойно братя молдовци,и на вас ще дадем от мизерния си залък.стана така,че бедните съюзници на сащ и англия плащат сметките ми.и при вас ще дойде,ще се убедите.
  • 7 ЕС данъкоплатец

    6 1 Отговор
    Аз съм, за! Дайте да дадем!

    Коментиран от #8

  • 8 Дааа !

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "ЕС данъкоплатец":

    Или поне да им дарим платените от ЕС "ваксини" поръчани до 2025г от фон Лайен.
    Те много помагат!