13 Април, 2023 08:00 992 5

Катар и Бахрейн възстановяват дипломатическите си отношения

  • катар-
  • бахрейн-
  • дипломатическите си отношения

Двете страни предприемат тази стъпка повече от две години след отмяната на арабския бойкот срещу Катар

Катар и Бахрейн възстановяват дипломатическите си отношения  - 1
Снимка: Shutterstock

Катар и Бахрейн ще възстановят дипломатическите си отношения, обявиха вчера осведомителната агенция на Бахрейн БНА и външното министерство на Катар, цитирани от Ройтерс.

Двете страни предприемат тази стъпка повече от две години след отмяната на арабския бойкот срещу Катар.

През януари 2021 г. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекратиха продължилото три и половина години ембарго срещу Катар и още същата година всички държави с изключение на Бахрейн възстановиха търговските отношения с него.

Катар и Бахрейн възстановяват дипломатическите си отношения
Снимка: Shutterstock

Като мотив за прекъсването на всякакви връзки с Катар през 2017 г. за четирите държави изтъкнаха подкрепата на страната за ислямистки движения, смятани от арабските ѝ съседи за заплаха, както и връзките ѝ с шиитски Иран и с Турция.

Бахрейнско-катарският комитет по последващи мерки проведе вчера второто си заседание в саудитската столица, където беше взето и решението. Заседанието се състоя в централата на Генералния секретариат на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива. Решението беше огласено от двете страни в отделни изявления.

През януари престолонаследникът на Бахрейн разговаря по телефона с емира на Катар като знак за това, че двете държави от Залива се приближават към възстановяване на отношенията.

Катар и Бахрейн възстановяват дипломатическите си отношения
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фактически

    14 0 Отговор
    И арабите се обединяват против запада . Ще видим кой е изолирания .
  • 2 стария моряк

    3 1 Отговор
    Бая народ ще се изпотрепе на този мост , от алкохолния туризъм между двете държави!
  • 3 Дааа

    11 0 Отговор
    Фащ е в потрес и неговите васали. Всяка седмица, нови и нови съюзи, повечето развалени и налагащисе, заради господстващите амбиции на фащ
  • 4 Кадир

    5 0 Отговор
    Бъдещето е на изток. С тази финансова репресия САЩ ликвидираха хегемонията си. Сега ще гледаме шоуто на разпада на запада, който си е заслужен многократно.
  • 5 САЙГОН

    1 0 Отговор
    КВИ СА ТЕЯ САЖДИ НА СНИМКАТА ХАХАХАХАХА