Last news in Fakti

13 Април, 2023 12:21 1 185 5

Лула да Силва: Бразилия се завръща на международната сцена

  • бразилия-
  • лула да силва-
  • президент-
  • китай

Каза бразилският президент днес

Лула да Силва: Бразилия се завръща на международната сцена - 1
Източник: БГНЕС

Бразилия се завръща на международната сцена, каза бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва днес - първия ден от държавната му визита в Китай, съсредоточена по-конкретно върху конфликта в Украйна, предаде Франс прес.

Лула започна посещението си в Шанхай, където тази сутрин присъства на назначаването на бившата лява президентка на Бразилия Дилма Русеф (2011-2016 г.) начело на банката на БРИКС - група от бързо развиващи се страни, обединяваща Бразилия, Китай, Индия, Русия и Република Южна Африка.

"Времето, когато Бразилия не присъстваше във важни световни решения, приключи. Завръщаме се на международната сцена след необяснимо отсъствие", каза бразилският президент, предаде БТА.

Лула, който е знакова фигура на бразилската левица, обеща да върне страната си "в сърцето на новата световна геополитика" след изолацията при неговия крайнодесен предшественик Жаир Болсонаро, отбелязва АФП.

В Шанхай на Лула да Силва му предстои среща с шефа на първия производител на електрически превозни средства "Би Уай Ди", след което ще посети изследователски център на високотехнологичния гигант "Хуавей".

По време на срещата си с колегата си Си Цзинпин утре в Пекин бразилският президент ще обсъди по-конкретно конфликта в Украйна. Общото между двете страни е, че не наложиха санкции на Русия, посочва АФП.

Лула да Силва се надява отново да играе ролята на посредник. Китай, от своя страна, е под все по-силен международен натиск да повлияе на Москва и да я убеди да седне на масата за преговори.

Това е четвъртото официално посещение в Китай за Лула да Силва, който започна третия си президентски мандат през януари след първия си престой на поста от 2003 до 2010 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    14 2 Отговор
    Още един пирон в ковчега на САЩ.
  • 2 Пучо Капучо

    3 12 Отговор
    Къде се завръща Бразил, уе? На международната сцена най-много да спечелят още някоя друга световна титла по футбол, че в това ги бива и тва ще им е.
    Кариоката отдавна го блъска фалиментото, повече и от обора, ами да си подкрепят там руснаците, както досега и туйто.
  • 3 Дааа

    13 3 Отговор
    Затяга се обръча, около шията на фащ. Извадят ли БРИКС долара от техните пазари и го сменя като резервна валута, фащ ще имат много хартии за печките..
    И ЕС да гледа, какво ще им случи на фащ. Време е ЕС да заеме своя политика, политика само на държавите от ЕС и създаде собствен военен съюз, извън нато... Защо има голяма вероятност, страни членки на ЕС да последват БРИКС, а не само от ЕС.

    Коментиран от #4

  • 4 Лондон

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Дааа":

    Абе глупак , виж стокооборота на Бразилия със САЩ и Европейския съюз , тогава плямпай!!!
  • 5 пенко

    2 0 Отговор
    ЗАРАДИ "БРИГС "--ЦРУ ПЛАТИ НА БРАЗИЛСКИ СЪДИИ -ДА ВКАРАТ ДА СИЛВА В ЗАТВОРА -И ДА НАТРЕСАТ БОЛСОНАРО /ТЕХЕН / !!!!!!!!!! РУСИЯ И КИТАЙ СЕ УТОЧНИХА -- КАКВА ТОЧНО ДА Е РОЛЯТА НА БРАЗИЛИЯ В ОРГАНИЗАЦИЯТА !!!!!!!!!!!!! ДА СИЛВА - Е НАЯСНО С ВСИЧКО !!!!!!!!!
Новини по държави: