23 Септември, 2013 18:01 1 071 0

Египетски съд забрани дейността на "Мюсюлманско братство"

  • египет-
  • "мюсюлманско братство"-
  • съд

Решението се отнася до всички организации, свързани с движението

Египетски съд забрани дейността на "Мюсюлманско братство" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Египетският съд забрани всички дейности, извършвани от ислямисткото движение „Мюсюлманско братство“, съобщи Би Би Си.

Решението на Административния съд в Кайро се отнася за ислямистката групировка, нейната неправителствена организация и всяко движение, подчинено на нея. Съдебното решение също така замразява всички активи на организацията, позволявайки на временното египетско правителство да образува панел за тяхното администриране.

Това е пореден удар над „Мюсюлманско братство“, което стои зад бившия египетски президент Мохамед Мурси. Военните свалиха Мурси от поста му на 3 юли тази година. Впоследствие десетки от лидерите на организацията бяха задържани по обвинения за подбуждане на насилие и убийства. Сред тях беше и главата на движението  Мохамед Бади. Още стотици поддръжници на организацията бяха убити по време на сблъсъци между египетските сили за сигурност и демонстранти, настояващи за възстановяването на Мурси на президентския пост.

Ислямисткото движение има 85-годишна история. То е забранявано и през 1954 г. от военните, които по онова време управляват страната. През март тази година то се регистрира като неправителствена организация в отговор на политическите опоненти, оспорващи правния му статут. „Мюсюлманско братство“ формира и свое  политическо крило, известно като „Партия на свободата и справедливостта“. Движението се смята за една от най-влиятелните ислямистки организации с клонове в повечето мюсюлмански държави в света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА