14 Април, 2023 07:41 1 054 15

Поне 25 мигранти загинаха, а още 15 са в неизвестност, лодката им потъна край бреговете на Тунис

  • тунис-
  • лодка-
  • затинали-
  • африка-
  • мигранти

Почти всички загинали или спасени са от Субсахарска Африка

Поне 25 мигранти загинаха, а още 15 са в неизвестност, лодката им потъна край бреговете на Тунис - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 25 мигранти от Африка загинаха, а още 15 души са в неизвестност, след като лодка, превозваща ги към Европа, потъна в Средиземно море край бреговете на Тунис, съобщиха властите в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тунизийската брегова охрана е извадила телата на 15 души изпод лодката, която се обърнала близо до крайбрежието на град Сфакс, пристанище в източната част на централен Тунис, съобщи местната прокуратура.

Предишният ден бреговата охрана е открила други 10 тела и е спасила 72 мигранти от потъналия плавателен съд. По разкази на оцелели между 15 и 20 души, които са били на лодката, все още са в неизвестност.

Почти всички загинали или спасени са от Субсахарска Африка.

През последните седмици зачестиха опитите за нелегална миграция от тунизийския бряг към бреговете на Италия, при което десетки хора загинаха, а много се водят за изчезнали. Според Международната организация по миграция централната част на Средиземно море е най-опасният миграционен маршрут в света.

Европейските държави разчитат на страните от Северна Африка да контролират миграцията, а вчера Италия обеща на Тунис множество инвестиции и помощ при преговорите за отпускане на помощ от Международния валутен фонд, тъй като италианското правителство се стреми да намали броя на пристигащите в страната мигранти.

Напрежението около миграцията тази година в Тунис се повиши, след като президентът Каис Сайед разпореди да се вземат строги мерки срещу мигрантите от Субсахарска Африка. Коментарите му разпалиха расистки настроения и обиди, насочени срещу чернокожите в Тунис, и предизвикаха международни критики и загриженост.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    17 0 Отговор
    Рибите са гладни.
  • 2 Той

    23 0 Отговор
    Абе тези са като бълхи. Що не спрат да се плодът и да си седят в Африка.И без това там е по - хубаво.
  • 3 пппп

    28 0 Отговор
    Цяла Африка е тръгнала към Европа, само че неегрите са милиард и половина , а белите в Европа са 500 милиона!!! Европа почернява с огромна скорост!!
  • 4 Анджело

    8 0 Отговор
    Субсахарска Африка... Хаха
  • 5 Новите европейци

    7 14 Отговор
    На Запад ги ценят много повече от ганьовците,странен факт..
  • 6 Антонио Ресио

    15 2 Отговор
    Най-после добра новина!

    Коментиран от #8

  • 7 мммм

    16 1 Отговор
    Мнооого, мнооого, много много много добра новина
  • 8 Браво бе

    2 23 Отговор

    До коментар #6 от "Антонио Ресио":

    И кво толкова те кефи? Не забравяй че и ние навремето сме бягали така..

    Коментиран от #9

  • 9 АШКОЛСУН бе

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "Браво бе":

    Конкретизирайте, моля, откъде докъде сме бягали "ние"!?! През Средиземно море може би?!?

    Коментиран от #11

  • 10 анонимен

    18 0 Отговор
    Италия обяви извънредно положение и корабите на разни НПО-та спряха да ги спасяват. За това мрат така. Иначе да са ги стоварили на италианския бряг.
  • 11 От Злото

    0 15 Отговор

    До коментар #9 от "АШКОЛСУН бе":

    От него сме бягали.Ти имаш ли КУРАЖ да се пренесеш през Средиземното с жена,деца и родители,ако не ти гори под краката?

    Коментиран от #12, #13

  • 12 АШКОЛСУН бе

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "От Злото":

    Извинете, българският език роден ли Ви е? НЕ питам от какво сме бягали (ясно е, че не от доброто), а откъде до къде! Щото ако всичко живо се юрне да бяга "от злото" като тия към Европа или САЩ, кой ще остане в Африка, Азия и Латинска Америка?!? Да се стегнат в кръста и да си оправят държавите! Или това е свръх интелектуалните им способности?!?
    ПП. А ние не само сме бягали! Ако само бяхме бягали, сега България нямаше да я има!
  • 13 Нахални навлеци

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "От Злото":

    Бежанец е този който просто временно се скрива от бомбите и куршумите, милее за родината си, благодарен е на хората които са го приютили ВРЕМЕННО и чака с нетърпение да се завърне откъдето е дошъл. Тия са от държави в които няма тотални войни, 85% са мъже 20-40г. (неслучайно Асад ги смята за дезертьори) и нямат намерение да се връщат. Нахални са сякаш сме им длъжни, да не говорим за отношението към нашите жени, към нашата религия, хранене, пиене, култура.
  • 14 Да се оправят

    12 0 Отговор
    законите за социални помощи в страните от ЕС така, че от тях да се възползва само местното население. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, пари, кола без да работи. Щом в страната от която идва няма война - на първия самолет и да си ходи. Афганистанците например от кого бягат? Пoбeдихa, aнгличaни, руcнaци и aмeрикaнци, a ce прeдaдoхa нa 50хил. тaлибaни c кaлaшници и бaзуки зa някoлкo дни. Имaхa 300 000 прaвитeлcтвeнa aрмия кoятo бeшe въoръжeнa дo зъби oт aмeрикaнцитe c тeжкa тeхникa и aвиaция. Тaлибaнитe кaзaхa, чe вoйнaтa приключи. Дa cи cтoят тaм, a и зaщo ли бeжaнцитe ca caмo мъжe 20-40г.? Oт вoйнa бягaт жeни, дeцa и cтaрци?!
  • 15 жалко

    1 0 Отговор
    за хорицата дето бяха подлъгани от германката ,че Е С е отворен за всички това да не е ресторант ,да ходи сега тая русата да ги вади от морето