16 Април, 2023 05:28 1 046 1

Президентът на Бразилия пристигна в ОАЕ

  • лула да силва-
  • президент-
  • бразилия-
  • оае-
  • посещение

Лула да Силва бе посрещнат на летището в Абу Даби от емиратския министър на енергетиката и инфраструктурата Сухаил бен Мохамад аз Мазруеи

Президентът на Бразилия пристигна в ОАЕ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва пристигна в Обединените арабски емирства след посещение в Китай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Бразилският лидер бе посрещнат на летището в Абу Даби от емиратския министър на енергетиката и инфраструктурата Сухаил бен Мохамад аз Мазруеи. Лула да Силва проведе среща с президента на страната шейх Мохамед бин Зайед в президентския дворец в Абу Даби, където беше посрещнат с тържествена церемония и оръдейни салюти. По време на срещата с президента на Абу Даби Лула е дискутирал с него теми, свързани с търговията, технологиите, отбраната, авиацията и хранителната сигурност.

ОАЕ подобно на други арабски страни възприеха неутрална позиция относно конфликта в Украйна и привлякоха голям брой руски бизнесмени, бягащи от въздействието на западните санкции.

Страната, която е богата на петрол, е вторият най-голям търговски партньор за Бразилия в Близкия изток. Стокообменът между двете страни възлезе на над 4 милиарда долара през 2022 г., което е с 32 процента повишение спрямо предходната година, като от тези данни се изключват търговията с петролни продукти.

В края на визитата на Лула да Силва, Бразилия и Обединените арабски емирства сключиха серия от договори в областта на биогоривата и борбата с климатичните промени. Според едно от споразуменията рафинерията Матарипе, контролирана от ОАЕ и намираща се в Североизточна Бразилия, ще инвестира до 2,5 милиарда долара в проект за биодизел в региона.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брикс

    1 0 Отговор
    Новите сдружения изолират западащия запад.