Last news in Fakti

18 Април, 2023 18:50 648 1

Тунис забрани събирания в централите на опозиционната партия "Ан Нахда"

  • тунис-
  • ислямистката опозиционна партия-
  • ан нахда-
  • опозиционна коалиция-
  • фронт за спасение

Властите в Тунис наложиха забрана за провеждането на срещи във всички офиси на ислямистката опозиционна партия "Ан Нахда", а полицията затвори централата на основната опозиционна коалиция "Фронт за спасение"

Тунис забрани събирания в централите на опозиционната партия "Ан Нахда" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Тунис наложиха забрана за провеждането на срещи във всички офиси на ислямистката опозиционна партия "Ан Нахда", а полицията затвори централата на основната опозиционна коалиция "Фронт за спасение", предаде Ройтерс, като се позова на официални източници и източници от "Ан Нахда".

"Ан Нахда" заяви, че се опасява, че този ход е първа стъпка към забрана на партията. Той се случва ден след като полицията задържа лидера на партията Рашид Гануши, който е и най-изявеният критик на тунизийския президент Каис Сайед, както и други трима високопоставени партийни служители.

Часове след ареста на Гануши полицаи нахлуха в централата на партията и евакуираха всички присъстващи, за да започнат обиск, който ще отнеме няколко дни, съобщиха представители на партията.

Репортер на Ройтерс съобщи, че полицията е блокирала и достъпа до централата на "Фронт за спасение" в столицата, където за днес беше насрочена пресконференция. "Фронт за спасение" е основната опозиционна коалиция, в която участват "Ан Нахда" и различни други по-малки партии и активисти. Тя редовно организира протести срещу Сайед и го обвинява, че е извършил преврат. Повечето от нейните лидери са в затвора по обвинения в заговор.

Източници твърдят, че е било взето решение да бъде забранено провеждането на срещи в централите на "Ан Нахда" в цялата страна.

В продължение на няколко десетилетия "Ан Нахда" беше забранена и повечето от лидерите ѝ, включително Гануши бяха в изгнание. След революцията през 2011 година, която установи демокрация в страната, партията стана основен политически играч и взе участие в няколко последователни правителства.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия изплува света

    0 0 Отговор
    Тунис,Мароко,Судан и всички останали надигнаха глави - ще има истинско ООН.Щатите си получиха петте минути слава,фашагите са пред голямо и повсеместно ритане,да стягат редиците и задниците!