18 Април, 2023 23:17 1 704 14

Президентът на Швейцария потвърди отказа на страната да разреши реекспорт на швейцарски оръжия

  • президентът на швейцария-
  • ален берсе-
  • швейцария-
  • оръжия

Президентът на Швейцария Ален Берсе отново потвърди отказа на страната да позволи на купувачи на швейцарско въоръжение и боеприпаси да ги предоставят на Украйна – позиция, която предизвиква критики от страна на Германия и други западни държави

Президентът на Швейцария потвърди отказа на страната да разреши реекспорт на швейцарски оръжия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Швейцария Ален Берсе отново потвърди отказа на страната да позволи на купувачи на швейцарско въоръжение и боеприпаси да ги предоставят на Украйна – позиция, която предизвиква критики от страна на Германия и други западни държави, предаде ДПА.

След среща с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин днес Берсе обоснова позиция си с неутралитета на своята страна, която не е членка на Европейския съюз или НАТО. "Не можете да искате от нас да нарушим собствените си закони", заяви той.

Законите за швейцарския неутралитет постановяват, че правителството няма право да предоставя военна подкрепа на която и да било страна в конфликт, обясни той. Всяка страна, купила военни материали в Швейцария, поема задължение да не ги прехвърля на воюващи страни.

Дискусиите по въпроса обаче са жизненоважни и те в момента текат и в Швейцария, каза още Берсе. "Важно е да следваме правилата и да ги адаптираме, ако се наложи", добави швейцарският президент.

Както правителството, така и парламентът отказват да променят позицията си относно реекспорта на швейцарски оръжия и наскоро отхвърлиха искане на Берлин да позволят да бъдат предоставени на Украйна боеприпаси за танкове "Гепард", закупени в Швейцария.

Швейцарското правителство досега е отказало искания да разреши реекспорт, отправени от Германия, Дания и Испания, и заяви, че няма да отмени закона.

Шолц каза, че германското правителство следи "изключително оживения дебат" в Швейцария много внимателно.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Канцлеракт

    28 3 Отговор
    Да не забравяме, че Германия е все още окупирана от англосаксонската с в 0 л 0 ч територия и такива пудели като Шолц са длъжни да кузируват и изпълняват. Разбираемо е да са против адекватните решения на независимите си съседи.
  • 2 Браво

    29 3 Отговор
    Така трябва да бъде!
  • 3 Напреднал

    12 13 Отговор
    Щом Швейцария е толкова загрижена/настойчива за неутралитета си, войната ще се разширява
  • 4 Кольо,

    21 2 Отговор
    Въпреки че в Швейцарските банки има милиарди с така наречените мръсни пари но Швейцарският президент е постъпил много правилно,точка по въпроса!!!
  • 5 Бие те критическата

    15 2 Отговор
    Шолци !
    Натискат Ви и вече съвсем станахте карикатурни образи начело с ония дето водеше "Стани богат" и "Комиците " но не по БТВ.
    Станахте като с короната,вече и в букмейкърските пунктове се залага,кога ще сдадете багажа и цирка ще свърши!
  • 6 Иван от Троян

    19 4 Отговор
    А така истинска страна с истински кохонес , не като нашите дупедавци .Е за това мърмота завивива шоколад , за това швейцарския часовник е точен.Браво ,
  • 7 ТТТ

    3 15 Отговор
    Щото Швейцария не граничи с " червото адово " - разсипия иначе кой щеше да й гарантира прословутия неутралитет.
  • 8 Г седем

    4 3 Отговор
    Ще си платите..... ако и вие имате с какво до някой ден.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ.

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хохо Бохо":

    Президентът на Швейцария Ален Берсе иска агрсорът, Путин да избие всички украинци... но не и да помогне срещу това престъпление...
    Който подкрепя престъпници, какъв е?================================================================ За твое сведение от 200 и повече години ШВЕЙЦАРИЯ НЕ Е ВОЮВАЛА ИЛИ УЧАСТВАЛА ВЪВ ВОЕНЕН КОНФЛИКТ.ТЯ Е НЕУТРАЛНА СТРАНА И НЕ ПОДКРЕПЯ НИКОГО И НЕ ПОМАГА НА НИКОГО.Естествено си подържа много боеспособна и добре въоръжена армия .МОЖЕ БИ СИ СЕ ДОСЕТИЛ ,ЧЕ ТОЗИ ЗАКОН ЗА НЕУТРАЛИТЕТ Е НА ПОВЕЧЕ ОТ 200 ГОДИНИ.

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Хохо Бохо

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ.":

    За Швейцария си мислите, че тя е неутрална... и това и помага
    Тя е съхранявала мангизите на Хитлер, Сталин и на когото се сетите... и така е досега
    Няма толкова луд, който ще си нападне "мангизите" и ще остане след това без мангизи
  • 12 хихи®

    6 1 Отговор
    А Българският президент, Кога?
  • 13 БЪЛГАРИН

    6 0 Отговор
    Швейцария блокира пари на Русия.Първи китайците си изтеглиха милиардите оттам, защото вече никой няма доверие на Швейцария.Най-голямата им банка даде фира.А сега: КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА.
    ПОМИЯРИ.
  • 14 Кулеба

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ.":

    Няма такова нещо!!! Щом не помага на нас, значи помага на Путин!!! А щом помага на него значи е срещу нас!!! А щом е срещу нас, значи е против демокрацията!!!
Новини по държави: