Last news in Fakti

19 Април, 2023 16:50 1 070 18

САЩ притискат Турция и Унгария да пуснат Швеция в НАТО преди юли

  • сащ-
  • турция-
  • унгария-
  • швеция-
  • нато-
  • членство-
  • присъединяване

"Очакваме с нетърпение скоро да приветстваме Швеция като 32-ри член на НАТО. За да бъде ясно, очакваме това да се случи преди срещата на върха през юли", посочи Остин

САЩ притискат Турция и Унгария да пуснат Швеция в НАТО преди юли - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати се надяват Швеция да стане пълноправен член на НАТО преди предстоящата среща на върха на Алианса през юли. Това заяви американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от "Ройтерс".

Той направи коментара си по време на посещението си във военноморската база "Муско" близо до Стокхолм, където се срещна със своя шведски колега Пал Йонсон.

"Очакваме с нетърпение скоро да приветстваме Швеция като 32-ри член на НАТО. За да бъде ясно, очакваме това да се случи преди срещата на върха през юли", посочи Остин на пресконференция.

Насърчаваме нашите съюзници - Турция и Унгария, да ратифицират присъединяването на Швеция възможно най-скоро, подчерта още той.

По негови думи САЩ ще продължат да се застъпват за членството на Швеция, тъй като скандинавската страна ще "добави много стойност към НАТО".

Остин отбеляза, че Швеция има високо професионална армия и е направила големи инвестиции в модернизацията ѝ през последните няколко години.

Срещата на върха на НАТО ще се проведе в литовската столица Вилнюс на 11 и 12 юли.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Кандидатурата на Швеция обаче беше задържана от Турция и Унгария, като последната мотивира отказа си с недоволство от шведските критики към резултатите на Орбан по отношение на демокрацията и върховенството на закона.

На 4 април Финландия официално се присъедини към НАТО, което предизвика заплахи от страна на Москва за "контрамерки".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мръсните говедари

    26 18 Отговор
    трябва да бъдат наритани по целия сват веднъж и завинаги!!!
  • 2 Дичко

    18 6 Отговор
    Турция ще ги пусне
  • 3 факуса

    23 12 Отговор
    ама що така притискат,нали са демократи

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последно

    19 13 Отговор
    САЩ да си гледат стареца !
  • 6 Пророкът от Провадия

    16 20 Отговор
    Реджеп и Орбан,нямат избор.Както се репчеха заради Финландия,но клекнаха,така ще стане и със Швеция.След,като САЩ са решили това да стане,значи ще стане.НАТО,противно на желанията и мечтите на Путин се разширява,при това със страни от ключово значение.Такъв автогол си вкара "великият кремълски стратег",че още не може да се освести.Поредното доказателство за глупавото,необмислено решение да нападне Украйна.Залезът на Русия е очевиден.Само Китай може да я запази,като държава за известно време.Докато има интерес от това,след което ще я остави на произвола на съдбата.
  • 7 Хххххххх

    19 13 Отговор
    Срещу Ердоган и Орбан, вие нямате с какво да ги заплашвате и с какво да ги отслабите.
  • 8 демокрация по американски

    13 13 Отговор
    Америка сее смърт. Истинският мир означава нато и обора вън от Източна Европа,
  • 9 Българските турци

    15 12 Отговор
    По време на обсадата на Ел Кут (до Багдат) през 1916 година обсадените Британски генерали малко преди да се предадат и капитулират , предлагат голям откуп на Турския генерал Халил Кут паша , но получават отговор, който е станал исторически : " Господа , това е унизително !...Живеем в 20 век ! Такива неща ставаха по време на Прутската война !..."
    Днес случаят с Турското вето не ви ли прилича на този случай от ПСВ ?!... Аз доколкото виждам има много мозъци в американския сенат , които все още се вживяват в манталитета на Прутската война(вж.от Уикипедия) и си въобразяват, че ще могат да подкупят със сделката Ф-16 Ердоган както Балтаджи Мехмед паша е бил подкупен от руснаците тогава ! По ирония на съдбата пак в центъра на събитията има Швеция !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българските турци

    13 11 Отговор
    Ние "ядем" Европейско вето от 53 години насам и на никой не му пука "горчи ли ни или ни люти"!...Защо сега еднo нищожно едногодишно Турско вето толкова им загорча на всички в САЩ и Европа е просто непонятно ?!... Сигурно това ще да е онзи "двоен стандарт" и дискриминацията, която корозира НАТО отвътре ?!... В историята "Шведските крале" винаги са бягали "на завет" при турците , когато са яли пердаха на пановете,татарите или мужиците ! Така е било когато след поражението при Полтава шведският крал Карл XII се спасявал в Бендер на османска територия и когато Катерина е въртяла опашка по османските шатри по време на Прутските войни !... И сега няма да стане по различно , когато им залюти под опашките ! Те са "викинги" !... Изгорили и са ограбили много Европейски църкви и катедрали заедно с библиите и златните кръстове и поповете и свещениците вътре !...Джамии и минарета нито са могли да горят, нито пък им е стискало да го направят тогава !... Сега пък горят свещени книги без да знаят, че коранът е Божието слово , което ще засипе отново с огън и жупел "шведската" им содомогоморщина !
  • 12 НИКО

    9 11 Отговор
    АМЕРИКАНСКИ НАТИСК, ДРУГОТО ИМЕ НА АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ
  • 13 Шляхтиц

    5 11 Отговор
    Подготовката за ТСВ върви с ПЪЛНА СИЛА.......
  • 14 Българските турци

    15 11 Отговор
    Както аз служих в Строителни войски в НРБ и моят дядо е служил в Трудова повинност в Царска България ! Та той ми е разправял , как едно разюздано царско офицерче, всяка вечер след вечерна проверка , преди да ги прати да спят, ги млатил всички един по един в строя, с по един шамар по врата ! Имало е един, който всяка вечер след шамара, си мърморел : А- ах Балтаджи , Балтаджи !... И така всяка вечер...докато една вечер в спалното помещение са го попитали : - Абе човече , ти защо след пердаха всяка вечер повтаряш все тия думи ?... И той им отговорил : - Ако този Балтаджи Мехмет паша не беше приел Катерина в шатрата си нея нощ , когато беше обградил руската войска по време на Прутската война , тоя уруспу чоджук , нах щеше да ни бие тия шамари сега !...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Браво

    15 10 Отговор
    Американците не могат да притискат шведите да не хранят терористи на територията си, иначе притискали турците .
  • 17 Иван

    2 10 Отговор
    САЩ на какво разчитат, след като в Библията пише че Русия е унищожителката на Възродената Римска Империя?

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: