Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Април, 2023 09:15 2 136 27

"Росенергоатом": Запорожката АЕЦ ще се откаже от американско гориво

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • заец

"В Запорожката АЕЦ беше направено само "допълнително изчисление" на отделни показатели, което не изискваше владеене на цялата технология. Станцията не разполага нито със съответните програмни продукти, нито със съответната технологична документация"

"Росенергоатом": Запорожката АЕЦ ще се откаже от американско гориво - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Запасите от ядрено гориво, произведено от Westinghouse в Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ), ще стигнат за четири години, планира се то да бъде напълно заменено с руско гориво. Това съобщи съветникът на ръководителя на концерна "Росенергоатом" Ренат Карчаа, цитиран от "Интерфакс".

"Теоретично настоящите запаси от американско гориво са на около четири години. Но замяната му с руско гориво ще започне много по-рано. Ние не се нуждаем от американско гориво, нито се нуждаем от техните технологии. Ние имаме свои собствени. И въпреки това ние далеч не сме единствените, ние ги смятаме за най-добрите в света", каза Карчаа. Така той коментира исканията на САЩ за използване на американски технологии в АЕЦ.

"В Запорожката АЕЦ беше направено само "допълнително изчисление" на отделни показатели, което не изискваше владеене на цялата технология. Станцията не разполага нито със съответните програмни продукти, нито със съответната технологична документация", подчерта той.

Той смята, че всички американски опасения относно интелектуалната собственост са безпочвени, тъй като Русия абсолютно не се нуждае от нея. Според него в основата на внезапната резонансна реакция са "мръсна политика и бизнес", чиято цел е психологически и репутационен натиск върху руската страна.

Представителят на Росенергоатом обясни, че американските изисквания се отнасят до изчисляването на топлохидравличните режими на активната зона и обосновката на безопасността на планираните натоварвания. Това е направено от Харковския център за проектиране на ядра, който е под контрола на Украйна.

Припомняме, че по-рано САЩ предупредиха Русия да не пипат американските ядрени технологии в ЗАЕЦ.

САЩ разполагат с чувствителна ядрена технология в атомна електроцентрала в Украйна и предупреждават Русия да не я докосва, според писмо, изпратено от Министерството на енергетиката на САЩ до руската държавна фирма за ядрена енергия "Росатом" миналия месец.

В писмо, което е прегледано от CNN и е с дата 17 март 2023 г., директорът на Службата за политика за неразпространение на ядреното оръжие към Министерството на енергетиката Андреа Феркиле казва на генералния директор на Росатом, че Запорожката атомна електроцентрала в Енерходар "съдържа ядрено техническо оборудване и данни с произход от САЩ, които се контролират от правителството на Съединените щати."

Стоките, софтуерът и технологиите са обект на експортен контрол от САЩ, когато е възможно те да бъдат използвани по начин, който подкопава интересите на националната сигурност на САЩ.

Докато централата все още се управлява физически от украински персонал, "Росатом" я управлява. Министерството на енергетиката предупреди "Росатом" в писмото, че е "незаконно" руски граждани или юридически лица да боравят с американската технология.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жуъмра Отсмях

    32 7 Отговор
    Няма да се наложи. :)
  • 2 Русофил

    14 56 Отговор
    След четири години Московията ще има нова столица Мурманск
  • 3 Варненец

    16 53 Отговор
    А когато ви натирят в сибир ватенки, дали ще имате думата? Това ушанките сте много "умни", всичко можете и знаете , а накрая Чернобил и някаква неуспешна специална военна излагация.

    Коментиран от #6

  • 4 Това

    46 10 Отговор
    е задължително, споделете какво да очакваме когато в руски реактор слагаш чифутлярски уран.
  • 5 ХемингУеЙ

    63 11 Отговор
    Боли ме псевдонима за какво циврят краварите. Руските ядрени технологии са с много години пред фермерските. И това се знае от специалистите в целия свят.

    Коментиран от #7, #23

  • 6 Градски

    24 11 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    излагаш се, я провери на картата къде е чернобил, пък после ръси мозък

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Варненец

    14 37 Отговор

    До коментар #6 от "Градски":

    А ти погледни в календара, къде е бил Чернобил, когато избухна и прочети, кой е бил ръководител тогава. Отново пияна ушанка, както винаги. Келеш вчерашен.

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Пешо

    32 10 Отговор
    РФ може да им изпрати атома за 11 минути до която искат точка във Фащ. Да не сте се навирали в АЕЦ построен от Русия. Само вдигат шум и се правят на ербапи. Струпват разни войски наоколо границата и си сънуват , че някой го е страх от тях. Афганистанците да не се ядосат и да ги изгонят в резерватите при индианците.
  • 10 Жорето

    21 6 Отговор

    До коментар #8 от "Варненец":

    Какво нещо е пък да си келеш днешен. По модерно дженд.дърско е.

    Коментиран от #19

  • 11 12343211

    1 4 Отговор
    Дълбока работа...
  • 12 американско гориво

    25 9 Отговор
    От 30 години НЯМА !
  • 13 Сандо

    32 8 Отговор

    До коментар #8 от "Варненец":

    Я кажи коя е и къде се намира последната построена от САЩ АЕЦ?А Фукушима защо не коментираш?
  • 14 уфааааааааааааа

    16 6 Отговор
    Споко бе, ще ви ги демонтират и ще ви ги върнат
  • 15 Вица на седмицата :

    27 5 Отговор
    американските ядрени технологии в ЗАЕЦ.......
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мислете бре !

    13 2 Отговор
    Цитат : """" Руско споразумение за спиране е търговско споразумение между Съединените щати и Русия, което спира разследването на антидъмпингови мита за руски уран и позволява ограничен внос, предмет на годишна квота. На 12 септември Министерството на търговията на САЩ и Росатом парафираха предложение за удължаване на това споразумение до 2040 г., което се очаква да избегне налагането на нови мита върху вноса от Русия, което би нарушило пазара на ядрено гориво в САЩ.Очаква се предложеното споразумение да бъде добра новина за американската ядрена индустрия. След като бъде подписан, той ще премахне несигурността, ще насърчи вътрешното производство на ядрено гориво и ще запази разнообразието на доставките за комуналните услуги на САЩ. Предложеното споразумение ще защити съществуващите договори за доставка, които американските компании – включително Centrus – са подписали добросъвестно. Съгласно условията на споразумението, на Centrus ще бъде разрешено да продължи вноса за срока на съществуващия ни договор за доставка с нашия руски доставчик, което ни позволява да посрещнем нуждите на нашите клиенти от САЩ......."""""
  • 18 Мислете бре !

    12 1 Отговор
    Цитат : """" Съединените щати, които в продължение на десетилетия са водещи в света в обогатяването на уран, през 2013 г. затвориха последния от своите остарели и все по-неикономични заводи за обогатяване на уран от епохата на Студената война – оставяйки нацията без национален капацитет за обогатяване на уран в промишлен мащаб за целите на националната сигурност за първи път след проекта Манхатън.Докато настоящите пазарни условия не подкрепят изграждането на пълномащабна инсталация за обогатяване на уран за търговски цели, Съединените щати се нуждаят от промишлен капацитет за обогатяване по много причини – включително осигуряване на източник на гориво за усъвършенствани реактори, укрепване на енергийната сигурност, подкрепа на политиката им за неразпространение, осигуряване на гориво за дългосрочните нужди на ядрения флот и осигуряване на тритий, необходим за поддържане на ефективността на ядреното възпиране на Америка.......""""

    Коментиран от #27

  • 19 Павето

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Жорето":

    Жорето хвърля павета в калта. Целият е опръскан
  • 20 Меркел

    19 3 Отговор
    " Всяко използване на американски технологии
    е незаконно "

    А дали са законни преврата в Киев и нарушаването
    на Мирния Договор в подготовка за война - Меркел
  • 21 нубийската принцеска

    0 0 Отговор
    как е в родния ти судан 😁 иначе болтвай така е по забевно
  • 22 Мишел

    12 0 Отговор
    Не е тайна, че горивото на Westinghouse се прави не по оригинални американски технологии, а по технологията на предното поколение гориво на Росенергоатом. Технологията е изнесена в САЩ от руски инженер по времето на перестройката.
  • 23 Мишел

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "ХемингУеЙ":

    Русия обогатява урана с газови центрофуги 28- мо поколение. Това ѝ позволява да произвежда повече от половината от обогатения уран в света.
    САЩ имат друга технология за обогатяване на урана, която отговаря на 13- то поколение центрофуги.
    Половината електроенергия в САЩ се произвежда от руски обогатен уран.
    Всяко поколение отговаря на удвояване на производителността на апаратурата.
    Затова САЩ се отказаха преди години от обогатяване на урана и сега опитват да възстановят това производство. Спъва ги липсата на научен и технологичен капацитет.
    Очертава се повече от десетилетие САЩ да продължи да са зависими от руския уран. ( по материали на Международната агенция по атомна енергия, от 2020 г.)

    Коментиран от #26

  • 24 Украйнка на яхта в Созопол

    6 0 Отговор
    наложете им санкции
  • 25 Антифашист

    1 0 Отговор
    Колко са жалки Краварите. Дасницата на Господ Братска Русия скоро ще ги срази навеки...
  • 26 Антифашист

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мишел":

    Да им спрат ураня! Фащ да си правят ток с шистовия газ който се запалва и гори когато някой пусне водата в кухнята...
  • 27 Всичко това е доста жалко

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мислете бре !":

    Говоря за щатите и какво нелепо нещо са те, но това недоразумение държи да управлява света въпреки собствената си несъстоятелност... Краят му за щастие е близо....
Новини по държави: