Last news in Fakti

20 Април, 2023 15:00 797 4

Хиляди бягат след неуспешен нов опит за прекратяване на огъня в Судан (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Жителите на Хартум се борят с прекъсвания на тока, недостиг на вода, докато битката бушува вече пети ден

Хиляди бягат след неуспешен нов опит за прекратяване на огъня в Судан (ВИДЕО) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов опит за прекратяване на огъня между суданските войски и паравоенните сили в Хартум засега е неуспешен, което засилва опасенията относно намаляващите доставки на храна и срива на основните медицински услуги.

24-часовото прекратяване на огъня – лобирано от страни, опитващи се да евакуират своите граждани след дни на конфликт – трябваше да влезе в сила в 18 часа местно време (16:00 GMT). Въпреки това очевидци в Хартум казаха, че боевете са продължили и в сряда.

„Все още чуваме обстрел в близост до президентския дворец и главното командване на армията“, каза кореспондентът на Ал Джазира Хиба Морган.

„Прекратяването на огъня не е безусловно, като и двете страни казват, че ще го спазват само ако не бъдат обстрелвани от другата страна“, добави тя.

По-рано през деня се чуха непрекъснати бомбардировки в центъра на Хартум около комплекса, в който се помещава щабът на армията - където военният управител на Судан, генерал Абдел Фатах Ал-Бурхан, каза, че е базиран по-рано през седмицата. Не беше ясно дали е още там.

„Въоръжените сили отговарят на нова атака в близост до Главното командване“, се казва в изявление на армията.

Имаше друга тежка размяна на престрелки в квартал Джабра в западен Хартум, където се намират домовете на военизирания лидер генерал Мохамед Хамдан Дагало, широко известен като "Хемедти", и семейството му, съобщи агенция Ройтерс.

Местоположението на Хемедти не е разкрито от началото на боевете в събота.

Взривове също проехтяха от главното летище, затворено след избухването на конфликта от борбата за власт между Ал-Бурхан и Хемедти относно план за интегриране на Силите за бърза поддръжка на Хемедти (RSF) в редовната армия.

Гъст дим се изви в небето и улиците на столицата, един от най-големите градове в Африка с около 5,5 милиона души, бяха почти празни.

Скупчени в домовете си, жителите се бореха с прекъсванията на тока и се тревожеха колко дълго ще стигнат запасите от храна.

„Днес започнахме да изчерпваме някои основни неща“, каза архитектът Хадил Мохамед, загрижена за безопасността на брат си, който беше отишъл да търси храна.

Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор за спешна помощ, каза, че боевете са „напълно затворили“ работата на световната организация в страната.

„Хората не се движат, доставките са разграбени и не знаем какви запаси са останали“, каза Грифитс пред Ал Джазира.

„Фокусът трябва да бъде безмилостен и с гняв върху факта, че хората са били принудени да влязат в това блокиране в цялата страна, по време на Свещения месец Рамадан, в навечерието на Байрама, който е утре и при температури от 42 градуса“, каза той.

Най-малко 300 души са загинали и 2600 са ранени, изчислява министерството на здравеопазването на Судан. Девет болници са били ударени от артилерия и 16 е трябвало да бъдат евакуирани, каза Синдикатът на суданските лекари, като нито една не работи напълно в столицата.

„Болниците са напълно сринати, лишени са от всичко необходимо. Минало е катастрофално…“, каза говорителят на Суданския Червен полумесец Осама Отман.

Ал-Бурхан оглавява управляващ съвет, създаден след военния преврат през 2021 г. и отстраняването през 2019 г. на лидера-ветеран Омар ал-Башир, докато Хемедти, който според анализаторите може да командва повече от 100 000 бойци, беше негов заместник в съвета.

Техният конфликт попари надеждите за напредък към демокрация в Судан, рискува да привлече съседите му и може да играе роля в регионалната конкуренция между Русия и Съединените щати. Судан е стратегически разположен между Египет, Саудитска Арабия, Етиопия и нестабилния африкански регион Сахел.

Въоръжените сили на Чад разоръжиха 320 судански войници, които бяха навлезли на територията му в понеделник, каза неговият министър на отбраната, добавяйки, че Чад не иска да участва в конфликта.

„Днес хиляди бежанци пресичат нашата граница, за да търсят закрила. Нямаме друг избор, освен да ги приветстваме и защитим“, каза министърът на отбраната Дауд Яя Брахим. Други хора от Хартум се отправиха към южната част на Судан, където не се съобщава за боеве.

Армията контролира достъпа до Хартум и изглежда се опитва да прекъсне пътищата за доставка на бойците на Силите за бърза поддръжка (RSF).

Армейски подкрепления са били докарани от близо до източната граница с Етиопия, според свидетели и жители.

Силите за бърза поддръжка (RSF) съобщиха, че армията е използвала тежка артилерия срещу домове в Джабра, нарушавайки международното право. Кол центъра на RSF беше създаден, за да помага на хората в части от столицата, които контролира, се казва в съобщението.

Настоявайте за евакуации

Чуждите дипломати в страната настояха за прекратяване на огъня, за да се даде възможност за евакуации и доставка на продукти, но въпреки, че примирията бяха обявени от двете страни във вторник и сряда, нито едно от тях не се запази.

Тъй като самолетите буквално тлееха на пистата на международното летище в Хартум, евакуациите засега изглеждат невъзможни и трудни.

„Няма начин да се измъкнем“, каза белгийският водолаз Анри Хемерехтс пред Ройтерс от Хартум. „Просто е ужасно и честно казано, в този момент не можем да направим нищо.“

Държавният департамент на САЩ заяви, че няма планове за координирана от правителството на САЩ евакуация. Турция също каза, че в момента не може да се евакуира.

Германия спря мисия в сряда за извозване на около 150 граждани с три транспортни самолета A400M на Luftwaffe, съобщи списание Der Spiegel, позовавайки се на неназовани източници.

Попитан за доклада, германското външно министерство каза, че всички опции се оценяват.

Главният секретар на кабинета на Япония каза, че властите планират да използват самолет от своите военни сили за самоотбрана, за да евакуират около 60 японски граждани.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще обсъди ситуацията в четвъртък с ръководителите на Африканския съюз, Арабската лига и други съответни организации, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик пред репортери.

„Хората в Судан остават без храна, гориво и други жизненоважни провизии. Мнозина спешно се нуждаят от медицинска помощ“, каза Дюжарик.

Въоръжени мъже са атакували болници и хуманитарни работници със съобщения за сексуално насилие срещу хуманитарни работници, съобщиха от ООН.

Повечето болници не работят, а здравната благотворителна организация "Лекари без граници" (Лекари без граници или MSF) каза, че въоръжени мъже са нахлули в склад с провизии, който тя оперира в западната част на страната.

Още преди конфликта приблизително една четвърт от населението на Судан беше изправено пред остър глад. Световната продоволствена програма спря една от най-големите си операции за глобална помощ в страната в събота, след като трима нейни служители бяха убити.

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Източник: Al Jazeera


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 2 Отговор
    Февруари миналата година бях пред министерски съвет с плакат :Не искаме война.Мисирките ми се изсмяха:Ние пък искаме за да има какво да отразяваме.Сега си намериха още една война.

    Коментиран от #4

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    5 1 Отговор
    Хиляди бягат след неуспешен нов опит за прекратяване на огъня в Судан (ВИДЕО)..

    ЗАПОВЯДАЙТЕ В ИСЛЯМСКИ ГЕРМАНИСТАН !!


    Ще се справим.....
  • 3 КИЛО

    4 0 Отговор
    КРАВАРИТЕ СЪСИПАХА ОЩЕ ЕДНА ДЪРЖАВА САМО И САМО РУСНАЦИТЕ ДА НЕ НАПРАВЯТ БАЗА ТАМ
  • 4 Холандеца

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Журналистката която отразява в момена войната в Судан самата тя е от Судан със судански корени по-баща, прочетох за нея в Уикипедия. Така че не виждам какво нередно има една журналистка да отразява една много стара нова война и то в бащината й земя. Защо го нападате момичето не разбирам. Ама както и да е, аз съм си в Холандия, тук няма война за сега. Но тя е добър журналист и винаги пише по актуални теми. Така пишеше и за Сирия след земетресението, няма лошо пък и това й е работата