24 Април, 2023 16:00 1 025 1

Новините от Судан: Евакуациите се ускоряват по време на бойно затишие (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Държавите по света се надпреварваха да измъкнат хиляди свои граждани от Хартум. Гражданите на Обединеното кралство в Судан казват, че се чувстват „изоставени“

Новините от Судан: Евакуациите се ускоряват по време на бойно затишие (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед/ личен архив, Судан

Милиони суданци, хиляди чуждестранни дипломати, хуманитарни работници и студенти се озоваха във военната зона на 15 април и оттогава се опитват да излязат.

Държавите по света се надпреварваха да измъкнат хиляди свои граждани от Хартум.


Изтребители са бомбардирали столицата, а главното летище е в центъра на сраженията.


Най-малко два конвоя, участващи в евакуациите, бяха атакувани, включително един превозващ персонал на катарското посолство и друг превозващ френски граждани.

САЩ подготвят военноморски активи, за да помогнат на американците, напускащи Судан:

Белият дом

Съединените щати разполагат някои военноморски активи в Червено море, за да помогнат на всички американци, напускащи Судан, но не се провежда голяма евакуация от САЩ, каза говорителят на Белия дом Джон Кърби.

„Все още разглеждаме варианти. Все още имаме военни активи в близкия регион, ако са необходими, но сега не е моментът да провеждаме някаква масова операция“, каза той в интервю за MSNBC.

Новините от Судан: Евакуациите се ускоряват по време на бойно затишие (ВИДЕО)
Снимка: Оля Ал-Ахмед/ личен архив, Судан

Поглед към евакуациите днес

Съединените щати и множество европейски, близкоизточни, африкански и азиатски държави стартираха спешни мисии, за да изведат на безопасно място персонала на посолствата си и граждани, базирани в Судан, по шосе, въздух и море.

Китай евакуира някои граждани от Судан

Китай евакуира първата група свои граждани от засегнатия от конфликт Судан, съобщи външното министерство на Пекин в понеделник.

Пекин ще „опита всички средства да защити живота, имотите и безопасността на повече от 1500 китайски сънародници в Судан“, каза високопоставен служител на външното министерство У Си пред държавните медии в неделя.

Гражданите на Обединеното кралство в Судан казват, че се чувстват „изоставени“

Обединеното кралство обеща, че прави „всичко възможно“, за да евакуира своите граждани от засегнатия от военен конфликт Судан, тъй като някои от хванатите в капан се оплакаха, че се чувстват „изоставени“.

Министърът на външните работи Андрю Мичъл защити даването на приоритет на нощна военна операция за извличане на персонала на посолството и техните семейства, като каза, че е имало „много специфична заплаха за дипломатическата общност“.

Депутатът Тобиас Елууд, председател на парламентарна комисия по отбрана, призова за „ясен план“ за извеждане на притежателите на британски паспорти от Судан.

„Ако този план не се появи днес, тогава хората ще загубят вяра и след това ще започнат да си проправят път назад“, каза той пред телевизионния канал GB News, като добави, че това може да доведе до „някои много трудни ситуации“.

Един британец каза пред Би Би Си, че е бил принуден да предприеме собствени мерки за евакуация, докато други страни изведоха своите граждани от страната.

Новините от Судан: Евакуациите се ускоряват по време на бойно затишие (ВИДЕО)
Снимка: Оля Ал-Ахмед/ личен архив, Судан

Кратко резюме на случилото се в понеделник

Франция и Германия твърдят, че са евакуирали около 700 души, без да посочват националността им. Самолет на германските военновъздушни сили, превозващ евакуирани хора, кацна в Берлин рано в понеделник.

Няколко страни изпратиха военни самолети от Джибути, за да извозят хора от столицата, докато други операции отведоха хора с конвой до Порт Судан на Червено море, който е на около 800 км (500 мили) от Хартум.

Оттам някои се качиха на кораби за Саудитска Арабия.

Индонезия каза, че досега повече от 500 нейни граждани са били евакуирани в Порт Судан и чакат транспорт до Джеда, през Червено море.

Дания, Ливан, Холандия, Швейцария и Швеция също казаха, че са извели свои граждани, докато Япония каза, че се готви да изпрати екип за евакуация от Джибути.

Как се стигна до тук?

Боевете започнаха на 15 април в африканската държава с история на поредица от военни преврати, предизвиквайки страхове от по-широка хуманитарна криза, тъй като Судан вече се бореше с високи нива на бедност.

В петмилионната столица бродещите армии и паравоенни части са водили свирепи улични битки, като небето често е почерняло от пожари в бомбардирани сгради и ограбени магазини.

Животът в разкъсвания от война Хартум е „натоварен с безпокойство и изтощение“, каза за АФП местният жител Тагрид Абдин, архитект.

„Имаше ракетен удар в нашия квартал на няколко врати от нас... Сякаш никъде вече не е безопасно.“

Градът претърпя „повече от седмица на неописуемо разрушение“, каза норвежкият посланик Ендре Стиансен, който беше евакуиран с колегите си.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Новините от Судан: Евакуациите се ускоряват по време на бойно затишие (ВИДЕО)
Снимка: Al Jazeera

Испански дипломатически персонал и граждани чакат да слязат от военен самолет, след като бяха евакуирани от Судан, в Джибути, Джибути


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    3 0 Отговор
    "Цивилизацията" се изнася,идва Готвачът на Путин.Мъкии..