Last news in Fakti

24 Април, 2023 19:45 861 5

Евакуациите от Судан продължават

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Гутериш предупреди, че насилието в Судан може да се разпростре в региона

Евакуациите от Судан продължават - 1
Снимка: Twitter

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че има риск насилието в Судан да обхване целия регион и да се разпростре отвъд него, предадоха световните агенции. Той отново призова за прекратяване на огъня, за да се отдалечи Судан от ръба на пропастта.

Това мнение и тези призиви Гутериш пред Съвета за сигурност на ООН, изтъквайки, че организацията продължава с усилията си да постигне постоянно спиране на сраженията възможно най-скоро.

В сътрудничество с хуманитарните организации ние преконфигурираме нашето присъствие в Судан, за да ни позволи това да продължим да подкрепяме суданския народ, каза още Гутериш. Той увери, че ООН няма да напуснат Судан и уточни, че е разпоредил временното преместване в пределите на страната и извън нея на някои служители на ООН. При това преместване много хора ще бъдат придружавани и от семействата им.

"Призовавам всички членове на Съвета за сигурност да използват цялото си влияние над страните (в конфликта), за да се сложи край на насилието, да се възстанови редът и да се намери път към демократичния преход", каза Гутериш.

Същевременно Франция обяви, че затваря посолството си в Судан до второ нареждане. Френското министерство на външните работи добави, че операцията по евакуиране на френски граждани и чужденци от Судан е почти приключила. Посолството на Франция в Судан няма да е повече "пункт за събиране" на онези, които искат да избягат от сраженията в суданската столица и други населени места. Дипломатическият персонал ще продължи работата си от Париж под отговорността на посланичката на Франция в Судан.

Френският президент Еманюел Макрон пък каза, че евакуирани с помощта на Франция са били над 400 души, от които 150 от Франция, допълва Асошиейтед прес. Той благодари на френските дипломати и военни за положените усилия в тази насока.

Белият дом пък съобщи, че подготвя военноморски плавателни съдове, които има в Червено море за подпомагане на евакуация на американци от Судан, но засега не е в ход голяма евакуация на американски граждани от тази африканска страна.

В събота президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че американски военни извършват операция за "извеждане на американски правителствен персонал от Хартум", припомня Франс прес. Няколко десетки американци са били част от сухопътен конвой на ООН, който се е насочил към Порт Судан, като конвоят е бил придружаван от дронове на американската армия. Освен това 100 военни от американските специални сили са евакуирали малко под 100 души, сред които няколко чужди дипломати чрез хеликоптери.

Насилието в Судан отне живота на над 420 души, а ранените вече са 3700, съобщава Световната здравна организация, предаде Франс прес.

Над 1000 граждани на ЕС бяха евакуирани от Судан по време на комплексна операция, обяви по-рано днес европейски дипломат номер едно Жозеп Борел. Освен делегация на ЕС в Хартум, седем страни членки на съюза (Франция, Германия, Италия, Испания, Нидерландия, Гърция и Чехия) също са представени в столицата на страната. Около 1500 европейски граждани са живеели в Судан преди началото на конфликта, посочва европейски представител.

Италия обяви вчера, че е евакуирала всички италианци, които са поискали да си тръгнали от Судан. Германия е репатрирала от неделя над 300 души, сред които и от други страни, допълва Франс прес. Асошиейтед прес и ДПА съобщиха, че сред тях има и българи. Това е станало с три самолета, като последният от тях е кацнал тази нощ в Йордания, допълва Франс прес, като се позова на говорител на Командването на операциите на германските въоръжени сили.

Испански военен самолет с около 100 пътници, сред които 30 испанци, потегли в неделя от Судан за Джибути. От евакуираните над 70 души вече са транспортирани оттам в Мадрид.

Ирландия е в процес на евакуация на гражданите си. Швеция изпрати около 150 военни за евакуацията на шведски дипломати и граждани. Финландия евакуира 10 свои граждани. Великобритания евакуира дипломатите и техните семейства вчера в операция, в която участваха над 1200 британски военни, съобщи британското министерство на отбраната. Швейцария обяви, че е затворила посолството си в Судан и евакуирала персонала му. Норвегия също обяви евакуацията на дипломатите си.

Саудитска Арабия евакуира в събота 91 саудитци, както и шейсетина граждани на още 12 страни. Йордания обяви в събота, че е започнала евакуацията на около 300 йорданци. Ирак обяви евакуацията на 14 иракчани, както и персонала на посолството си. Ливан евакуира 52 свои граждани с помощта на Саудитска Арабия. Египет пък обяви, евакуацията по суша на 436 свои граждани. Либия евакуира през Египет 105 либийци. Турция обяви, че евакуира гражданите си, намиращи се в зоните на конфликт, като евакуацията е по суша и се минава през трета страна. Става дума за 600 граждани, евакурани в от Хартум и от Вад Мадани.

Евакуации извършват и Чад, Нигерия, Южна Африка.

Китай обяви, че е евакуирала днес първа група китайци, но без да посочва бройка. Филипините евакуират около 700 свои граждани от Судан. Индонезия, Япония и Южна Корея също взимат сходи мерки.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гутериш

    5 0 Отговор
    На колесниците на самолетите има още места.
  • 2 Питане

    3 0 Отговор
    Наистина ли е имало поход вчера в Софе?
    М? Нищо не прочитам в медиите..
    колко хора се събраха?

    Коментиран от #5

  • 3 Теле

    2 0 Отговор
    Гутеришът да спре насилието, или само квичи безпомощен
  • 4 честен ционист

    1 0 Отговор
    Оркестър Китка.
  • 5 Теле

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Питане":

    50 броя просещи укри