24 Април, 2023 20:00 884 4

ООН: Над 20 000 души са избягали от Судан в Чад

  • война-
  • бежанци-
  • судан-
  • сражения

Източен Чад, който граничи с Дарфур, вече е приел 400 000 бежанци от Судан и новопристигналите допълнително натоварват и без това претоварените обществени услуги и ресурси на страната

ООН: Над 20 000 души са избягали от Судан в Чад - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ООН разкри, че вече над 20 000 души са избягали от ескалиращото насилие в Судан, за да търсят безопасност в Чад, като много от тях не разполагат с основни нужди като храна, вода и подслон, съобщи АФП.

Агенцията на ООН за бежанците заяви, че повечето от пристигналите са жени и деца, които в момента се приютяват на открито.

Някои от бежанците са били въвлечени в сраженията в Судан, каза тя.

"През последните дни около 10 000 до 20 000 души са избягали от конфликта в суданския регион Дарфур, за да потърсят убежище в съседен Чад", заяви Агенцията на ООН за бежанците, позовавайки се на данни от екипите си на границата.

"Първоначалните, най-неотложни нужди са от вода, храна, подслон, здравни грижи, защита на децата и предотвратяване на насилието, основано на пола.

"Поради насилието, на което са подложени пресичащите границата, психосоциалната подкрепа също е сред основните ни приоритети."

ВКБООН заяви, че Източен Чад, който граничи с Дарфур, вече е приел 400 000 бежанци от Судан и новопристигналите допълнително натоварват и без това претоварените обществени услуги и ресурси на страната.

Министърът на комуникациите и говорител на правителството на Чад Азиз Махамат Салех заяви пред АФП, че са били приети между 10 000 и 20 000 души, главно в департамента Асунга в провинция Уадай.

"Всеки ден хората се стичат и хуманитарният коридор е отворен", каза той.

Повече от 300 души са убити, откакто в събота избухнаха сраженията между силите, лоялни на началника на суданската армия Абдел Фатах ал-Бурхан, и неговия заместник Мохамед Хамдан Дагло, който командва паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП).

Сраженията между силите на двамата съперничещи си генерали не показват признаци на затихване преди празненствата по случай края на Рамазана.

"Трагично е, че вече получихме съобщения за бежанци, попаднали в продължаващите сражения в Судан", заяви Рауф Мазу, помощник върховен комисар на ВКБООН по операциите.

"Спешно е конфликтът да спре, за да се предотврати загубата на още човешки животи. Повтаряме призива си към всички страни да защитават цивилното население, включително бежанците и разселените лица, и да зачитат безопасността на хуманитарния персонал, за да може да се достави жизненоважната помощ."


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    1 1 Отговор
    Тези бягат по бързо от укрите бе, хиперзвукови са като руски лопати
  • 2 Реалист

    2 1 Отговор
    Изместват новината за краха на НАТО в Артемовск с новини за Судан
  • 3 Киро Острото

    1 1 Отговор
    На Слънчев бряг има свободни хотели без пари.
  • 4 ООН кога ще потърси отговорност

    0 1 Отговор
    От ФАЩ, които за една година са изсипали
    150 милиарда за а укрофашистите и разпалване на конфликта, а за подпомагане на пострадали райони са дали с пуделите от "колективния западНАЛ " общо 60 милиарда през последните няколко години !!!!