Last news in Fakti

25 Април, 2023 10:20 1 082 4

Бойните действия в Судан през 11-ия ден: Ключови събития (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Воюващите фракции в Судан се съгласиха на 72-часово прекратяване на огъня, което започва във вторник, докато западните, арабските и азиатските държави се надпреварват да евакуират гражданите си от страната

Бойните действия в Судан през 11-ия ден: Ключови събития (ВИДЕО) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сражения

Воюващите групировки в Судан се споразумяха за 72-часово прекратяване на огъня, което започва във вторник.


Въпреки това в Генейна в Западен Дарфур са избухнали боеве между суданските въоръжени сили и паравоенните сили за бързо реагиране (RSF), според местни доклади.

Бойните действия в Судан през 11-ия ден: Ключови събития (ВИДЕО)
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че Судан е на „ръба на пропастта“ и насилието „може да погълне целия регион и извън него“.
Министерството на външните работи на Египет каза, че помощник-административният аташе в посолството е бил убит при боевете в Хартум, „докато е пътувал с колата към посолството, за да проследи процедурите по евакуацията на египтяните, блокирани в Судан“.

Бойните действия в Судан през 11-ия ден: Ключови събития (ВИДЕО)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цивилни и жертви

Най-малко 427 души са убити и над 3700 са ранени, според агенциите на ООН.
Десетки хиляди хора, включително судански и чуждестранни граждани, са избягали в Египет, Чад и Южен Судан през последните няколко дни.
Съединените щати и европейските, близкоизточните, африканските и азиатските държави стартираха спешни мисии, за да изведат на безопасно място персонала на посолствата си и гражданите на Судан по суша, въздух и море.
Според ООН има остър недостиг на храна, чиста вода, лекарства и гориво и ограничени комуникации и електричество. Цените скачат "до небето".

Бойните действия в Судан през 11-ия ден: Ключови събития (ВИДЕО)
Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив

Дипломация

Армията на Судан и RSF се споразумяха за 72-часово прекратяване на огъня „след интензивни преговори“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен малко преди примирието да влезе в сила от полунощ (22:00 GMT понеделник).
„Това прекратяване на огъня има за цел да установи хуманитарни коридори, позволявайки на гражданите и жителите да имат достъп до основни ресурси, здравеопазване и безопасни зони, като същевременно евакуира дипломатическите мисии“, туитира RSF.

Бойните действия в Судан през 11-ия ден: Ключови събития (ВИДЕО)
Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив


Блинкен каза, че САЩ ще се координират с регионалните, международните и суданските граждански интереси, за да създадат комитет, който да наблюдава работата по постоянно прекратяване на огъня и хуманитарни споразумения.


Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел пък добави, че повече от 1000 граждани на ЕС са били евакуирани по време на „дълъг и интензивен уикенд“, включващ мисии за въздушен транспорт от Франция, Германия и други страни.

Бойните действия в Судан през 11-ия ден: Ключови събития (ВИДЕО)
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Съветът за сигурност на ООН планира заседание за Судан във вторник.


Няколко държави – включително Канада, Франция, Полша, Швейцария и САЩ – спряха работата на посолствата до второ нареждане.


Генералният секретар на ООН призова 15-те членове на Съвета за сигурност да използват влиянието си, за да върнат Судан по пътя на демократичния преход.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    Това са Жестоки терористи убийци
  • 2 мисиp caдик

    5 1 Отговор
    САЩианците запалиха и Африка!
  • 3 Коко

    0 0 Отговор
    Не мога да раздера ние малоумни ли сме, че всеки път авторът подчертава пасажи от текста?!

    Коментиран от #4

  • 4 Трибунал

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    Такива са изискванията във всички медии и сайтове!