Last news in Fakti

27 Април, 2023 13:10 564 5

Войната в Украйна и миграцията са акцентите на визитата на папа Франциск в Унгария

  • папа франциск-
  • папата-
  • унгария-
  • визита

Папата отива в Унгария, за да изпълни обещанието си за официална визита, след като неговото отбиване там само за седем часа, за да закрие църковен събор в Будапеща през 2021 г. на път за Словакия, накара много унгарци да се почувстват пренебрегнати

Войната в Украйна и миграцията са акцентите на визитата на папа Франциск в Унгария - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск заминава утре на тридневна визита в Унгария, където войната в Украйна, миграцията и християнските корени на Европа се очаква да бъдат във фокуса на неговите публични прояви и разговори на четири очи с унгарския премиер националист Виктор Орбан.

Папата отива в Унгария, за да изпълни обещанието си за официална визита, след като неговото отбиване там само за седем часа, за да закрие църковен събор в Будапеща през 2021 г. на път за Словакия, накара много унгарци да се почувстват пренебрегнати.

Това ще бъде първото му пътуване, откакто се лекува в болница с бронхит през март.

Макар основната цел на папа Франциск е да се срещне с унгарските католици, той призна в неделя, че дневният ред на посещението му ще бъде повлиян от актуалните събития.

"Това ще бъде също пътуване в центъра на Европа, която продължава да бъде разтърсвана от студените ветрове на войната, след като преселението на толкова много хора изкара на дневен ред неотложни хуманитарни въпроси", каза папата.

Орбан каза, че Унгария и Ватиканът са единствените две европейски държави, които могат да бъдат описани като "застъпващи се за мира" по отношение на конфликта в Украйна.

Както 59-годишният Орбан, така и 86-годишният папа Франциск призоваха за прекратяване на огъня и за преговори за слагане край на войната, а Светият отец прикани Украйна да бъде отворена към идеята за диалог с "агресора" Русия - нещо, което засега Киев отхвърля.

Унгария, която подкрепя суверенитета на Украйна, но все още поддържа стабилни икономически връзки с Русия, отказа да изпрати оръжия на Киев. И макар папата често да е призовавал за обща забрана за трафика на оръжие и намаляване на производството на оръжия, той каза също, че изпращането на оръжия на Украйна е морално приемливо, ако те се използват единствено за самозащита.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. милиони украински бежанци избягаха през Унгария и се установиха в други страни. Близо 35 000 от тях кандидатстваха за статут за временна закрила.

Орбан и папа Франциск са на диаметрално противоположни позиции за това как да се подходи към миграцията от Близкия изток и Африка, както и за ролята на Европейския съюз, с който Унгария има редица разногласия.

Светият отец смята, че бягащите от бедността мигранти трябва да бъдат добре приети и интегрирани, защото могат културно да обогатят приемащите ги страни и да влеят свежа енергия в държавите от Европа, чието население намалява. Той смята, че макар страните да притежават правото да защитават своите граници, мигрантите трябва да бъдат преразпределяни в целия ЕС.

Орбан не иска да допусне Унгария да се превърне в "имигрантска държава", каквито по думите му са станали други страни в Европа.

Когато Орбан се срещна с папата през 2021 г. той каза, че го е помолил "да не допусне християнска Унгария" да загине. Тогава той подари на Светия отец подарък, който не се нуждаеше от коментар: копие на писмо, което унгарският крал Бела Четвърти е изпратил през 13-и век на папа Инокентий Четвърти, молейки го за помощ в борбата срещу татарите.

"Орбан възприема себе си като защитник на християнството и търси връзка с папата", каза пастор Чаба Торок, който ръководи енория в град Естергом - историческото средище на католицизма в Унгария. Торок е и прессекретар на Унгарската конгрегация на католическите епископи.

Торок, който говори пред журналисти от Ватикана по видеоконферентна връзка миналата седмица, каза, че унгарски представители искат Светият отец да посети и други части на страната, но са били помолени да ограничат проявите до Будапеща, "поради здравословното състояние на папа Франциск".

Папата се придвижва с бастун и инвалидна количка заради проблем с колената.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЕВРОНЮЗ

    3 0 Отговор
    На колониалистите триполови еврогайци им трябват пресни роби. След като българи, румънци, поляци ги разбраха на място що за стока е обединената Гейропа и се върнаха по родните си места, сега лешоядите захапаха Украйна
  • 3 дяволският слуга

    1 0 Отговор
    от ватикана да набляга на почивката

    Коментиран от #4

  • 4 истина ти казвам

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "дяволският слуга":

    Мммм дааа! Прав си! Най лицемерното същество на планетата! Да ме извиняват католиците,ма тва е положението!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: