27 Април, 2023 17:09 800 7

Германска екоактивистка е осъдена на четири месеца затвор

  • германия-
  • екоактивистка-
  • затвор-
  • съд-
  • картина-
  • последно поколение

24-годишната активистка се залепи за дървената рамка на картината "Почивка по пътя към Египет" на Лукас Кранах-старши, рисувана през 1504 г.

Германска екоактивистка е осъдена на четири месеца затвор - 1
Източник: Shutterstock

Германска екоактивистка, която се залепи за прочута картина в знак на протест през миналата година, беше осъдена на 4 месеца затвор без пробация, съобщи ДПА.

24-годишната активистка се залепи за дървената рамка на картината "Почивка по пътя към Египет" на Лукас Кранах-старши, рисувана през 1504 г. В сряда съдът в Берлин я призна за виновна за увреждане на имущество.

Говорител на съда каза, че това е първият път в Берлин, когато демонстрант, свързан с движението "Последно поколение", получава ефективна присъда без период на пробация.

В своето изявление съдия Сузане Вортман каза, че всяка форма на суспендиране на присъдата е изключена, тъй като подсъдимата би могла да продължи да участва в подобен тип активност.

Подсъдимата и още един активист от "Последно поколение" са използвали лепило, за да се залепят за рамката на картината в Берлинската галерия през август 2022 г. Щетите са в размер на 2385 евро.

Движението "Последно поколение" организира подобни привличащи вниманието прояви из цяла Европа.

"Последно поколение" блокира големи булеварди в Германия с искане правителството да побърза с прехода към енергия от възобновяеми източници.

Жената, която е осъдена по това дело и чието име ДПА не споменава заради строгите закони за личните данни в Германия, е имала и други проблеми със закона, включително заради участието си в блокирането на улица в Берлин през юни миналата година.

"Не участвах лековато и без мисъл", каза жената пред съда. Тя добави, че учи дизайн и уважава културните ценности. "Бяхме сигурни, че картината е защитена от стъклото."

Адвокатът на подсъдимата каза, че дървената рамка не е произведение на изкуството, изработена е през 1952 г. и няма висока стойност. Той подаде обжалване веднага след обявяването на присъдата, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андрей тъпото

    16 0 Отговор
    Те тея са за лудницата.
  • 2 гост

    12 0 Отговор
    Еко куку минделите тепърва ще се множат, толерирани от многоцветното движение .
  • 3 Пор Чвор

    9 0 Отговор
    а Тумберк кога?
  • 4 Виргил

    6 0 Отговор
    Тази е-куку активистка сега да прави дизайнерски проекти на затворнически стаи от сапун и тоалетна хартия
  • 5 Касапин

    6 1 Отговор
    ИМА ОЩЕ ХИЛЯДИ КАТО ТАЯ КОГА ЩЕ ГИ СЪДЯТ ЗА ЗАТВАРЯНЕТО НА АЕЦ ЩЕТИ ЗА МИЛИАРДИ НАЧЕЛО С МИНИСТЪРКАТА

    Коментиран от #6

  • 6 ...

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Касапин":

    След Путин ,след Путин...
  • 7 Сто34

    1 0 Отговор
    Браво. И сега да се лепне за стената на затвора ама от външната страна и така няма да я види от вътрешната.
Новини по държави: