Last news in Fakti

29 Април, 2023 11:45 1 138 43

Джон Болтън: САЩ и Тайван трябва да имат готов отговор при атака от Китай

  • сащ-
  • китай-
  • тайпе-
  • тайван-
  • джон болтън

Съветникът по националната сигурност на бившия президент Доналд Тръмп, започна едноседмичното си пътуване до Тайван в сряда

Джон Болтън: САЩ и Тайван трябва да имат готов отговор при атака от Китай - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екипите за национална сигурност на САЩ и Тайван трябва да разработят план как да отговорят при евентуална атака от Пекин към острова, тъй като тогава ще бъде вече твърде късно.

Това заяви бившият съветник по националната сигурност на Съединените щати Джон Болтън в събота, цитиран от Associated Press. Болтън е на посещение в столицата Тайпе, откъдето призова за по-задълбочено взаимодействие между неговата страна и Тайван.

Джон Болтън, потенциален републикански кандидат за президент през 2024 г., каза още:

"Ние трябва да кажем на Китай и Русия какви са последствията, ако предприемат действия срещу Тайван. Не само като незабавен отговор, но в по-дългосрочен план, за да отлъчим Китай от международната икономическа система, ако предприеме военни действия срещу Тайван или се опита да хвърли блокада около него."

Съветникът по националната сигурност на бившия президент Доналд Тръмп, започна едноседмичното си пътуване до Тайван в сряда. Посещението отразява важността за демокрация на острова като въпрос в предстоящите президентски избори в САЩ на фона на повишеното напрежение между Вашингтон и Пекин.

САЩ остават най-близкият военен и политически съюзник на Тайван въпреки липсата на официални дипломатически връзки между тях. Все пак остава под въпрос дали американските сили ще бъдат изпратени да помогнат за защитата на острова.

В петък тайванското министерство на отбраната съобщи, че китайските военни са летели с 38 изтребителя и други бойни самолети близо до острова. Това бе най-големият брой навлизания, откакто Китай прекрати тридневните военни обучения по-рано този месец след деликатната среща на 5 април между президента на Тайван Цай Инг-вен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

По-късно в петък Народноосвободителната армия на Китай също протестира срещу полета на патрулния самолет P-8A Poseidon против подводници на ВМС на САЩ през Тайванския проток, наричайки го провокация, която САЩ "открито раздуха".

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахаха

    34 3 Отговор
    още един дементен памперс излязал да полае в безсилието си
  • 2 Готово,

    36 3 Отговор
    Отговора трябва да е К@πут за ФАЩ , а Тайван е китайски😹😹
  • 3 Матей преображенски

    39 4 Отговор
    Виж им идеолозите и стратезите,пък им крой шапка.Тъй,те рано или късно ще се бият,но забележи,американците пак събират своите васали от района за да им вадят горещите кестени.Ще курдисат на пангара Япония,Ю .Корея,Австралия,Н.Зеландия,а те ще се изнижат и ни лук яли ,ни лук мирисали.

    Коментиран от #21, #41

  • 4 И какъв отговор

    25 3 Отговор
    Може да даде САЩ на Китай? Никакъв! Просто няма нито военните, нито икономическите лостове за въздействие, без да се самоубие. Така че всичко това да празни приказки без покритие.
  • 5 Тайван не е

    3 32 Отговор
    Украйна със сухопътна граница, а 160км вода. Това, че са 1,4млрд. няма да помогне на китайците, един десантен кораб ще пътува поне 3 часа под непрекъснат обстрел. Тайванците са 20млн. и се готвят за това десетки години. Авиация и ракети няма да помогнат много и да победят китайците ще е на огромна цена. Не си заслужава за един скалист остров толкова жертви, особено когато Путин хариза Сибир на китайците, ще има да го усвояват поне 1000 години.

    Коментиран от #8, #9, #17

  • 6 Жребец под наем

    25 3 Отговор
    Този злобен дъртак,кога ли ще гушне букета.Голяма част от американците го недюлбват.Откъде знам ли?Интересувайте се и четете и вие ще знаете,не е сложно,а и само с едене не става.

    Коментиран от #16

  • 7 Готовият отговор

    6 13 Отговор
    как е на китайски "Предавам се" ?

    Коментиран от #11, #38

  • 8 Не е необходимо

    26 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тайван не е":

    Да ги нападат. Могат само да им блокират корабоплаването, а Тайван без търговия е свършил. И САЩ нищо не могат да направят, защото нито имат логистиката, нито необходимите кораби.

    Коментиран от #14

  • 9 Рико анаграмата

    24 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тайван не е":

    Май не разбираш? Въпросът е принципен и Китайците заявяват дискретно, че Анкъл Сатан вече няма да може да си прави каквото и където си поиска.Капишшш?
  • 10 Джон Болтън

    14 2 Отговор
    Джон Болтун
  • 11 Кюмюра от Драгалевци

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Готовият отговор":

    Готовият отговор от китайците е Цун Кай Техой.
  • 12 Китай не е толкова

    3 21 Отговор
    силен колкото изглежда. БВП му е колкото на ЕС и колкото на бедна България на човек от населението. Имат много врагове до себе си, Индия им е основен враг имат големи погранични спорове, а още Япония, Ю.Корея, Тайван и Виетнам. Търсят си и нови врагове в лицето на Индонезия, Филипините и Австралия за Южно-китайско море. Броят на населението им не е толкова голям, само на Стара Индия(с Пакистан и Бангладеш) е с 300мил. повече. Десет пъти по-малобройна Япония ги мачка ВСВ въпреки, че воюваше едновременно и със САЩ. Виетнамските териториални опълчения също ги биха през 1978г., тогава виетнамската армия беше в Камбоджа. Сега индийците ги бият с камъни и тояги по границата. Китайската армия е същата парадна армия като руската, правена е по неин образ и подобие.

    Коментиран от #18, #19

  • 13 отговор по краварски

    21 3 Отговор
    Какъв е отговорът на краварите?Да погледнем близката история!2019 в Афганистан става напечено,краварите си обират крушите светкавично!2022 г февруари,Украйна,руските войски пресичат руско-украинската граница,краварите са изчезнали!2023,сегашни дни,Судан,ситуацията се нажежава ,всички американци са напуснали страната
  • 14 Япония, Южна корея

    4 21 Отговор

    До коментар #8 от "Не е необходимо":

    имат достатъчно кораби, при нужда ще се включат САЩ, Австралия и вероятно Филипините и Виетнам.
  • 15 Дижон Бастун

    20 2 Отговор
    Тайван да, ама чий го дири оскубаната крава там? Едно китайско ембарго на островчето, и стоките им толкова ще поскъпнат, че ще искат да са кубинци!
  • 16 БОЗА

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "Жребец под наем":

    Прави ми впечатление,че колкото по-възрастни са политиците им(сащисаните),толкова с по-голяма лекота вземат безумни решения на принципа:"след мен и потоп"...този специално е един от най-големите им "ястреби"...смееха се на руснаците-сащисаните в момента са версия 2.0 на късният СССР...със съответната съдба... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 17 Чин Гун

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тайван не е":

    Китай иска Калифорния, не Сибир.

    Коментиран от #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не е въпросът

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "Китай не е толкова":

    Че е чак толкова силен. Въпреки че днешен Китай няма нищо общо с Китай от ВСВ, Корейската, виетнамската, или други войни от преди 50г. Китай е много напред сравнено с 20, или дори 10г. Но главното е друго- Тайван е съвсем близо до континентален Китай, и оттам китайците могат много лесно и удобно да снабдяват и изпращат кораби, както и да обстрелват с ракети всеки чужд флот около Тайван. САЩ нямат тези предимства в района. Корабите им трябва да пътуват хиляди мили, и са лесна цел за всяка ракета изстреляна от континентален Китай. Факт. С изключение на подводниците. Но какво могат да направят?! Да стрелят по китайски кораби? Ами нали китайците ще им потопят целия надводен флот в района, и ще задръстят морето с подводници и противоподводни кораби. От техни пристанища които са само на няколко мили. Да стрелят с ядрено оръжие по Китай? Нали ще им отвърнат със същото? Китай не е Афганистан или Ирак..
  • 20 Роднинска взаимопомощ

    5 1 Отговор
    САЩ и Тайван първи братовчеди и с Окраина тоже.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Украйна

    1 2 Отговор
    Ние сме зад вас.

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Точно

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Чин Гун":

    Всеки който е бил в Сан Франциско например знае за какво става въпрос.
  • 26 От Мордор с любов

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Украйна":

    Ние сме много много плътно зад вас и го правим с много любов.
  • 27 123456

    5 2 Отговор
    това деде все още е в 80-те 90-те
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Отец Нафърфорий

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "стоян":

    Късно е вече чадо,мандалото лопна.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Българските турци

    17 1 Отговор
    Светът помни чаткането на "копитата" на Нанси по асфалта на летището в Таипи... и как миризмата на сяра дълго време витаеше в атмосферата над Китайско море !!!...Сега поредният "Мефистофел" отива да "ухажва" Тайван !...Това са сатанинските ходове на САЩ в играта за дестабилизация и подстрекаване (за съжаление засега все успешни) на нови конфликтни огнища по различни точки на земното кълбо ... Украйна гори ... ЕС се тресе ... в Средиземно и Егейско море зрее морска буря...над Балканите се трупат тъмни облаци... Черно море "се вълнува и светлей" и навсякъде там също се усеща дъхът на "парфюма" на чифтокапитните американски "мефистофели" !

    Коментиран от #35, #36

  • 32 БАНко

    1 1 Отговор
    ВЪПРОСЪТ Е САМО ЕДИН .......... З А Щ О С А Щ ????
  • 33 така е!

    1 1 Отговор
    Само че, отговорът в никакъв лсучай не бива да е "Моля , бате, не ме бий повече"
  • 34 Спираме да Летим

    1 1 Отговор
    На 27 април два военни хеликоптера AN-64 Apache на ВВС на САЩ се разбиха в Аляска. Хеликоптерите се връщаха във Форт Уейнрайт след тренировъчен полет и се разбиха близо до Хийли. Двама пилоти са били на борда на всеки хеликоптер, в резултат на което са загинали трима души, друг е ранен.

    Друга самолетна катастрофа стана на 30 март в Кентъки. Два хеликоптера Black Hawk от 101-ва въздушнодесантна дивизия се разбиха в района на окръг Триг по време на тренировъчна мисия. На борда на единия е имало петима войници, на другия четирима, всичките девет души са загинали.
  • 35 Дядо Петко

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Българските турци":

    Много точен коментар ваша милост. Поздрави !
  • 36 Аршлох

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Българските турци":

    Това са слугите на Бафомед.Ако не знаеш кой е чукни и ще ти излезе.

    Коментиран от #37

  • 37 Българските турци

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Аршлох":

    Ние го знаем като ШEЙТАН - а ! Ангел изгонен заедно с Адам и Ева от Рая и заселен на земята , за да размътва човешката мисъл и да го подтиква към Греха и пътя към Ада !!!
  • 38 има отговор и на виетнамски

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Готовият отговор":

    и той беше в превод на краврски "Yankee go home".

    Въобще янките се навират по цял свят като най-големите световни агресори. ЩЕ СИ ГО намерят, каквото търсят. Има щати, които отдавна се оглеждат да станат самостоятелни. Например.
  • 39 САЩ

    0 1 Отговор
    Късно...вече е...беше..
    Каквото беше
  • 40 ЦРУ

    2 2 Отговор
    Отговора е само един , пълна демилитаризация, утилизиране на Русия и Китай и тяхното побеждаване и пълно анексиране и приобщаване като територия на САЩ

    Коментиран от #43

  • 41 Брейй

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Матей преображенски":

    Голям мозък.
  • 42 нпо агент

    1 0 Отговор
    Разликата между Русия и Китай..докато Пекин протестира за остров Тайван..Русия действа..Пиша това във връзка с различни глупави коментари как дръпнати приятели щели да погълнат Русия..Такива мокри сънища от векове имат англосакси..и дори наполеон и хитлер..и на всички им паднаха зъби..
  • 43 Куха лейка

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "ЦРУ":

    си цру!