Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Април, 2023 14:00 1 355 26

Украйна протестира пред полски и европейски представители относно забраната за внос на украинско зърно

  • украйна-
  • зърно-
  • забрана-
  • внос

"Някои ограничения, каквото и оправдание да има за тях, не съответстват на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС и принципите и нормите на европейския единен пазар", заяви външното министерство

Украйна протестира пред полски и европейски представители относно забраната за внос на украинско зърно - 1
Снимка: Shutterstock

Украйна е връчила протестна нота на Полша относно забраната на ЕС за внос на украинско зърно, предаде Ройтерс.

Новината съобщи днес украинското министерство на външните работи. То е предало протестна нота на представители на Полша и на ЕС вчера, описвайки ограничаването на вноса на украинско зърно в страни от ЕС като "категорично неприемливо".

"Някои ограничения, каквото и оправдание да има за тях, не съответстват на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС и принципите и нормите на европейския единен пазар", заяви външното министерство.

"Има пълна законова основа за незабавно подновяване на износа на украински селскостопански стоки за Полша, Румъния, Унгария, Словакия и България, както и за продължаване на износа към други страни членки на ЕС, който беше нарушен", се допълва в текста.

Същевременно украинският финансов министър Сергий Марченко приветства днес сделката, постигната с няколко страни от Източна Европа за уреждане на спора относно вноса на украинско зърно, предаде ДПА.

Блокирането на украинския внос би било не само нещо, което вреди на Украйна, но то може да причини и огромни страдания на Близкия изток и на Африка, заяви министърът, който е на среща на финансовите министри на страните членки от ЕС в Стокхолм.

България, Унгария, Словакия и Полша ограничиха определен селскостопански внос от Украйна заради опасения за изкривяване на пазарната конкуренция. Румъния също се оплака относно нарасналия украински внос.

След отмяната на митата върху украинските стоки след руската инвазия в Украйна, вносът на селскостопански стоки в ЕС нарасна рязко. Само вносът на царевица от Украйна в Полша възлезе на 1,84 милиона тона през 2022 спрямо 5800 тона през 2021 г., поясни ЕС.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че до няколко дни ще започне да се прилага сделката, съгласно която вносът на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед в петте гореспоменати страни от ЕС ще бъде възстановен, но само с цел транзитиране през тяхна територия на тази продукция.

Вносът на зърно е важен източник на приходи за Украйна. Европейските мерки, целящи да позволят на украинското зърно да продължи да достига до глобалните пазари въпреки войната, позволиха продажбата на украинско зърно на стойност 26 милиарда евро, заяви европейски представител.

Финансовите министри от страните от ЕС в Стокхолм дискутират и по-нататъшна подкрепа за Украйна, тъй като Киев харчи половината си бюджет за настоящата военна кампания, заяви украинският финансов министър Марченко.

Домбровскис заяви, че вероятно за 2024 г. Украйна ще се нуждае от най-малко 18 милиарда евро. Такава сума бе предоставена от ЕС на Киев за настоящата година, за да бъдат покрити държавни разходи, в това число пенсии и инфраструктурни разходи.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 каубой

    45 1 Отговор
    Да си изнасят зърното там, където има нужда от него.
    Дъмпинга е некоректна практика. Особено ако е ознован на погазване на някои стандарти прои производство.
    Европа трябва да се зашитава не само от зърното, а и от всеки дъмпингов внос.

    А конкретно зърното да ходи в Египед и пр. 2 млрд души имат нужда от него в Африка. Защо и ме Европа?

    Коментиран от #16

  • 3 Асдф

    2 58 Отговор
    Украйна е житницата на Европа, а Расия е Мордор.

    Коментиран от #12, #14

  • 4 зеления еврейофашист е

    45 1 Отговор
    свършил кинтите за бело и квичи пред корумпирания урсуляк да продължи далаверката с безмитната чернобилска отрова за непотребните туземци от източна европа
  • 5 хмм

    50 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ГМО с обеднен уран?
    Не, мерси!
  • 6 чакам майдан

    33 2 Отговор
    и завой на 180 градуса... самопочистване от фашисткочифуткската зараза... иначе по зле
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кокоркиро

    37 1 Отговор
    Да го експортира в САЩ.Както те ни вкарват скъп газ.
  • 9 Последния Софиянец

    35 11 Отговор
    Земята в Украйна е минирана за 3000 години напред а продължават да изнасят зърно.Това нормално ли е?
  • 10 Иванов

    38 1 Отговор
    Абе тия ревльовци ЗАЩО си мислят,че целият Свят им е длъжен с нещо /или за нещо/????? Постоянно притендират,че ВСИЧКИ са длъжни да им дават оръжие да си водят междусъседския спор с Русия- а сега и натрапват некачествените си селскостопански стоки на Европа.....и то на ДЪМПИНГ.Е те тая- НЯМА ДА СТАНЕ!!!!!!!!
  • 11 Важното е

    21 1 Отговор
    На укритие гадни да причени страдание нахалници
  • 12 Иванов

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "Асдф":

    Отдавна не е житница- след Чернобил е ГМО........
  • 13 факуса

    25 1 Отговор
    клоуна ще почва май и санкции да налага на тез дет не щат зърно,таз година 18 млрад,догодина пак,ами то що им требе да влизт в ес,ще трябва и вноски да правят
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    32 2 Отговор
    Първо Украйна не е в ЕС. Освен това не може да се бърка във вътрешната политика на нито една държава. Прекаления евтин внос и некачествен вреди на нашата индустрия.Преди всичко българския национален интерес.Украйна не може да командва целия свят.
  • 16 Не е зле

    2 12 Отговор

    До коментар #2 от "каубой":

    да се осведомите колко е населението на Африка , включително ЕгипеД , преди да пишете глупости и да се излагате.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бооогу

    29 1 Отговор
    Нахални и брутални до безобразие . Работил съм с тях
  • 19 Лайн Ари

    23 1 Отговор
    Прочетете внимателно ПОСЛЕДНИТЕ 3 реда-окрайна, която не е член на Е.С. колко и за каква е получила !

    Коментиран от #21

  • 20 Шаро

    20 1 Отговор
    "Домбровскис заяви, че вероятно за 2024 г. Украйна ще се нуждае от най-малко 18 милиарда евро. Такава сума бе предоставена от ЕС на Киев за настоящата година, за да бъдат покрити държавни разходи, в това число пенсии и инфраструктурни разходи."
    За догодина да не я мислят. Вовата ще има грижа за Малорусия вече.
  • 21 абе философе

    11 3 Отговор

    До коментар #19 от "Лайн Ари":

    аре стига си чел тия три реда, ами пращай по една пенсия към украйна! че гладуват бе кво ми четеш последните три реда пари трябват не философствай , сети се кирчо какво ти каза нали пак ще го избираш за премиер тоя кирчо
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Флуор

    16 1 Отговор
    Кухарите от ЕС не усещат как съсипват местните производители за сметка на Украинските... Няма как да пуснеш безмитен внос от държава където разходите за горива, торове, данъци (ако се плащат въобще), заплати, енергия са в пъти по-ниски от ЕС. Освен това в Украйна никой не го брига за разни зелени енергии, акцизи, еконорми т. н. Това си е чист дъмпинг и на практика ще доведе до фалит една камара хора в ЕС...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 дядото

    7 1 Отговор
    тези укро фашисти стават все по-нагли.протестират заради зърното.утре ще започнат да налагат и изискват от държавите каквото си поискат.и какво,ще бъдем длъжни да ги търпим и да слушаме,защото така ни налагат ес и нато ли.да,ама не.
  • 26 За мишките и хората

    0 0 Отговор
    Продължавам да твърдя, че решението на България да не търгува с украинско зърно и други храни е във вреда за българите. Така се поддържа изкуствена инфлация, от която страдаме ние като крайни потребители.
    Как всички сте се загрижили за бедните ни зърнопроизводители, които получават сериозни евросубсидии и въпреки тях продават на високи цени? Кой ще се загрижи за вас и за мен, които плащаме с 30-40% повече за абсолютно всичко през последната година? А пък нещастните ни производители са застрашени от това да не си купят последния модел на мерцедес и цяла Европа ги обикаля като кърмачета?
Новини по държави: